Ανδ. Ανδρικόπουλος: «Να φτάσει όσο πιο μακριά το ταξίδι του ΓΕΛ Μολάων»

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας που συμμετέχει στον διαγωνισμό “F1 in Schools” μιλάει στον «ΛΤ»

Πέμπτη, 09 Μάιος 2019 10:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανδ. Ανδρικόπουλος: «Να φτάσει όσο πιο μακριά το ταξίδι του ΓΕΛ Μολάων»

Η ομάδα “2RT” (Renegade’s Racing Team) του Γενικού Λυκείου Μολάων «Θοδωρής Καλλιφατίδης» θα είναι παρούσα και στους φετινούς Εθνικούς τελικούς του παγκόσμιου εκπαιδευτικού, τεχνολογικού διαγωνισμού “F1 in Schools”. Μάλιστα, είναι η μοναδική ομάδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που διαγωνίζεται σε αυτή τη διοργάνωση. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε η περσινή «παρέα» των μαθητών του Λυκείου, η οποία κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει την όρεξη για δουλειά, αλλά και τον ζήλο για διακρίσεις στη φετινή ομάδα, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος.

Ο διαγωνισμός  “F1 in Schools” είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον τομέα τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, την Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα.

Οι Εθνικοί τελικοί αγώνες (σσ για τους νικητές ακολουθούν και Παγκόσμιοι) θα διεξαχθούν στο διάστημα 9-12 Μαΐου στην Αθήνα (εμπορικό κέντρο “The Mall Athens” - επίπεδο 4), με τη συμμετοχή 23 ομάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα. 

Στον «Λακωνικό Τύπο» μίλησε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας του ΓΕΛ Μολάων, ο φιλόλογος κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος.
 
Η συνέντευξη του κ. Ανδρικόπουλου έχει ως εξής:

- Τί είναι αυτό που σας οδήγησε να μπείτε μαζί με τους μαθητές σας στη διαδικασία ενός τέτοιου διαγωνισμού;  
Η διάθεση των μαθητών του σχολείου μας να δώσουν έναν ακόμη «καλό» αγώνα, πέρα από το υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών. Οι μαθητές με προσέγγισαν, εξηγώντας μου τις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους του διαγωνισμού και μου ζήτησαν βοήθεια για να μπορέσουν να συμμετέχουν. Θα μπορούσα ως εκπαιδευτικός να αρνηθώ στους μαθητές μου μια ευκαιρία να …εργαστούν περισσότερο και να κυνηγήσουν μια ευκαιρία για διάκριση;

- Ένας φιλόλογος σε φόρμουλα 1. Τί συνδυάζει αυτό το ταξίδι;
Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό σε πρώτη ανάγνωση, προσωπικά δεν βρίσκω κανένα κώλυμα… Αντιθέτως, το να ασχολούμαι με έναν τεχνολογικό, εκπαιδευτικό διαγωνισμό που αγγίζει άλλες επιστήμες είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και ενδιαφέρον. Κι αν η εξειδίκευση σήμερα είναι μια πραγματικότητα και μια «κατάρα» της εποχής μας, νομίζω πως η συμμετοχή ενός φιλολόγου σ’ έναν τέτοιο διαγωνισμό θα δώσει ένα σωστό μήνυμα στους μαθητές: Αγωνιστείτε για τη διάκριση, για τη γνώση, συνεργαστείτε, δοκιμάστε τις δυνατότητές σας σε πράγματα ποικίλα, ανώτερα και πιο δύσκολα. Μην επικεντρώνεστε μόνο σε έναν τομέα. Ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να εκπληρώσετε ό,τι ονειρευτήκατε, σίγουρα το «ταξίδι» θα σας κάνει πιο σοφούς από κάθε άποψη…

- Πόσοι μαθητές αποτελούν την ομάδα;
Η ομάδα “2RT – Renegade’s Racing Team” του ΓΕΛ Μολάων αποτελείται φέτος από έξι βασικά μέλη (Διονύσης Μπιάζης, Δημήτρης Ευαγγελάκος, Πέτρος Καρούνης, Μαρία Περδίκη, Πολυτίμη Καρούνη, Μαρία Μισόγιαννη) και δύο υποστηρικτικά (Πέτρος Ανδρικόπουλος, Μάριος Πρεσεκάν), από όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι (αρχηγός, μηχανικός σχεδιασμού, μηχανικός κατασκευής, υπεύθυνος εύρεσης πόρων, υπεύθυνος επικοινωνίας και διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιαστής γραφικών, κ.ά.) αλλά τελικά οι μαθητές συνεργάζονται για να πετύχουν έναν κοινό στόχο. Μια διάκριση, ή αν με το καλό έρθουν, πολλές διακρίσεις…
 
- Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε;
Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον διαγωνισμό F1 in Schools, με τον βασικό πυρήνα των μαθητών να παραμένει ίδιος με πέρυσι, ενώ φέτος προστέθηκαν και νέα μέλη. Στην περσινή πρώτη συμμετοχή η ομάδα επέστρεψε από τη συμμετοχή στους Εθνικούς Τελικούς στην Αθήνα με δύο βραβεία: το βραβείο «Εξόχως ευ αγωνίζεσθαι» και το βραβείο από τον Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Έτσι, οι προσδοκίες των παιδιών φέτος είναι αυξημένες, καθώς εδράζονται και στην περυσινή όμορφη εμπειρία της πρώτης συμμετοχής.

- Τί οφείλει να ξέρει και να πράττει η ομάδα για να ολοκληρώσει το έργο της;
Η ομάδα οφείλει να είναι διατεθειμένη να εργαστεί σκληρά, να συνεργαστεί εποικοδομητικά, να κυνηγήσει όνειρα αλλά και αρνήσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν διαγωνισμό που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πολύ λεπτομερείς και σαφείς κανονισμούς, τους οποίους όλοι πρέπει να σέβονται. Από εκεί και πέρα, πολλές ώρες δουλειά σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και σεβασμός στις προθεσμίες και τις δεσμεύσεις του διαγωνισμού. Όλα αυτά, παράλληλα με τα μαθήματα και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τα παιδιά σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία.

- Ποιες επιστήμες εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία;
Η Φυσική κατά πρώτο λόγο, τα Μαθηματικά, η Οικονομία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού απαιτείται η χρήση νέων τεχνολογιών, μερικές φορές σε πολύ υψηλό επίπεδο, η δυνατότητα σαφούς και πετυχημένης επικοινωνίας με φορείς, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς, συμμαθητές, η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
 - Ποια τα οφέλη των μαθητών;
Είναι προφανές πως οι μαθητές βγαίνουν «πλούσιοι» μετά από μια τέτοια εμπειρία. Πλουτίζουν σε γνώσεις επιστημονικές, σε εμπειρίες συνεργασίας, «βαπτίζονται» σε έναν υγιή και συνάμα δύσκολο συναγωνισμό, μαθαίνουν πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, αφού στην ουσία πρέπει να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα περιχαρακωμένο πλαίσιο. Το να μάθεις να ανταποκρίνεσαι σε τέτοιους είδους υψηλές απαιτήσεις είναι σίγουρα σπουδαίο, αλλά θα επιμείνω περισσότερο στα οφέλη της συνεργασία. Οι μαθητές πρώτα και πάνω απ’ όλα ΣΥΝ-εργάζονται…

- Ποιες και πόσες ώρες εργάζεται η ομάδα;
Αμέτρητες… Τα παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη τις πρώτες συναντήσεις για να επιβεβαιώσουν την περσινή τους επιθυμία να συνεχίσουν την παρουσία τους στο F1 in Schools και από τότε σε τακτά διαστήματα και ανάλογα με τις προθεσμίες που έπρεπε να σεβαστούν εργάζονται. Είτε εκπληρώνοντας ο καθένας ένα κομμάτι του ρόλου του, είτε σε συναντήσεις προωθούσαν τις εργασίες για να τις φτάσουν σε τελικό στάδιο. Κι αυτό και σαββατοκύριακα και σε διακοπές και μαζί με τα μαθήματά τους, τα οποία όπως αποδεικνύουν οι επιδόσεις τους -προς τιμήν τους- δεν τα έβαζαν σε δεύτερη μοίρα.

- Από τους Μολάους… μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το ταξίδι;
Όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί όχι και σε μια συμμετοχή στην τελική φάση των Παγκόσμιων Αγώνων, κάτι που το εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά. Αφού το πρώτο βήμα έγινε και από τους «άσημους» Μολάους, για δεύτερη φορά φέτος θα είναι η ομάδα μας παρούσα στους ελληνικούς Εθνικούς Τελικούς, γιατί να μην θέσουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα; Μια διάκριση που θα τους δώσει την ευκαιρία να συναγωνιστούν με νέους απ’ όλο τον κόσμο…

- Ποιοι στηρίζουν την προσπάθειά σας;
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την «ομάδα» μας. Από τον διευθυντή του ΓΕΛ Μολάων και τους συναδέλφους στο σχολείο, τον Δήμαρχο Μονεμβασίας και τις δημοτικές αρχές, τοπικούς συνεταιρισμούς, επιχειρηματίες αλλά και -ιδιαίτερα- τους γονείς των μαθητών. Χωρίς την κατανόηση και βοήθειά τους δεν θα προχωρούσαμε ικανοποιητικά. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε ολόθερμα  για τη συνδρομή τους.

- Ανεξάρτητα από τη φόρμουλα 1, η οδηγική συμπεριφορά θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα στα σχολεία;
Αναμφίβολα, η οδηγική συμπεριφορά στους ελληνικούς δρόμους δείχνει πως δεν είμαστε και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι οδηγοί. Επομένως, τι πιο φυσικό, να ξεκινήσουμε από το σχολείο για να «παράγουμε» καλύτερους οδηγούς, μειώνοντας τα δυστυχήματα. Κι αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο συνδέεται η F1 ή το πρόγραμμα F1 in Schools με τη σωστή οδηγική αγωγή μία είναι η απάντηση: απαρέγκλιτος σεβασμός στους κανόνες και κώδικες ασφαλείας και συμπεριφοράς.

Λίγα λόγια για
τον Ανδ. Ανρικόπουλο
Ο Ανδρέας Ανδρικόπουλος, γεννημένος στο Νομό Ροδόπης, υπηρετεί στο Γενικό Λύκειο Μολάων «Θοδωρής Καλλιφατίδης» από το 2007. Είναι πτυχιούχος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί στον τομέα της εκπαίδευσης ιδιωτικά, αλλά και σε επιχειρήσεις στον τομέα του Τύπου. Για έξι χρόνια εργάστηκε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, δημοσιεύοντας και μια σειρά άρθρων με ποικίλο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Από το 2005 υπηρετεί ως διορισμένος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αρχικά στην Κρήτη, ακολούθως στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια στη Λακωνία. Περιστασιακά δημοσιεύει τις απόψεις του για επίκαιρα θέματα σε τοπικές και εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.

andrikopoulos
Ο κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος

gel molaon
Στιγμιότυπο από τους Εθνικούς Τελικούς του 2018, με τα περισσότερα μέλη της περσινής ομάδας


Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα