«Ή ταν ή επί τας»: Ένας εμπνευσμένος ύμνος για τις Θερμοπύλες (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σε σύνθεση του Λάκωνα Δημήτρη Μηνακάκη

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2020 12:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ή ταν ή επί τας»: Ένας εμπνευσμένος ύμνος για τις Θερμοπύλες (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Το ιστορικό χρέος, που του αναλογεί προς τους ήρωες της Μάχης των Θερμοπυλών,  αποδίδει ο γνωστός και καταξιωμένος Λάκωνας συνθέτης κ. Δημήτρης Μηνακάκης, ο οποίος εμπνεύστηκε και συνέθεσε μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «ο δικός μου εορτασμός για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλώ, που ο κορωνϊός δεν επέτρεψε τη δημόσια εκτέλεσή του».

minakakis ThermopulesΘερμοπύλες. Σκηνή 1η (από 12)
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, ακούγεται ως μουσικό χαλί ο επιτάφιος του Σεικίλου, που βρέθηκε το 1893 από τον W.M. Ramcay στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας.

Ακολουθούν σε ρυθμό ζεϊμπέκικου στίχοι οι οποίοι αναφέρονται στη διαχρονική πορεία του ελληνικού έθνους:
«Ω! χώρα δαφνοστεφής ω! αγίων και ηρώων χώρα
ω! κλέος απαράμιλλον Ω! χώρα χρυσοφεγγύς
ΟΛΥΜΠΙΑ Εσύ η των Ελλήνων γη ΟΛΥΜΠΙΑ».

Η 1η σκηνή ολοκληρώνεται με μία αντιστικτική πλοκή πάνω στην αρχαία Σπαρτιάτικη έκφραση «ή ταν ή επί τας» σε ρυθμό 7/8: «Και σήμερα Δωρικά φωνάζεις ¨Η ταν ή επί τας. Ασπίδα της φυλής, Ή ταν ή επί τας».

 

Λίγα λόγια για τον Δ. Μηνακάκη
Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας με καταγωγή από τις Αμύκλες Δ. Σπάρτης.

Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος. Εξίσου σημαντική είναι η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ως εκτελεστής, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής ως ιεροψάλτης, όσο και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής μουσικής, ως διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας. Το ρεπερτόριό του καλύπτει χορωδιακά και ορχηστρικά έργα από το 16ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Εξίσου πολυσχιδές είναι το παιδαγωγικό του έργο. Καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης σε εξέχοντα μουσικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει διδάξει έναν ευρύ κύκλο μαθημάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακουστικά, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύγχρονη μουσική. Το ιδιαίτερο σύστημα διδασκαλίας του, που έγκειται στην ταυτόχρονη εμπέδωση θεωρίας και πράξης, έχει προσελκύσει πλήθος σπουδαστών πολλοί από τους οποίους διακρίνονται σήμερα ως εκτελεστές, συνθέτες, θεωρητικοί και μουσικολόγοι στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παιδαγωγικό του έργο επεκτείνεται και στο χώρο της διοικητικής οργάνωσης: ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων, διακρίθηκε για την προώθηση της μουσικής δωματίου και τη δημιουργία μουσικών συνόλων. Για τα τελευταία έκανε πλήθος επεξεργασιών, ενορχηστρώσεων και πρωτότυπων συνθέσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε σπουδαστές όλων των οργάνων και επιπέδων κατάρτισης να έρθουν σε επαφή με τη συμφωνική μουσική.

Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπείς καλλιτέχνες όπως οι Δημήτρης Αγραφιώτης, Θόδωρος Αντωνίου, Στρατής Μηνακάκης, Nikolai Sultanov, Pedro Juliano Delarole, Cadmo Fausto, Παύλος Σεργίου και σολίστ όπως: Δημήτρης Σέμσης και Σπύρος Γκικόντη
(βιολί), Μάρθα Αράπη, Δάφνη Πανουργιά και Τζίνα Φωτεινοπούλου (σοπράνο) Βάγια Κωφού (μέτζο), Σπύρος Παυλάκης και Paul Houghtaling (βαρύτονος), και μουσικά σύνολα όπως: κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, Έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Ορχήστρα και Χορωδία της Ακαδημίας του Τατουί (Βραζιλία), Ορχήστρα εγχόρδων: «Καμεράτα», Ορχήστρα δωματίου: Dianapolis (Yambol – Βουλγαρία) κλπ.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από το γάμο του με την Παναγιώτα Μουτεβελή, χημικό, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, απέκτησε δύο παιδιά, τον Στρατή (1979), μουσικό-καθηγητή Θεωρητικών και Σύνθεσης στο New England Conservatory (Βοστώνη, ΗΠΑ) και τη Γεωργία (1987), βιολόγο, διδακτορική φοιτήτρια (Erlangen, Γερμανία). Από το γάμο του γιού του Στρατή με την Dolores Pizarro απέκτησε την εγγονή του Καταλίνα.

Ακούστε παρακάτω τη σύνθεση του Δ. Μηνακάκη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος