Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μεγάλο αγκίστρι μήκους δώδεκα εκατοστών βρέθηκε στον οισοφάγο θαλάσσιας χελώνας που ξεβράστηκε νεκρή κοντά στο Καλό Νερό. Η χελώνα είχε...
Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μεγάλο αγκίστρι μήκους δώδεκα εκατοστών βρέθηκε στον οισοφάγο θαλάσσιας χελώνας που ξεβράστηκε νεκρή κοντά στο Καλό Νερό. Η χελώνα είχε καταπιεί το αγκίστρι μαζί με το δόλωμα και πέθανε αφού ταλαιπωρήθηκε για αρκετές ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να απελευθερωθεί, όπως αποκαλύφθηκε από την μεγάλη εσωτερική ζημιά που παρατηρήθηκε στον οισοφάγο της.
Πάνω από δώδεκα χελώνες έχουν ήδη βρεθεί νεκρές φέτος στις παραλίες της Τριφυλίας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις περισσότερες από αυτές δεν βρέθηκαν εξωτερικά τραύματα, κι αυτό είναι ένδειξη πως η αιτία θανάτου είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι.
Η εξειδικευμένη κτηνίατρος και για πολλά χρόνια εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ Celine Campana προχώρησε σε νεκροψία της συγκεκριμένης χελώνας για να εξακριβώσει την αιτία θανάτου της. Η αιτία έγινε γρήγορα προφανής από το αγκίστρι και την ζημιά που είχε προκαλέσει στον οισοφάγο. Μετά την καταγραφή του περιστατικού από το Λιμενικό Σώμα και την νεκροψία, ο Δήμος Τριφυλίας προχώρησε σε υγειονομική ταφή της άτυχης χελώνας.
Η θηλυκή χελώνα βρισκόταν στην περιοχή για να αφήσει τα αβγά της στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, που μετά την Ζάκυνθο είναι η δεύτερη σε αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας περιοχή στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Η αλιεία με μηχανότρατες και παραγάδια, αλλά και η μεγάλη πυκνότητα πλαστικών απορριμμάτων στην θάλασσα αποτελούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας και ευθύνονται για την επικίνδυνη μείωση των πληθυσμών τους.
Τόσο για τις μηχανότρατες όσο και για τα παραγάδια, έχουν αναπτυχθεί αλιευτικά εργαλεία που βοηθούν στην μείωση της ζημιάς που γίνεται στις θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα. Η εξάπλωση της χρήσης τους όμως και η σωστή παρακολούθηση και εφαρμογή των οδηγιών στις περιοχές όπου επιτρέπεται η αλιεία είναι σημαντικές μακροπρόθεσμες ενέργειες που απαιτούν τον συντονισμό της Πολιτείας αλλά και την στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.
O ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει από το 1984 πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ στοιχεία για εκθαλασσώσεις νεκρών και τραυματισμένων χελωνών συλλέγονται από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Και τα δύο χρησιμοποιούνται και από τη Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την παρακολούθηση της κατάστασης των πληθυσμών της Καρέττα στην Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα