Νησιώτες με προσήλωση στο «πράσινο» αποτύπωμα

Στην Ελαφόνησο διεξήχθη η 1η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων

Σάββατο, 15 Οκτώβριος 2022 09:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νησιώτες με προσήλωση στο «πράσινο» αποτύπωμα

Στο νησί της Ελαφονήσου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η 1η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων.

Η συνάντηση οργανώθηκε από την οργάνωση πολιτών «Οικολογική Ελαφόνησος» με την υποστήριξη του Δήμου Ελαφονήσου υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Εμπνευστής και οικοδεσπότης της συνόδου ήταν ο πρόεδρος της οργάνωσης και διαχρονικός φίλος της Ελαφονήσου, Ενρίκος Τόγια.

Η θεματολογία της πρώτης συνόδου ήταν αφιερωμένη στην οικολογική ανάπτυξη των νησιών και τη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας προς αυτή την κατεύθυνση. Η διοργάνωση αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας πρώτης μικρής ομάδας δήμων που θα θέσει τα θεμέλια για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας και τα προσεχή χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι δήμαρχοι κλήθηκαν να περιγράψουν πώς έχουν ενσωματώσει την οικολογία στα έργα και δράσεις που εκτελούν, αλλά και στην τουριστική προβολή και στρατηγική του τόπου τους. Στη συνέχεια, αποτύπωσαν αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, λυμάτων, υδάτων, καθώς και των υποδομών ενέργειας, επικοινωνιακών συστημάτων και μεταφορών / κινητικότητας.

Ακολούθως, κατέγραψαν ενδελεχώς και με έντονο προβληματισμό τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την ωρίμανση και υλοποίηση σχετικών έργων. Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισαν τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και την ευκαιρία μέσω συνεργασιών και ενεργοποίησης των κατάλληλων μηχανισμών υποστήριξης να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κατά το πέρας των εργασιών της συνόδου οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν, από κοινού, το επόμενο έτος να αυξήσουν το ποσοστό του προϋπολογισμού των δήμων τους, που αφορά σε έργα τα οποία ενσωματώνουν στοιχεία οικολογίας. Ανανέωσαν δε το ραντεβού τους στην Ελαφόνησο για τον Μάιο του 2023 με σκοπό την διεύρυνση της αρχικής ομάδας συμμετεχόντων δήμων και την αποτύπωση της προόδου των στόχων τους λίγο πριν την τελική ευθεία της τρέχουσας περιόδου διοίκησης τους.

Τις εργασίες της συνόδους συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ). Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε εκ μέρους της εταιρίας Cocomat, μια ελληνική εταιρία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και ενεργή σε οικολογικές δράσεις, η Κατερίνα Κοκκινάκη, υπεύθυνη μάρκετινγκ οικολογικών δράσεων της εταιρίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, η δήμαρχος Ελαφονήσου Έφη Λιάρου και δήμαρχοι λοιπών νησιών όπως της Αστυπάλαιας ο Νίκος Κομηνέας, των Λειψών ο Φώτιος Μάγγος, της Χάλκης ο Άγγελος  Φραγκάκης, οι εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου Ισίδωρος Νικολάου και Ιωάννα Σαραβάνου, ενώ με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti