Τριλογία από τον Απ. Πιερρή για τη Σπαρτιατική Κοσμογονία

Από 24 έως 26/1 στη Σπάρτη

Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2020 16:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τριλογία από τον Απ. Πιερρή για τη Σπαρτιατική Κοσμογονία

Συνεχίζονται το τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου οι ομιλίες του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολου Λ. Πιερρή στη Σπάρτη.

Την Παρασκευή
Την Παρασκευή (24/1) θα μιλήσει με θέμα «Σπαρτιατική Κοσμογονία ΙΙ: Γέννηση και Πρώτη Ακμή της Λυρικής Ποίησης και του Μέλους (Ποίηση, Μουσική, Χορός)». Η εκδήλωση έχει ώρα έναρξης 8:30΄μμ και θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης (κεντρική πλατεία) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Αναφέρει για την εισήγησή του ο κ. Πιερρής: «Στις τακτικές μας συναντήσεις αυτόν τον καιρό μιλάω για την Σπαρτιατική Κοσμογονία που έστησε τον νέο, τρίτο κοσμοϊστορικό νοηματοδοτικό άξονα για να ησυχάσει το τεταραγμένο ον, ο άνθρωπος. Ανέλυσα την προηγούμενη φορά το γεγονός της ανάδυσης της πλαστικής μορφής, ως πρώτη μορφοποιηση του Δωρικού βιώματος του κάλλους στην σφαίρα του υψηλού πολιτισμού. Επικεντρώθηκα στην ουσία και υπαρξιακή δομή του φαινομένου, υποσχέθηκα δε σε προσεχή συνάντηση να ξανατρέξουμε τον ίδιο δρόμο προσέχοντας τώρα τις συγκεκριμένες διαδικασίες στον χρόνο που έκαναν να επιφανεί η γλυπτική Μορφή ως αρχέτυπο τελειότητας, και με συνεχή ροή σχετικών εικόνων για την αισθητή σύλληψη ενός αισθητού θαύματος κολοσσιαίων πολιτισμικών διαστάσεων. Θα το κάνουμε σε προσεχή ειδική εκδήλωσή μας.

Αυτήν την Παρασκευή, θα αναλύσω μια δεύτερη πτυχή της Σπαρτιατικής Κοσμογονίας που εισήγαγε την Μορφή στην ιστορία. Πρόκειται για την Μελική Ποίηση, την Μουσική και την Όρχηση. Θα επιμείνω στην σημασία της αντίστιξής της προς την Επική Ποίηση, που είναι Ιωνικό δημιούργημα υπό την Δωρική πνοή».

Το Σάββατο
Το Σάββατο (25/1) και ώρα 8:30΄ μμ ο Απ. Πιερρής θα μιλήσει με θέμα «Η Δημιουργικότητα της Αχρήματης Πόλης» στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης (κεντρική πλατεία).

Όπως επισημαίνει ο ομιλητής, «μια τριλογία θα αναπτυχθεί και αυτήν την εβδομάδα – εγχείρημα επανοικείωσης τη; Αληθινής Αρχαίας Σπάρτης στην ακμή της, ταυτόσημο προς απόπειρα αυτοσυνειδησία μας για να μη φοβόμαστε τον πραγματικό εαυτό μας. Μέγιστης σπουδαιότητας συνέπειες προκύπτουν για το σήμερα. Και πρώτα, το Σάββατο, μετά την ποιητική Σπάρτη θα ασχοληθούμε με την αχρήματη Σπάρτη. Πώς η πόλη των εορτών της αιωνιότητας και της απερίσπαστης καλλιέργειας της τελειότητας αντιμετώπιζε στην ποιητική αμεριμνησία της την μέριμνα κατά τον δεύτερο πυλώνα των αναγκών του χρονου; Θα αναλύσω λοιπόν την οικονομία της και το ιδιότυπο χρήμα της (fiat money) για εσωτερική λιανική αγοραπωλησία. Η κοινωνική βάση θα μελετηθεί – το σύστημα των Ομοίων, Ειλώτων και Περιοίκων. Ειδικά θα αντιμετωπίσουμε την ρύθμιση των 9000 ισότιμων κλήρων γης και το συναρτώμενο πληθυσμιακό πρόβλημα της Σπάρτης. Θα αναφερθώ εκτός της αγροτικής οικονομίας στην βιοτεχνία, καλλιτεχνία και εμπόριο. Και θα σκιαγραφήσω τα οικονομικά συστήματα και τις αρχές τους στην αρχαία Ελληνική πόλη, κυρίως στην Αθήνα ως αντίστιξη της Σπάρτης».

Την Κυριακή
«Ο Δωρικός “Κόσμος” της Άνομης Πόλης» είναι ο θεματικός τίτλος της ομιλίας που θα αναπτύξει ο Απ. Πιερρής την Κυριακή (26/1) και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης (κεντρική πλατεία).

Σχετικά με το αντικείμενο της ομιλίας ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών επισημαίνει: «Και στην τρίτη συνάντηση της τριλογίας μας, την Κυριακή, θα σκοπεύσουμε στην διαλεύκανση της μητέρας των πρακτικών συγχύσεων για την Σπάρτη. Θα μιλήσω για Νόμο και Τάξη στην αρχαία πόλη (πάντα της ακμής, εννοείται)», σημειώνει και, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Θα αναφερθώ εν παρόδω και με την αντίθετη προς την Λυκούργεια λογική του στησίματος του Νεοελληνικού κράτους και θα συγκρίνουμε τα επακόλουθα».

Η είσοδος σε όλες τις ομιλίες είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος