Ομιλία Απ. Πιερρή μετά συμποσίου στη Σπάρτη

Δευτέρα, 03 Αύγουστος 2020 14:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλία Απ. Πιερρή μετά συμποσίου στη Σπάρτη

Ομιλία με θέμα  «Ο "Ελλήνων θεός": Αναξ, Πολεμιστής, Μάντις, Μουσαγέτης, Χορευτής, Αθλητής,  Ιατρός Ζώσα Ιδέα της Τελειότητας. Ο Απόλλων και οι Δωρικές Μεταμορφώσεις του από τον Φαλλό στον Κούρο» θα πραγματοποιήσει στη Σπάρτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών Απόστολος Λ. Πιερρής.

Η ομιλία θα διεξαχθεί απόψε Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου (κεντρική πλατεία).

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συμπόσιο στα Πικουλιάνικα
Το Σπαρτιατικό καλοκαίρι ήταν αφιερωμένο σε πολυήμερες και βαρυσήμαντες εορτές του Απόλλωνα. Όπως επισημαίνει ο Απ. Πιερρής, «στις 3 και 4 Αυγούστου θα εορτάσουμε σε στάσιμο του χρόνου αυτές τις εορτές της Σπαρτιατικής αιωνιότητας, τις δυο πρώτες από αυτές. Είναι η πανσέληνος του δεύτερου σεληνιακού μήνα στο αρχαίο ημερολόγιο – το έτος άρχιζε με την νουμηνία γύρο στις θερινές τροπές του ήλιου. Τώρα είναι η εποχή των Γυμνοπαιδιών, της μεγαλύτερης εορτής της αρχαίας Σπάρτης. Θα συνεορτάσουμε και τα Υακίνθια από την πανσέληνο του προηγούμενου μήνα.

Στο συμπόσιο θα μιλήσουμε για τα Υακίνθια και τις Γυμνοπαιδιές. Τι γιόρταζαν οι Σπαρτιάτες και πώς το γιόρταζαν και γιατί το γιόρταζαν και γιατί το γιόρταζαν έτσι. Τι γινόταν και γιατί γινόταν. Να καταλάβουμε αν ταίριαζε ο τρόπος της εορτής με τον σκοπό της. Και αν όχι γιατί συνέβαινε αυτό και ποιος είναι ο τελικός σκοπός; Ειδικώτερα θα μας απασχολήσει η Σπαρτιατική προτεραιότητα της τέλεσης των μεγάλων θερινών εορτών ακόμη και ενώπιον της πλέον πιεστικής ανάγκης, και ας είναι και πολεμική. Οι Σπαρτιάτες, μας λέει ο Ηρόδοτος (V, 62, 2) με αφορμή μια από τις τυπικές Λακεδαιμόνιες ανωμαλίες στην διαχείριση του χρόνου σύμφωνα με την λογική του, θέτουν πάνω από όλα τα ανθρώπινα και τις ανθρώπινες σχέσεις τα του θεού (θεός χωρίς άλλο προσδιορισμό είναι ο Απόλλων, όπως στον Ξενοφώντα, Λακεδαιμονίων Πολιτεία, 14, 7). Aν αισθανθούμε το πραγματικό πρόβλημα προχωράμε καλά στην κατανόηση του Δωρικού και Κλασσικού Θαύματος. Είναι η ίδια αρχή που διατυπώνει εμβληματικά ο Ίβυκος:
δέδοικα μή τι πὰρ θεοῖς
ἀμβλακὼν τιμὰν πρὸς άνθρώπων ἀμείψω.  
                                               Ίβυκος, Fr. 310 Page, Campbell»

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Αυγούστου και ώρα 9:30΄ μμ στο «Κτήμα Σκρέκα» στα Πικουλιάνικα.

Τα εδέσματα θα γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν την αρχαία αίσθηση της γεύσης. Θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τους αρχαίες συνταγές.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει καλείται να επικοινωνήσει με τον Απ. Πιερρή.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών