Ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς

3 προτάσεις  του Ινστιτούτου Σπάρτης προς τον Δ. Σπάρτης

Τρίτη, 14 Ιούλιος 2020 12:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Ινστιτούτο Σπάρτης, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, για την επικαιροποίηση των προτάσεων συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων των πολιτιστικών φορέων του Δήμου με το ΝΠΠΠ, καταθέτει τρείς  προτάσεις με συγκεκριμένη στόχευση και χαρακτήρα. 

Στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών και στόχων του Ινστιτούτου Σπάρτης, και έχοντας λάβει υπ’ όψιν ότι ο Δήμος Σπάρτης επιθυμεί να αναδείξει κυρίως δράσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και από την Επανάσταση του 1821, καταθέτει προς συζήτηση τις δικές του πολυπρισματικές δράσεις

-Σύνταξη διεπιστημονικού φακέλου για την ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η περίπτωση τη Αρχαίας Σπάρτης πληροί τουλάχιστον τέσσερα εκ των έξι θεσπισμένων κριτηρίων της UNESCO βάσει των οποίων μπορεί να αξιολογηθεί  θετικά η πρόταση ανακήρυξής της ως Πολιτιστικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το γεγονός ότι πληθώρα πολιτιστικών μνημείων έχουν ενταχθεί ήδη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχοντας συνάφεια με λιγότερα κριτήρια σε σύγκριση με αυτά τα οποία πληροί  η αρχαία Σπάρτη, μας επιτρέπει να ευελπιστούμε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο αυτό στόχο.

-Σχεδιασμός του «Πολιτιστικού Μονοπατιού του Ταϋγέτου» με τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου των δεικτών μνήμης.
Η μοναδικότητα και η αξία του Ταϋγέτου, ενός ορεινού όγκου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορική πορεία της Σπάρτης από την Αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας τουριστικής δυναμικής με βάση το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Ταϋγέτου,  η οποία δύναται να ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια του ελληνικού κράτους. Σε αυτή την λογική στηρίζεται η πρότασή για την δημιουργία πάνω στα φυσικά μονοπάτια, στην κουλτούρα και στις παραδοσιακές και σύγχρονες δράσεις της περιοχής, η πρόταση για το πολιτιστικό μονοπάτι του Ταϋγέτου

-Σχεδιασμός μουσειοσκευών για ΑΜΕΑ με θέμα τους Ήρωες της Λακωνίας διαχρονικά, από τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών έως τους ήρωες του 1821.
Οι προτεινόμενες μουσειοσκευές θα αποτελέσουν πολιτιστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν καίρια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στην προσέγγιση και κατανόηση της εξέλιξης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Θα αποτελέσουν χρήσιμα και ευχάριστα δώρα όχι μόνον για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες , αλλά και για όλα τα παιδιά.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης, με προτάσεις οι οποίες κινούνται έξω από την φιλοσοφία της κλασικής μορφής χρηματοδότησης των συλλογικών φορέων, ευελπιστεί ότι ο Δήμος Σπάρτης, θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμά του. Η πολυεπίπεδη ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού πλούτου του τόπου μας, με κορωνίδα των δράσεων αυτών την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της «ιερής» πόλης της Σπάρτης στο πάνθεο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, είναι ο δοκιμότερος τρόπος τιμής των  2.500 χρονών από τη θυσία των Θερμοπυλών και των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821.

Στις παραπάνω δράσεις εφ’ όσον τύχουν θετικής αντιμετώπισης, θα κληθούν να συνεργαστούν με το Ινστιτούτο και συλλογικοί φορείς του Δήμου μας, των αντίστοιχων περιοχών και τομέων, προκειμένου να διαμορφωθούν συνέργειες και να μεταδοθεί τεχνογνωσία.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος