«Λυρίδες»: Η πρώτη βροχή αστεριών της άνοιξης

Ορατή και από την Ελλάδα

Τρίτη, 21 Απρίλιος 2020 18:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Λυρίδες»: Η πρώτη βροχή αστεριών της άνοιξης

Το βράδυ της Τρίτης 21/04 αλλά και το βράδυ της Τετάρτης 22/04, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, καθώς ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός αφού υπάρχει Νέα Σελήνη και η προηγούμενη πανσέληνος είχε συμβεί στις 8 Απριλίου, γεγονός που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον όμως είναι και ο ουρανός ανέφελος, κάτι όχι βέβαιο.

Τι είναι οι Λυρίδες

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά «πεφταστέρια» με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.