Απ. Πιερρής στο «ΛΤ»: «Στη Σπάρτη συντελέστηκε το Ελληνικό θαύμα»(VID)

Συνέντευξη με το διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πάτρας

Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 18:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απ. Πιερρής στο «ΛΤ»: «Στη Σπάρτη συντελέστηκε το Ελληνικό θαύμα»(VID)

Έναν άνθρωπο που έχει λατρέψει και έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με την ιστορία της Σπάρτης, το διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πάτρας, κ. Απόστολο Πιερρή, φιλοξενεί σήμερα ο «Λακωνικός Τύπος». Ο κ. Πιερρής εμπνέεται από την ιστορικότητα που διέπει τη Λακεδαίμονα και εμβαθύνει τις πνευματικές αναζητήσεις του, χαράσσοντας  «μονοπάτια» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναδιατύπωση της ιστορίας, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, ο Απ. Πιερρής έχει οργανώσει στη Σπάρτη έναν κύκλο σεμιναρίων ιστορικού-φιλοσοφικού λόγου με θέμα «Η Σπάρτη και η Δωρική ουσία του Ελληνισμού», που πραγματοποιείται κάθε 15 ημέρες (σσ ημέρα  Παρασκευή) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «δεξαμενή» των αστείρευτων γνώσεων του κ. Πιερρή και η προσήλωσή του στη λεπτομέρεια που απορρέει από τα ιστορικά στοιχεία, συναρπάζει το ακροατήριο που παρακολουθεί τις διαλέξεις του.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Λακωνικό Τύπο», ο κ. Πιερρής αναφέρεται στα σεμινάρια που υλοποιεί στη Σπάρτη, ενώ με τις απαντήσεις του «φωτίζει» εκτενώς άγνωστες πτυχές της Δωρικής Σπάρτης.

Video: Τ. Κούρος

 18360541 1585612968129793 1883117832 n

Ποιος είναι ο Απ. Πιερρής
Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ). Μεταπτυχιακά,  υποτροφίες, διδασκαλία και έρευνα στη φιλοσοφία και κλασσικές σπουδές (Universities of Oxford and St. Andrews). Από τις θετικές επιστήμες πέρασε στην φιλοσοφία των επιστημών και την μαθηματική λογική, εν συνεχεία στην σύγχρονη αγγλοσαξονική αναλυτική φιλοσοφία, μετά στην ιστορία της φιλοσοφίας και τελικά στις κλασσικές σπουδές,  την αρχαία φιλοσοφία και τον κλασσικό πολιτισμό και ιστορία εν γένει. Από εκεί αντίστροφα, εφαρμόζοντας τον κλασσικό  τρόπο σκέψης (Λόγο) κινήθηκε στην φιλοσοφία της ιστορίας, την οικονομία και την στρατηγική και γεωπολιτική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία, επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα πεδία: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Οικονομίας και ειδικώτερα Αρχαία Ελληνική Οικονομία και Σύγχρονη Οικονομία, Αρχαία Θρησκεία και Φιλοσοφική Θεολογία, Φιλοσοφική Ιστορία, Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική, Πρόβλεψη των εξελίξεων, Forecasting.
- Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνή επιστημονικά συνέδρια, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, στους παραπάνω τομείς, με εργασίες δημοσιευμένες στα αντίστοιχα Πρακτικά.
- Βρίσκεται σε συστηματική επαφή και σχέση με τους εγκυρότερους κύκλους των ειδικών από όλον τον κόσμο, σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα. Έχει κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες για την υλοποίηση εξαιρετικής σημασίας ερευνητικών προγραμμάτων που να πληρούν μεγάλα κενά στο παγκόσμιο επιστημονικό πεδίο.
- Διοργανώνει μια σειρά εξειδικευμένων Διεθνών Συμποσίων Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, κορυφαίων  στον τομέα τους. (International Symposia στον ιστότοπο). Τα δημοσιευόμενα Πρακτικά  προωθούν την αιχμή της γνώσης και συνιστούν έργο αναφοράς στο συγκεκριμένο εκάστοτε θέμα.
- Εκτελεί πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα (Research Projects στον ιστότοπο του Ινστιτούτου).
- Διοργανώνει επίσης μόνιμα ετήσιους Κύκλους Σεμιναρίων και Ομιλιών στην Πάτρα, άλλοτε με συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών Ελλήνων και ξένων, και τα τελευταία χρόνια με αναλυτική και συνθετική παρουσίαση  μεγάλων θεματικών ενοτήτων από τον ίδιο. (Seminars στον ιστότοπο).
- Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για την πολιτική και τα προβλήματα της χώρας, στην παρούσα κρίση αλλά και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. (Varia στον ιστότοπο).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα διαλέξεων του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη έχει ως εξής:

Παρασκευή 5 Μαΐου, 8 μ.μ.
Όψεις στον Χρόνο και Μορφή του Είναι του Απόλλωνα. Φαλλός, Πολεμιστής, Μουσηγέτης, Μάντις, Αθλητής – και το Ίνδαλμα του Κούρου.

Παρασκευή 19 Μαΐου, 8 μ.μ.
Η Ιωνική Πρόσληψη του Δωρικού στη Γλυπτική. Ιωνικός Ρυθμός Πλαστικής και «Σχολές».

Παρασκευή 2 Ιουνίου, 8 μ.μ.
Σπάρτη και Δελφοί. Οι Κνώσσιοι Ιεράρχες του Μαντείου, η Κρισσαϊκή Διαχείριση και ο Α΄ Ιερός Πόλεμος. Αμφικτυονία και Σπαρτιατική Ηγεμονία. Το Πάγωμα της Μορφής στη Σπάρτη κατά τις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα. Χείλων ο Σοφός και ο Θεσμός της Εφορείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος