Ροζ σελήνη: Στον νυχτερινό ουρανό την Τρίτη η υπερ-πανσέληνος της Άνοιξης


Από πού πήρε το όνομά της

Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 12:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ροζ σελήνη: Στον νυχτερινό ουρανό την Τρίτη η υπερ-πανσέληνος της Άνοιξης

H πρώτη πανσέληνος της Άνοιξης, ή αλλιώς η ροζ Σελήνη, θα είναι ορατή την Τρίτη 7 Απριλίου.Σύμφωνα με τους αστρονόμους αυτή η υπερπανσέληνος θα είναι η δεύτερη από τις συνολικά τρεις φέτος, αλλά αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή.

Το χρώμα της πανσελήνου θα είναι σχεδόν ροζ και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα της Γης διαλύει τα μπλε και πράσινα κύματα φωτός και αφήνει μόνο τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα. Μάλιστα, το φεγγάρι θα βρεθεί πολύ κοντά στην Γη με αποτέλεσμα να φαίνεται 30% πιο φωτεινό και 14% μεγαλύτερο. Η ελλειπτική τροχιά της σελήνης σημαίνει ότι το σημείο που θα πλησιάσει την Γη θα είναι περίπου στα 220.000 μίλια.

Γιατί ονομάζεται «ροζ σελήνη»

Πολλοί παρομοιάζουν το φεγγάρι όταν έχει μια ελαφριά ροζ απόχρωση, με ένα θαμνώδες φυτό, το ground phlox, το οποίο ανθίζει τον Απρίλιο, δίνοντας λουλούδια με έντονο ροζ χρώμα. Είναι από τα πρώτα που ανθίζουν την άνοιξη και συμβολίζουν νέα ξεκινήματα. Η ονομασία προέρχεται από την ινδιάνικη παράδοση. Οι γηγενείς κάτοικοι της Αμερικής συνήθιζαν να δίνουν ονομασίες σε κάθε μια από τις πανσελήνους, ανάλογα με τις εποχές που εμφανίζονταν. Άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Απριλίου που χρησιμοποιούνται στην δύση είναι Egg Moon και Full Fish Moon