Δ. Πορφύρη: «Ο Ευρώτας κατάντησε να είναι ο πενιχρός μας συγγενής»

Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου «Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα»

Πέμπτη, 04 Ιούλιος 2019 12:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δ. Πορφύρη: «Ο Ευρώτας κατάντησε να είναι ο πενιχρός μας συγγενής»

Ο ποταμός Ευρώτας εκπέμπει σήμα SOS εδώ και αρκετά χρόνια, αντιμετωπίζοντας άμεσους κινδύνους που απορρέουν από την ανεξέλεγκτη μόλυνση και επιβάρυνση που υφίσταται από ανεξέλεγκτες ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες.

Ο Σύλλογος «Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα» γεννήθηκε από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για προστασία και ανάδειξη του ποταμού και είναι μη κερδοσκοπικός. Προσκαλεί κάθε ενεργό πολίτη να ενταχθεί στις δράσεις  του, να ενώσει τις δυνάμεις του και να ενισχύσει το έργο του.

Εμβαθύνοντας στον ρόλο και τη λειτουργία του συλλόγου, η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» εξασφάλισε συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου «Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα», Δέσποινας Πορφύρη.


- Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα;

Η διαρκής αδιαφορία και η ελλιπής ενημέρωση, όπως επίσης η ουσιαστική παρέμβαση των αρμόδιων φορέων αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών της Λακωνίας στις βασικές πιέσεις που δέχεται ο Ευρώτας, όπως η υπεράντληση των υδάτων, οι αγροβιομηχανικές δραστηριότητες ορισμένων μονάδων που εναποθέτουν χωρίς καμία επεξεργασία τα λύματα τους στον ποταμό, αλλά και οι αγροτικές δραστηριότητες με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η εναπόθεση στερεών αποβλήτων στις όχθες και την κοίτη του ποταμού, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους της ίδρυσης του συλλόγου.

Να αναφέρουμε ότι ο Ευρώτας δέχεται πολυπαραγοντική υποβάθμιση, τόσο από πλευράς ποιότητας των υδάτων, όσο και ποσότητας. Ενώ, ο Ευρώτας θα έπρεπε να έχει περίοπτη θέση και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας  (χαρακτηριστικά αναφέρουμε το παράδειγμα του ποταμού Ληθαίου, στα Τρίκαλα), κατάντησε να είναι ο πενιχρός μας συγγενής που τον κοιτάζουμε υποτιμητικά όταν περνάμε δίπλα του, ενώ εμείς οι ίδιοι φταίμε για την κατάσταση του.

- Ποιες δράσεις έχουν οργανωθεί μέχρι τώρα;
Οι δράσεις υλοποιούνται με γνώμονα τους σκοπούς του συλλόγου. Έως και σήμερα, έναν χρόνο από την ίδρυσή του, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις όπως:
• Ενημέρωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας –Δήμος Ευρώτα, για την σπουδαιότητα του ποταμού και την ρύπανση. Και υλοποίηση εκδήλωσης «Ευρώτεια 2018» (5-6/2018)
• Συμμετοχή σε εθελοντικό καθαρισμό παραλίας της περιοχής του Δήμου Ευρώτα
• Ευαισθητοποίηση μέσω ομιλιών στους πολίτες του Δήμου Ευρώτα & του Δήμου Σπάρτης
• Δημιουργία ερωτηματολογίου «Απόψεις πολιτών για τον Ευρώτα»  
• Επιστολή σε αρμοδίους –Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Τμήμα Περιβάλλοντος Λακωνίας, Δημάρχους Σπάρτης & Ευρώτα
• Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Πρόεδρο Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβάσιας – Αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές του Ευρώτα, με Δήμαρχο Δήμου Ευρώτα και Συλλόγους
• Συμμετοχή ενημέρωσης  σε διοργανώσεις – Σπάρταθλον, Τρίαθλο, Φεστιβάλ, Ημερίδα
• Συνεντεύξεις σε τοπικά και μη, και διεθνές μέσα –εφημερίδες, ηλ. Εφημερίδες,  ραδιόφωνο, τηλεόραση
• Δημιουργία ντοκιμαντέρ για τον Ευρώτα σε συνεργασία με τοπικό κανάλι
• Διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαζί για τον Ευρώτα» σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Σπάρτης και Ευρώτα  – Συμμετοχή 600 μαθητών (4-5/2019). Σε συνεργασία με Δήμο Σπάρτης, Δήμο Ευρώτα και Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας
• Εκδήλωση «Ευρώτεια 2019» στον Δήμο Σπάρτης (6/2019)
• Συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης για την φιλοξενία των έργων των μαθητών «Μήνυμα ενάντια στην Ρύπανση του Ευρώτα και του Περιβάλλοντος γενικότερα»
• Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαζί για τον Ευρώτα» στην παρουσίαση δράσεων και προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2018-19 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας (6/2019).

- Συνεργάζεσθε με άλλους φορείς;
Πρόσφατα υπήρξε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, καθώς και τον Δήμο Ευρώτα, με σκοπό την προώθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαζί για τον Ευρώτα», στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την συμμετοχή 15 Σχολείων, 600 μαθητών και πάνω από 30 Εκπαιδευτικών. Στον Δήμο Σπάρτης, υλοποιήθηκε και εκδήλωση, στην οποία τα παιδιά έδωσαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην ρύπανση του Ευρώτα αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα. Ακολούθησε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης για την φιλοξενία των έργων των μαθητών του Δήμου, παραπάνω από μία εβδομάδα.   

- Πώς ονειρεύεστε τον Ευρώτα στο μέλλον;
Οι πολίτες να αγαπήσουν τον ποταμό μας, να επιστρέψουν κοντά του, να απαιτούν καθαρά νερά, να επιδιώκουν την ανάδειξή του με σωστό και ηθικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μισή Λακωνία υπάρχει, επειδή της δίνει ζωή ο Ευρώτας!

- Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι είναι ζήτημα ζωής η προστασία του ποταμού;
Δεν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε με βεβαιότητα. Η αλλαγή στην κουλτούρα, οι διαφορετικές προτεραιότητες, ακόμα και η εύκολη αναζήτηση φαγητού, αποτελούν αιτίες απομάκρυνσης από το ποτάμι, ξεχνώντας πόσο υποβαθμίζουμε και μειώνουμε σε ποιότητα και ποσότητα το πιο σημαντικό στοιχείο της φύσης, το νερό, που ενδεχομένως να πίνουμε και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της περιοχής και δεν επιδιώκουμε την απόλυτη προστασία του! Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι σε λίγα χρόνια το νερό, ενδεχομένως, να είναι σε έλλειψη ή/και ακατάλληλο, επηρεάζοντας, ταυτόχρονα κι όλους τους οργανισμούς που διαβιούν στον Ευρώτα, οι οποίοι κατά μία έννοια, αποτελούν την βιολογική μας κληρονομιά.

- Θα έπρεπε να είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των βαθμίδων ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα;
Αναμφισβήτητα! Είναι επιτακτική η ανάγκη να εναχθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ιδιαίτερα στα σχολεία της Λακωνίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά όλων των ηλικιών να ενημερωθούν για το μοναδικό μεγάλο ποτάμι της Λακωνίας, τον Ευρώτα, την ιστορική του αξία και φυσικά την οικολογική του αξία και σημασία, μιας και μεγάλο τμήμα του Ευρώτα -από το Φαράγγι του Βρονταμά έως τις εκβολές του στον Λακωνικό κόλπο-  εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, με εξαιρετικά σπάνια είδη οργανισμών, ορισμένα από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως για παράδειγμα η Καιαδική Μενίδα. Επιπλέον, αποτελεί μείζονος σημασίας, να ενημερωθούν για την πολυπαραγοντική ρύπανση που επιδέχεται παραπάνω από 10 χρόνια, ώστε να σταθούν ενάντια και να διεκδικήσουν ένα καθαρό νερό, έναν καθαρό Ευρώτα και ένα καθαρό περιβάλλον γενικότερα για το παρόν και το μέλλον τους!

- Τί σκοπεύετε να οργανώσετε στο εγγύς μέλλον τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ;
Σχεδιάζουμε κοινή δράση και πορεία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μούστου Μαινάλου & Μονεμβασίας, που είναι υπεύθυνος για προστατευόμενη περιοχή του Ευρώτα - από το φαράγγι του Βρονταμά έως προς εκβολές-, αλλά και με τον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Ν. Πελοποννήσου – Κυθήρων που είναι υπεύθυνος για προς παραποτάμους του Ταϋγέτου.

Επίσης, επιδιώκουμε συναντήσεις με το Περιφερειακό Τμήμα Λακωνίας, τον Δήμο Σπάρτης & τον Δήμο Ευρώτα, ώστε να βρεθεί λύση ελέγχου για πολίτες που δεν σέβονται και ρυπαίνουν το ποτάμι αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.    

Επιπλέον, σκοπεύουμε, να αναδείξουμε ως πρότυπα, για υπόλοιπες μονάδες, ορισμένες αγροβιομηχανικές μονάδες που σέβονται και χρησιμοποιούν φιλικές εγκαταστάσεις προς το περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, σκοπεύουμε στην συνάντηση με την Αρχαιολογία Σπάρτης, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης και συλλόγους του Δήμου Ευρώτα, για σύναψη συνεργασίας σε εκπαιδευτικές δράσεις για τον Ευρώτα.

- Τί ζητάτε από τους πολίτες;
Από τους πολίτες ζητάμε να είναι αρωγοί στην προσπάθεια του συλλόγου για έναν καθαρό Ευρώτα, μία προσπάθεια που γίνεται πρώτη φορά και αφορά όλο το μήκος του ποταμού. Να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο, να μοιραστούν μαζί μας ιδέες για δράσεις, να μας ενημερώνουν όποτε παρατηρούν ρύπανση στις πηγές, στα νερά, στις όχθες και την κοίτη του και φυσικά να συμμετέχουν όπου είναι εφικτό στις δράσεις του συλλόγου. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο σύλλογος έως τώρα απαριθμεί πάνω από 100 μέλη και όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο άμεσα μπορούμε να αλλάξουμε το τοπίο του Ευρώτα! Το καθαρό νερό, αναμφίβολα, αφορά όλους μας, κυρίως όμως, το οφείλουμε στα παιδιά!  

- Πόσο ο εθελοντισμός είναι ανάγκη;
Οι ρίζες του εθελοντισμού, είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής, καθώς είναι η αρχή της Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη και θέτοντας γερές βάσεις ώστε να αλλάξει ο τόπος μας και μετέπειτα η κοινωνία προς το καλύτερο.

- Πού μπορεί να σας βρει όποιος επιθυμεί;
Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις αλλά και να επικοινωνήσει μαζί μας με τους εξής τρόπους:
- Site
- E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Τηλέφωνο Συλλόγου: 6944 807920

Facebook:
Σελίδα
Ομάδα

Instagram: Σύλλογος Φίλων Ποταμού Ευρώτα

- YouTube


Ποια είναι η Δ. Πορφύρη

Είναι εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (2011).

Μετεκπαιδεύσεις:
- Σύστημα γραφής & ανάγνωσης τυφλών Braille, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (2018)
- Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2018)
- Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2017)
- Λογοθεραπεία  - Διεπιστημονική θεώρηση, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/e learning (2017)
- Διαπαιδαγώγηση στην Παιδική & Εφηβική Ηλικία, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/e learning (2017)
- Διδασκαλία της ελληνικής σε αλλόγλωσσους στην Ελλάδα, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Διαδρομές» (2014)


Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος