Αίγλη Ζαφειράκου: «Για την Ευρώπη της ευημερίας και των ισοτήτων»

Συνέντευξη της Λάκαινας υποψήφιας ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής στον «Λακωνικό Τύπο»

Τετάρτη, 22 Μάιος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αίγλη Ζαφειράκου: «Για την Ευρώπη της ευημερίας και των ισοτήτων»

Η λακωνικής καταγωγής καθηγήτρια πανεπιστημίου Αίγλη Ζαφειράκου θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Η κ. Ζαφειράκου, που έλκει την καταγωγή της και από τις Καρυές Λακωνίας, από το 2001 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εμπειρογνώμων εκπαιδευτικών Στρατηγικών &  Πολιτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η UNICEF.

Είναι αφοσιωμένη στη προώθηση ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους και την μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας για την υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σε συνέντευξή της στον «Λακωνικό Τύπο» η κ. Ζαφειράκου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την είσοδό της στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ αναλύει τους άξονες στους οποίους θα επιθυμούσε να εργαστεί για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, των αξιών και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Η συνέντευξη της κ. Ζαφειράκου έχει ως εξής:

- Είναι ώριμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει την εκπαίδευση για την ποιότητα της δημοκρατίας, έναντι στον λαϊκισμό και όπου αυτός θα μας οδηγήσει;
Αν και η Εκπαίδευση είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα προγράμματά της υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών ώστε να δοθούν απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις και να ενδυναμώσουν τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες. Όμως η Ευρώπη των αξιών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης αμφισβητείται σήμερα από τα άκρα και από το νεοφασισμό.

Υπάρχουν δυο μεγάλες ευκαιρίες για να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι νέοι να αντισταθούν στους εξτρεμισμούς: (1) η περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες και (2) η εκπαίδευση των νέων στα ευρωπαϊκά ιδεώδη της Ειρήνης, της δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.
- Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών ώστε να αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες. Μια πρώτη ευκαιρία είναι ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να βελτιωθεί ώστε να οδηγήσει τους Ευρωπαίους μακριά από τους λαϊκισμούς των δυο ακρών. Πως θα γίνει αυτό;  Όπως αναφέρει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, αυτό θα επιτευχθεί με μεγαλύτερη κοινοτική συμμετοχή, δημόσια λογοδοσία, και διαφάνεια στις αποφάσεις.  Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή ένωση από "σχέδιο των ελίτ", θα γίνει κοινωνικό κτήμα και συναίσθημα όλων και ιδιαίτερα των νέων. Πρέπει να προωθηθούν νέα μέτρα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών για την ευρωπαϊκή ένωση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα  και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί προστασίας από τα fake news. Πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος για το πολιτικό χρήμα και τις καταχρήσεις στους κοινοτικούς πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πρέπει οι νέοι ευρωπαίοι -και όχι μόνο μια ελίτ- να νοιώσουν ότι η Ευρώπη είναι κοντά τους, ότι βελτιώνει την καθημερινότητά τους και γι’ αυτό είναι ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες:
 -  Με την εκπαίδευση των νέων Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωπαϊκές αξίες. Η εκπαίδευση των νέων στην Ευρώπη πρέπει να διαπνέεται από τις αξίες της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Η ίδια η ιστορία της ευρωπαϊκής ένωσης, ενοποίησης των ευρωπαϊκών λαών, μετά από ένα καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το τέλος των ολοκληρωτισμών,  είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι όταν συνεργάζονται ειρηνικά, εμπνεόμενοι από της ιδέες της δημοκρατίας, της ειρήνης της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Περισσότερα πρέπει να γίνουν ώστε οι μαθητές και μαθήτριες στις χώρες της Ευρώπης να διδάσκονται σε βάθος την ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα, για να θωρακισθούν αρκετά απέναντι στους εξτρεμισμούς και λαϊκισμούς.

- Είναι εφικτή η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους;
Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους είναι εφικτή, μόνο με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, κοστολογημένο πλάνο υλοποίησης με διαφανείς τρόπους παρακολούθησης της προόδου. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι τόσο η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αλλά η αναποτελεσματικότητά της που οδηγεί σε ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικά σχολεία.

Για παράδειγμα το έτος 2012, η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση προήλθε από τις εξής πήγες:  Η δημόσια ήταν 7,9 δις ευρώ και η ιδιωτική 4,5 δις ευρώ (ΓΣΕΕ 2014), Το εκπληκτικό είναι ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση παράμεινε σχεδόν σταθερή πάρα την κρίση, τουλάχιστον μέχρι το 2013, (ΓΣΣΕ 2014). Δηλαδή,  τα νοικοκυριά στην προσπάθεια τους να αγοράσουν εκπαιδευτικά αγαθά, μείωσαν την αγορά άλλων βασικών αναγκών (ένδυση, τρόφιμα, υγειά, κλπ.)!   

Παρόλο την διπλή επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών για την χρηματοδότηση την εκπαίδευσης, που συνεπάγεται μεγάλες θυσίες λόγω κρίσης, τα αποτελέσματα των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσον αφορά τις γνώσεις και δεξιότητες δεν είναι εξίσου εντυπωσιακά, αλλά μάλλον ανησυχητικά, όπως φαίνεται από τις συγκριτικές μελέτες του ΟΟΣΑ (PISA 2012) και την έκθεση της ΓΣΕΕ 2015. Η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο όσον αφορά τη μέση επίδοση στα Μαθηματικά, στην  Ανάγνωση και στις Φυσικές Επιστήμες.

Οι επιδόσεις των μαθητών στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται, επίσης, από εσωτερική παγίωση όσον αφορά την δυνατότητα των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις να μετακινηθούν σε υψηλότερες κατηγορίες επίδοσης,  οι οποίες δεν αμβλύνονται με την φοίτηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσβάσταχτη -λόγω κρίσης- συμπληρωματική επένδυση των νοικοκυριών σε εκπαιδευτικά αγαθά εκτός του δημοσίου σχολείου, η πιο δίκαιη, φιλολαϊκή πολιτική που μια κυβέρνηση μπορεί να λάβει, είναι μια εθνική προσπάθεια για τη  βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο με έμφαση στη γλώσσα, τα μαθηματικά και τις επιστήμες, εκεί δηλαδή που παίζεται το δράμα της σχολικής αποτυχίας και της εγκατάλειψης.   

Απαιτείται ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός με μετρήσιμους στόχους και κοστολογημένες δράσεις και εξασφαλισμένους πόρους που να στηρίζεται στις παρακάτω αρχές και προϋποθέσεις:
α) Στο κέντρο ο μαθητής: η μείωση των ανισοτήτων ως προς τις βασικές δεξιότητες και γνώσεις και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα να είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής.
β) Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων με κίνητρα για την βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων για όλους τους μαθητές.  
γ) Άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης και έρευνας με την παραγωγή και τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους με έμφαση την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
δ) Εθνικός κοστολογημένος σχεδιασμός για καθολική, δίκαιη  πρόσβαση σε ποιοτικά σχολεία από την προσχολική και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ε) Χρήση των μεγάλων δεδομένων και διαβούλευση με τους εταίρους  για την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού.

10470165 10202886013016506 6249951322025499688 o

- Μπορούν να δημιουργηθούν νέες δομές για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση της παιδείας που αυτή παράγει;
Σήμερα η έμφαση δίνεται σε δίκτυα, πλατφόρμες και συνεργασίες και λιγότερο σε νέες δομές. Την δεκαετία του 90  είχα δημοσιεύσει ένα βιβλίο για την συνεργασίες σχολείου και μουσείου που αναζωογονούν και τους δυο θεσμούς. Πολλά μουσεία και σχολεία στην χώρα μας αναπτύσσουν καινοτόμα προγράμματα που βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη παιδεία, να γίνουν κοινωνοί της τέχνης και της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς με βιωματικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα διδάσκονται το σχολικό πρόγραμμα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία πρέπει ακόμη περισσότερο να απευθύνονται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε μια ομάδα. Η Λακωνία με τα καταπληκτικά μουσεία και την μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της θα μπορούσε να γίνει ένας πόλος για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργιών με την παράλληλη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους μονίμους κάτοικους, αλλά και στους επισκέπτες.

Τέλος, δοκιμασμένες καλές πρακτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνέργιες και οι πολιτιστικές διαδρομές. Παράδειγμα είναι το μοντέλο που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» που βασίζεται σε μια ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που ενσωματώνει τον πολιτισμό τους ανθρώπους το φυσικό περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα. Η Λακωνία και η Νότια  Πελοπόννησος είναι ιδανικοί τόποι για αυτού του είδους ολοκληρωμένης ανάπτυξης,  με αιχμή την πρόοδο που παρακολουθούμε στη Μεσσηνιακή γη.

- «Ο ευρωπαϊκός οίκος φλέγεται», είναι ο τίτλος μανιφέστου πνευματικών ανθρώπων απ’ όλη την Ευρώπη. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούει, γιατί φτάσαμε ως εδώ;
 Έχω μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για την Ευρώπη. Βέβαια τα τελευταία χρόνια μια ελίτ προχωράει και αφήνει πίσω ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τιμωρηθήκαν γι’ αυτό. Τώρα θέτουν πάλι τα σωστά διλήμματα. Και βλέπουμε ότι σχεδιάζουν τις σωστές απαντήσεις απέναντι στους λαϊκισμούς που θρέφουν την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Το Κίνημα Αλλαγής, με το αξιόλογο πρόγραμμα του, μαζί με τους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες του ευρωκοινοβουλίου, δίνει έμφαση αφενός στην ισορροπημένη ανάπτυξη, την ευημερία  και αφετέρου στη μείωση των συνεχώς διευρυμένων ανισοτήτων. Ας τους υποστηρίξουμε.

- Κοινή εξωτερική πολιτική-προσφυγικό-ασφάλεια. Ποια πρέπει να είναι η πολιτική που πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ κρατών και ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ποια η στρατηγική για την ασφάλεια των συνόρων;
Επιστρέφω από μια επίσκεψη στα νησιά μας στη Λέσβο και στη δομή υποδοχής στη Μόρια. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι περισσότερο από πότε είναι εθνική ανάγκη όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα -τουλάχιστον τα φιλοευρωπαϊκά- να συμφωνήσουν σε μια εθνική ελάχιστη ατζέντα, την οποία θα υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η εθνική ατζέντα θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Κοινό πλαίσιο Ασύλου αποδεκτό από όλες τις χώρες στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των ανθρωπιστικών αξιών, της αλληλεγγύης.
- Κοινή μεταναστευτική πολιτική με καθορισμό των ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκές οικονομίες (όπως στον Καναδά και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία).
- Κοινή στρατηγική και πόρους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (πάταξη των διακινητών)
-  Ενίσχυση και καταμερισμός στην ασφάλεια και φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

- Ποιο μέλλον ονειρεύεστε για τα παιδιά;
Το ίδιο που ονειρεύομαι για όλα τα παιδιά στις χώρες που επισκέπτομαι και στην Ελλάδα. Να έχουν άριστες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, για να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητες ώστε να έχουν εργασία, να αποκομίζουν μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό που κάνουν κάθε μέρα και να έχουν ως απώτερη αξία το πως να προσφέρουν στον άλλον, στην κοινότητα στην οποία ζουν.

57561100 351948668769019 7241635166832033792 n

Ποια είναι η Αίγλη Ζαφειράκου
Είναι εμπειρογνώμων εκπαιδευτικών Στρατηγικών & Πολιτικών. Με καταγωγή από τις Καρυές Λακωνίας, γεννήθηκε στην Τρίπολη και μεγάλωσε στην Σπάρτη, όπου τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Paris-West Nanterre στην Γαλλία, σε συνέχεια του πτυχίου προσχολικής αγωγής που απέκτησε στην Αθήνα. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο απέκτησε και τον διδακτορικό τίτλο με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.

Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ως επίκουρη καθηγήτρια, την περίοδο 1995-2001. Ως πανεπιστημιακός αφοσιώθηκε στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus στην εκκίνηση εφαρμογής του στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», τη σύνδεση σχολείων και μουσείων σε συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά και ελληνικά μουσεία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε ερευνητικά προγράμματα του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη μείωση της σχολικής αποτυχίας.

Το 1998 προσκλήθηκε ως ερευνήτρια στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας (Department of Education) των Ηνωμένων Πολιτειών με υποτροφία Fulbright. Από το 2001 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εμπειρογνώμων Εκπαιδευτικών Στρατηγικών & Πολιτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η UNICEF. Στο πλαίσιο αυτό ηγείται προγραμμάτων σχεδιασμού και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, από την προσχολική, και την βασική μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε περισσότερες από 35 χώρες στην ΕΕ, Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική και χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Πολλά από τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει έχουν αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και την UNICEF ως βέλτιστες πρακτικές. Διετέλεσε στέλεχος του Global Partnership for Education της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνη για το στρατηγικό σχεδιασμό για τη βελτίωση της ποιότητας των σχολικών αποτελεσμάτων σε περισσότερες από 50 χώρες. Με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε ενεργά στον καθορισμό και τη παρακολούθηση των στόχων για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030». Βιβλία, άρθρα της και blogs έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.

Είναι αφοσιωμένη στη προώθηση ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους και την μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας για την υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

58383574 573410183164782 2073423546935148544 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος