Επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη πτερόσαυρων στη Σαχάρα

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 16:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη πτερόσαυρων στη Σαχάρα

Επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη πτερόσαυρων που ζούσαν στη Σαχάρα πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάρτιλ, παλαιοντολόγος του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, έκανε αυτή την ανακάλυψη μαζί με μια ομάδα ερευνητών από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cretaceous Research, αποκάλυψε μια κοινότητα πτερόσαυρων που ζούσε στο προϊστορικό Μαρόκο. «Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι αφρικανικοί πτερόσαυροι ήταν αρκετά παρόμοιοι με εκείνους που έχουν βρεθεί σε άλλες ηπείρους.

Αυτά τα ιπτάμενα αρπακτικά πετούσαν πάνω από έναν κόσμο που κυριαρχούσαν αρπακτικά, ανάμεσά τους κυνηγοί σαν τους κροκόδειλους και σαρκοβόροι δεινόσαυροι.
Πολλά από τα αρπακτικά, ανάμεσά τους οι πτερόσαυροι που είχαν δόντια, εκμεταλλεύονταν την υπεραφθονία ψαριών», ανέφερε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάρτιλ δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μια «χρυσή εποχή» σε ότι αφορά την ανακάλυψη πτεροδάκτυλων. «Μόνο αυτή τη χρονιά έχουμε ανακαλύψει τρία νέα είδη και είμαστε ακόμη στον Μάρτιο», σημείωσε.

Τα νέα είδη πτερόσαυρων- με βάση τμήματα γνάθων και δοντιών που βρέθηκαν στο Μαρόκο- είχαν άνοιγμα φτερών 3-4 μέτρων. «Αυτοί οι εναέριοι ψαράδες άρπαζαν τη λεία τους ενώ πετούσας, χρησιμοποιώντας ένα δολοφονικό σύνολο μεγάλων δοντιών, σαν καρφιά, που τους επέτρεπαν ένα πολύ αποτελεσματικό άρπαγμα.
Μεγάλοι πτερόσαυροι όπως αυτοί μπορούσαν να αναζητούν τροφή σε μεγάλες αποστάσεις, σαν τα σημερινά πουλιά όπως ο κόνδoρας και το άλμπατρος», δήλωσε ακόμη η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα