Ένα ρομπότ, ένα σχολείο, ένα καρύδι και μια μεγάλη γιορτή στη Βαμβακού

Διήμερο εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου

Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2019 16:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα ρομπότ, ένα σχολείο, ένα καρύδι και μια μεγάλη γιορτή στη Βαμβακού

Η παράδοση, οι συνήθειες και τα έθιμα του τόπου, οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του μήνα συνδυάζονται αρμονικά με τη ματιά προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, και κάνουν τη Βαμβακού έναν μοναδικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων του μήνα του καρυδιού, αλλά και την καθιερωμένη, πλέον, γιορτή προς τιμήν του, η «Vamvakou Revival» προσκαλεί σε ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο (19-20/10) στη Βαμβακού.

Όλο το Σαββατοκύριακο, οι επισκέπτες και κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Περιήγηση στο δάσος, πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE, δραστηριότητες για τα παιδιά στη φύση, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό. Στο σχολείο της Βαμβακούς τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέες τεχνολογίες, ρομποτική, STEM και ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μια έκθεση παλαιών αντικειμένων, μια εκδήλωση για την παραδοσιακή Λακωνική λύρα και το καθιερωμένο «Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού» με μοναδικές γεύσεις, γαστρονομικές συμβουλές, γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και μουσική. Τα προγράμματα του Σαββατοκύριακου εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αναβίωσης της Βαμβακούς», που υλοποιείται από την «Vamvakou Revival», με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σάββατο 19/10 – Μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες και τεχνολογία

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 – 21:00: Έκθεση παλαιών αντικειμένων Βαμβακούς
Στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν σε μία έκθεση παλαιών αντικειμένων της Βαμβακούς, η οποία αναμένεται να πλημμυρίσει με αγάπη και μεράκι. Ένα ταξίδι στο πα-ρελθόν μέσα από παλιά έπιπλα, ασημικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, είδη λαϊκής τέχνης, συλλογές και κοσμήματα.  
Είσοδος δωρεάν.

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού. Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00 - 16:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:30 - 12:30: Άκου να δεις, τα ηχητικά τοπία της Βαμβακούς: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το χωριό για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται σε ένα διαφορετικό ταξίδι ανακάλυψης της Βαμβακούς, με οδηγό τα αυτιά τους! Γίνονται ενεργητικοί ακροατές πραγματοποιώντας τον δικό τους ακουστικό περίπατο στη Βαμβακού εντοπίζουν, καταγράφουν και συνδέουν ήχους με τη Βαμβακού και τη ζωή των κατοίκων της.
Σχεδιασμός προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή. Υλοποίηση: Μάρθα Βερδήλου.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή 7 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, παιδιά μόνα τους με ενυπόγραφη συγκατάθεση γονέα ή με τους συνοδούς τους.

11:00 - 12:30: Γνωρίζοντας τη Βαμβακού και το εγχείρημα της Αναβίωσης: Περίπατος – ξενάγηση στη Βαμβακού από την ομάδα της Vamvakou Revival
Ξεκινώντας από το σχολείο της Βαμβακούς -που αποτελεί σημείο συμβολικής αξίας μιας και συνδέεται με τους στόχους του εγχειρήματος της Αναβίωσης- οι συμμετέχοντες θα καταλήξουν στον Σταθμό Συγκινήσεως, μέρος από όπου ξεκίνησε στο παρελθόν η φυγή των Βαμβακιτών με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει. Η ξενάγηση θα περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της Βαμβακούς και περιγραφή του εγχειρήματος για την Αναβίωση.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά και αγγλικά.
Συμμετοχή δωρεάν. Μπορούν να συμμετέχουν, με σειρά προτεραιότητας, έως 15 άτομα.

15:00 – 17:00: Έναρξη μαθημάτων V. Lab. Εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 9-14 ετών
Το σχολείο της Βαμβακούς μετατρέπεται σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό τεχνολογικό περιβάλλον, έναν πόλο έλξης για παιδιά και νέους, όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με νέες πρωτοπόρες τεχνολογίες, να μάθουν τη χρήση, αλλά και χρησιμότητά τους και να εμβαθύνουν στα αντικείμενα της ρομποτικής, του προγραμματισμού, της μηχανικής και των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσα από τη δημιουργική μάθηση, τον πειραματισμό, την ενεργό συμμετοχή και την ομαδικότητα.
Το πρώτο εργαστήριο αφορά στην εισαγωγή στη ρομποτική και τον προγραμματισμό, με χρήση τεχνολογίας Lego EV3 και σκοπεύει στην ανάπτυξη δομημένης σκέψης και την ενθάρρυνση της συνεργατικότητας.
Το πρώτο δοκιμαστικό εργαστήριο προσφέρεται σε συνεργασία με τη Nokia Hellas.
Συμμετοχή δωρεάν. Μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 30 άτομα.
*Απαιτείται προεγγραφή μέσω e-mail ή τηλεφώνου στα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 2731-0-76233.

19:00 – 20:00: Η τέχνη κατασκευής μουσικών οργάνων: η Λακωνική λύρα.
 Ένα ταξίδι στον χρόνο και την παράδοση με τη λακωνική λύρα στο επίκεντρο, η οποία χρονολογείται από το 1925 στην περιοχή του Οινούντα. Παρουσιάζονται όλες οι λεπτομέρειες κατασκευής της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καρυδιά από την οποία κατασκευάζεται.
Συμμετέχουν: Γιάννης Τσουλόγιαννης, Μιχάλης Θεοφιλάκος και Νίκος Μπαριάμης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο της Βαμβακούς. Είσοδος δωρεάν.

44832238 1724017467703730 5391565840732651520 o

Κυριακή 20/10 – Η μεγάλη γιορτή του Καρυδιού

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 – 18:00: Έκθεση παλαιών αντικειμένων
Είσοδος δωρεάν.

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο. Μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00–15:00: Ενημερωτικό περίπτερο «Vamvakou Revival». Ενημέρωση από την ομάδα της «Vamvakou Revival»
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, θα μπορείτε να βρείτε την ομάδα της Vamvakou Revival, να προμηθευτείτε έντυπα και σχετικό ενημερωτικό υλικό, να συνομιλήσετε με τα μέλη της ομάδας σχετικά με την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς και να γνωρίσετε καλύτερα τις δράσεις που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες στο χωριό, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

10:00 - 17:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:00 - 17:00: Ξενάγηση και παρουσίαση στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by Stavros Niarchos Foundation).
Η Βαμβακού, οι νέες τεχνολογίες, ένα ρομπότ, μια τρισδιάστατη εκτύπωση, ένα εργαστήριο, state-of-the-art εξοπλισμός, ένα σχολείο και ένα καινοτόμο σημείο αναφοράς.
Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και επιδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου πρωτοπόρου τεχνολογικού κέντρου της Βαμβακούς θα πραγματοποιούνται την Κυριακή 20/10, ενώ παράλληλα οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα από τα δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα που προσφέρονται κάθε Σαββατοκύριακο για τον επόμενο μήνα.

12:00 - 14:00: Μαθαίνω για τις Βυζαντινές Εικόνες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο εργασίας συγκρίνουν βυζαντινές εικόνες με εικόνες δυτικής προέλευσης και τεχνοτροπίας, μαθαίνοντας τις περιόδους της βυζαντινής τέχνης και ιστορίας. Με σημείο εκκίνησης το σχολείο, τα παιδιά κατευθύνονται προς την πλατεία της Βαμβακούς και το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου και φιλοξενείται έκθεση βυζαντινών εικόνων απείρου κάλλους και καλαισθησίας. Οι συμμετέχοντες σκαλίζουν τα στάδια και τα υλικά κατασκευής μίας εικόνας και έρχονται σε επαφή με την ιστορία της βυζαντινής, της μετα-βυζαντινής και της παγκόσμιας τέχνης, από τον Θεοφάνη τον Έλληνα, μέχρι τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Σχεδιασμός- Υλοποίηση: Μόνικα Διαμαντή, Επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 25 άτομα, παιδιά μόνα τους ή με τους συνοδούς τους.

11:00–17:00: «7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού», στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς.
Οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση για το πιο γευστικό φθινοπωρινό ραντεβού.  Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή του Πάρνωνα, που διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς «Νέα Ζωή» και χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, προσελκύοντας πλέον εκατοντάδες επισκέπτες. Γνωστά ονόματα της Γαστρονομίας θα είναι και φέτος κοντά μας, εκθέτες λακωνικών προϊόντων θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, καλλιτέχνες, μουσική και χορός θα συμβάλουν στην επιτυχία της.
Η Σπαρτιάτισσα σεφ Ιωάννα Μπουρλόκα και το «Μπαλκόνι του Ταϋγέτου» θα μας παρουσιάσουν αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση το καρύδι. Η παρουσίασή τους θα ξεκινήσει στις 12:30. Μεταξύ των συνταγών θα μεσολαβήσει μια χορευτική παράσταση μικρού μήκους από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας –που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βαμβακούς. Και όπως σε κάθε γιορτή, έτσι κι εδώ, δε μπορεί να λείπει η μουσική και το τραγούδι με το μουσικό σχήμα «Πεντάηχον»
Φέτος, την εκδήλωση υποστηρίζει και στηρίζει ενεργά η «Vamvakou Revival».
Σημείο συνάντησης: Σχολείο Βαμβακούς.
Είσοδος 2 ευρώ/άτομο για την ενίσχυση του έργου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Ζωή»  Βαμβακούς.

44813400 2257910524280545 7735371421630595072 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα