Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Παρασκευή, 10 Ιούλιος 2020 12:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης και του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς την Πέμπτη 9 Ιουλίου υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς ύψους 4.550.000 ευρώ μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα αναλάβει τη δαπάνη του έργου, όπως είχε εξαγγελθεί τους προηγούμενους μήνες. Επισημαίνεται ότι η παρέμβαση στο υπάρχον μουσείο Σπάρτης δε σχετίζεται με το έργο κατασκευής  του νέου αρχαιολογικού μουσείου στο οικόπεδο του «ΧΥΜΟΦΙΞ», το οποίο προχωράει κανονικά και, πλέον, βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης χρηματοδότησης.

Η αναπαλαίωση και ανάδειξη των χώρων του παλαιού μουσείου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προορίζεται να ενδυναμώσει τον ρόλο του ως πυρήνα πολιτισμού στο κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας.

Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος έχει επιλέξει για τη εκπόνηση του έργου της ανακαίνισης τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, προκειμένου η πόλη της Σπάρτης να αποκτήσει ξανά ένα μουσείο αντάξιο της ιστορία της, το οποίο και θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούργιο, όταν αυτό κατασκευαστεί.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος και συγκροτεί στις συλλογές του πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Φιλοξενεί σήμερα χιλιάδες ευρήματα από την Επαρχία Λακεδαίμονος, αλλά και από περιοχές του νομού Λακωνίας που δεν καλύπτονται από τις αρχαιολογικές συλλογές του Γυθείου και της Νεάπολης Βοιών. Στις αίθουσες του εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Τη σπουδαιότερη θέση κατέχουν τα ευρήματα των μεγάλων ιερών της Σπάρτης.

Στις εφτά αίθουσες του μουσείου (έκτασης περίπου 500 τμ) εκτίθεται μικρό, μόνο, μέρος των πολυάριθμων ευρημάτων που στεγάζονται σε αυτό και τα οποία συνεχίζουν καθημερινά να έρχονται στο φως από τις ανασκαφές της E΄ Eφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Σπάρτης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας. Στην έκθεσή του έχει περιληφθεί, λόγω ελλείψεως χώρου, ένα μέρος των ευρημάτων, που αποτελούν τα πλέον ενδιαφέροντα για την επιστημονική κοινότητα ή τον απλό επισκέπτη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland