Εξετάζουν «αναγέννηση» της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία

Οι θέσεις Δ. Σπάρτης και κατοίκων σε συνέλευση

Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2020 17:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξετάζουν «αναγέννηση» της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία

Η αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στη Σελλασία ήταν το θέμα έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Σελλασίας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/1 στο πρώην δημαρχείο Σελλασίας. Η συνέλευση διενεργήθηκε παρουσία των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, της προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΝΠΠΠ) Δ. Σπάρτης κ. Ελένης Δαράκη και του αντιδημάρχου Σπάρτης, αρμόδιου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου, κ. Θανάση Καρλαύτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι τα χρήματα που είχαν εγγραφεί για τη Γιορτή Ελιάς 2019 στον προϋπολογισμό του ΝΠΠΠ Δ. Σπάρτης δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Αντίθετα, το ποσό που πιστώνεται για το 2020 ανέρχεται στις 10.000 ευρώ με δυνατότητα αύξησης, αν κι εφόσον υπάρξει υλοποιήσιμη πρόταση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2020, για τη διεξαγωγή της Γιορτής Ελιάς στη  Σελλασία.

Ο κ. Καρλαύτης ενημέρωσε τη συνέλευση των κατοίκων ότι ο δήμος προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός  συμποσίου με τίτλο «SPARTAGROTICA», στο οποίο θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και αναβάθμισης του brandname. Ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η διεξαγωγή ενός μεγάλου συνεδρίου, δίχως να ανακοινωθεί το περιεχόμενο του. Οι ημερομηνίες που έχουν επιλεχθεί για το συμπόσιο είναι στο διάστημα 25 έως 29 Ιουνίου 2020, δηλαδή έναν μήνα πριν την παραδοσιακή ημερομηνία διοργάνωσης της Γιορτής της Ελιάς στη Σελλασία.

Οι κάτοικοι διατύπωσαν διάφορες απόψεις για ενδεχόμενη συνεργασία των τριών φορέων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γιορτή Ελιάς στη Σελλασία το 2020, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν για άρνηση του Δήμου Σπάρτης να ενισχύσει την προσπάθεια αναβίωσης της Γιορτής στη Σελλασία. Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο και την Κοινότητα Σελλασίας, κάτοικοι έκαναν λόγο «για αφερεγγυότητα του ίδιου του δημάρχου Π. Δούκα, ο οποίος ενώ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ρητά για την αναβίωση της Γιορτής, σήμερα παρουσιάζεται να επαναλαμβάνει το μοντέλο Βαλιώτη, δηλαδή τη μεταφορά της Γιορτής στη Σπάρτη».

Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλασίας, όσο και η Κοινότητα Σελλασίας, επιφυλάχθηκαν να δώσουν απαντήσεις.

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αναστασία Κανελλοπούλου ενημέρωσε ότι, επειδή η εκδήλωση «Οινούντια» 2020 θα είναι αφιερωμένη στην ελιά και στο λάδι, «ίσως να υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν όλες οι εκδηλώσεις με εξειδίκευση του περιεχομένου τους».  

Τέλος, η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελλασίας κ. Μαρία Καλιαμούρη-Αθανασοπούλου, εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου, σημείωσε πως σκοπός τους «είναι η αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία και ότι το κοινοτικό συμβούλιο θα εργαστεί σύσσωμο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ένας χρόνος χωρίς Γιορτή
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποφασίστηκε η μεταφορά στη Σπάρτη, της έκθεσης επιχειρήσεων που διενεργείται στο πλαίσιο της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, ενώ στη Σελλασία πραγματοποιήθηκε τμήμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις κλπ). Αντίθετα, το 2019, μετά από 15 χρόνια συνεχούς διεξαγωγής, δεν ελήφθη απόφαση για διοργάνωση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος