Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων στο Δ. Ευρώτα

Εμπνευσμένο από το Δήμο Capannori το μοντέλο «πόρτα-πόρτα» Επίσκεψη στο Δήμο Capannori της Ιταλίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο...
Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων στο Δ. Ευρώτα

Εμπνευσμένο από το Δήμο Capannori το μοντέλο «πόρτα-πόρτα»
Επίσκεψη στο Δήμο Capannori της Ιταλίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης, με σκοπό τη σύναψη «Συμφώνου Φιλίας» μεταξύ των δύο δήμων.

Ο δήμαρχος Ευρώτα παρακολούθησε από κοντά την πρακτική που εφαρμόζεται στον ιταλικό δήμο για την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων, με την εφαρμογή του μοντέλου «από πόρτα σε πόρτα», διαπιστώνοντας στη συζήτηση που είχε με τον οικείο δήμαρχο κ. Giorgio Del Chingaro την οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αναπτύξει ένας δήμος 42.849 κατοίκων.

Ο κ. Γρυπιώτης χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων, η οποία θα ξεκινήσει επίσημα, με εκ νέου συνάντηση στο Δήμο Ευρώτα περί τα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε, ο Δ. Ευρώτα θα έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, σχετικά με το ανωτέρω θέμα και θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους αντιπροσώπους του ιταλικού δήμου, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Τέλος, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η υπογραφή «φιλίας» μεταξύ των δύο δήμων θα ξεκινήσει με στρατηγική, στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, επιτυγχάνοντας τελικά τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αφορμή για όλη αυτή την προσπάθεια είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η μύηση των πολιτών στο πνεύμα της οικολογικής συνείδησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω πρωτοβουλία λαμβάνουν και άλλες είκοσι ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν, επίσης, τη μέθοδο «διαλογή από το σπίτι», στο πλαίσιο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, την επίσκεψη του κ. Γρυπιώτη στο Δήμο Capannori, δημοσίευσε και η ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα «La Gazzetta di Lucca», στην οποία αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Κι έτσι θετικά εντυπωσιασμένος από την εμπειρία της Capannori, ο Ιωάννης Γρυπιώτης, δήμαρχος Ευρώτα, ενός δήμου 20.000 κατοίκων της Λακωνίας -μιας περιοχής της Πελοποννήσου- θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα την εμπειρία της συλλογής των αποβλήτων “από πόρτα σε πόρτα” και να συνάψει ένα “Σύμφωνο Φιλίας” με το δήμο Capannori.

Για να γνωρίσει από πιο κοντά το “μοντέλο Capannori”, ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης πήγε χθες (Πέμπτη) στην Capannori, τη δημοτική έδρα της Piazza Άλντο Μόρο και συναντήθηκε με το δήμαρχο Giorgio Del Ghingaro, ο οποίος του εξήγησε όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζει για τη μέθοδο της συλλογής των απορριμμάτων “πόρτα-πόρτα” και άλλες ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται από την οντότητα.

Στην Ελλάδα, αυτό το είδος της διαλογής δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και ο δήμαρχος Ευρώτα θέλει η πόλη του να είναι η πρώτη που θα το εφαρμόσει, γι’ αυτό ανακοίνωσε στον κ. Giorgio Del Ghingaro ότι, σύντομα θα ξεκινήσει πειραματικά, επηρεάζοντας εκατοντάδες οικογένειες για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα και στοχεύει να διοργανώσει ένα συνέδριο, αφιερωμένο στη στρατηγική των μηδενικών αποβλήτων, με τη συμμετοχή του πρώτου πολίτη από το Δήμο Capannori.

Ο κ. Ghingaro αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση, δηλώνοντας ότι, αισθάνεται μεγάλη τιμή και διατίθεται να υπογράψει “Σύμφωνο Φιλίας” με το Δήμο Ευρώτα, που θα βασίζεται στη στρατηγική των μηδενικών αποβλήτων και σε καλές περιβαλλοντικές πρακτικές».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα