«Γεννήθηκε» το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θαλάσσιας Οικολογίας σε Νεάπολη κι Ελαφόνησο (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 30 Ιούλιος 2019 15:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Γεννήθηκε» το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θαλάσσιας Οικολογίας σε Νεάπολη κι Ελαφόνησο (ΦΩΤΟ)

Πρεμιέρα έκανε το 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θαλάσσιας Οικολογίας στη Νεάπολη και την Ελαφόνησο, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Το τριήμερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τη «Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( ARCH) για την Ελλάδα», έλαβε χώρα από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου. Περιελάμβανε επτά προβολές, υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον βυθισμένο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο στο Παυλοπέτρι, καθώς και ξενάγηση για παιδιά στο αρχαιολογικό μουσείο της Νεάπολης .

Το πρώτο βράδυ (Παρασκευή 19/7), το Φεστιβάλ έκανε έναρξη με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Άκρα της Δήμητρας Μπαμπαδήμα», που αφηγείται την ιστορία της κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων. Την ταινία παρουσίασε ο παραγωγός της, Πέτρος Παρθένης. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Guardians of the Aegean» του Όμηρου Ευαγγελινού, που πραγματεύεται το θέμα της υπεραλιείας και τα οφέλη των προστατευμένων θαλάσσιων περιοχών.

Το Σάββατο (20/7) το πρωί, περισσότεροι απο 100 επισκέπτες βρέθηκαν στην παραλία στο Παυλοπέτρι και ξεναγήθηκαν με μάσκες στον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο απο την αρχαιολόγο Δέσποινα Κουτσουμπά της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχαιολόγοι Δρ. Μαρία Τσούλη και Δρ. Αφροδίτη Μαλτέζου από την Εφορεία Λακωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασαν στο κοινό την ταινία Άκρα Μαλέα, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεάπολης και η οποία ιχνηλατεί τις διαδρομές του Ρωμαίου περιπλανητή και συγγραφέα Παυσανία κατά μήκος της Λακωνικής ακτής, γύρω από το ακρωτήρι Μαλέα και την εξερεύνησή του σε αρχαιολογικούς χώρους.

Την παρουσίαση αυτή ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic, «Drain the Oceans: Legends of Atlantis», εντυπωσιάζοντας το κοινό στο σημείο όπου αναφέρεται ότι το Παυλοπέτρι είναι ο μόνος αρχαιολογικός χώρος από όσους περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ που εμφανίζει καθαρά σημάδια ανθρώπινης παρουσίας και κατοίκησης.

Την Κυριακή (21/7), οι επισκέπτες συμμετείχαν σε έναν πρωινό περίπατο-βόλτα με ποδήλατο από το λιμανάκι της Νεάπολης σε μια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων λίγο έξω από το Παυλοπέτρι. Αργότερα, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, «Ψάχνοντας τον Νέμο», η οποία αφηγείται με και ευφάνταστο τρόπο τη ζωή των πλασμάτων του πολύπλοκου περιβάλλοντος του θαλάσσιου βυθού. Ακολούθησαν οι προβολές των έξι μικρού μήκους ταινιών, οι οποίες βραβεύτηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών το 2019. Στόχος του διαγωνισμού είναι οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «A Plastic Ocean», το οποίο εξετάζει του τρόπους με τους οποίους ο ωκεανός γεμίζει με πλαστικά σκουπίδια και τις επιζήμιες συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή.

Φωτο: cinemagazine.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος