Η καρέτα-καρέτα «επιλέγει» να γεννά στον Λακωνικό Κόλπο!

Ετησίως περίπου 300 φωλιές σε παραλίες των Δήμων Αν. Μάνης και Ευρώτα - Στην περιοχή των Βοιών η μεγαλύτερη θνησιμότητα - Αναλυτικά στοιχεία από τον ΦΔ Πάρνωνα-Μουστού

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2019 14:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η καρέτα-καρέτα «επιλέγει» να γεννά στον Λακωνικό Κόλπο!

Ο Λακωνικός Κόλπος αποτελεί από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας του είδους θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα (caretta-caretta), καθώς ετησίως καταμετρούνται κατά μέσο όρο 300 φωλιές στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ και Σελινίτσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και στην παραλία Τρίνησα του Δήμου Ευρώτα. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, σε μικρότερο βαθμό, οι χελώνες καρέτα προτιμούν και τις ακτές τις ανατολικής Πελοποννήσου για να εναποθέσουν τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Φωλιές ωοτοκίας καταγράφηκαν στις παραλίες των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας (Πόρτες, Καραντί, Χερονησί) και Μονεμβασίας (Πορί, Αμπελάκια, Λιβάδεια, Άγιος Φωκάς, Νεάπολης).

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, ενώ προστατεύεται και από τα Π.Δ. 617/1980 και 67/1981. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει έξι από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα. Έτσι, η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα  συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Αμφίβια και τα Ερπετά της IUCN ως Κινδυνεύον, ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό έχει και στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας. Οι απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες διακρίνονται σε φυσικές και ανθρωπογενείς και μπορούν να επηρεάσουν όλα τα στάδια της ζωής τους.

Φυσικές απειλές:
- Καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή, πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες): επηρεάζουν όλα τα στάδια της ζωή τους.
- Διάβρωση του εδάφους δυσχεραίνει τη διαδικασία ωοτοκίας.
- Φυσικοί εχθροί αυγών και νεοσσών: αλεπούδες, σκυλιά, τσακάλια σκάβουν για τα αυγά, ενώ οι νεοσσοί κινδυνεύουν από οτιδήποτε τρέφεται εντός ή εκτός θάλασσας (πουλιά, μεγάλα ψάρια, ποντικοί, κουνάβια, αλεπούδες κ.α.)

Ανθρωπογενείς απειλές:
- Οικιστική ανάπτυξη και τουριστικές δραστηριότητες:
α. Φώτα που λάμπουν στις παραλίες αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν, όσο και τους νεοσσούς όταν προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα.
β. Ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες ωοτοκίας εμποδίζουν τη θηλυκή χελώνα να εξέλθει από τη θάλασσα και να εναποθέσει τα αυγά της στο πίσω μέρος της παραλίας.
γ. Ανθρώπινη παρουσία αργά τη νύκτα στις παραλίες ωοτοκίας τρομάζει τις χελώνες που επιθυμούν να γεννήσουν.
δ. Τροχοφόρα οχήματα: συμπίεση της άμμου μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αέρα και την απορρόφηση του από τα αυγά, ενώ οι ροδιές αποτελούν παγίδες θανάτου κατά την πορεία των νεοσσών προς τη θάλασσα.
ε. Ομπρέλες ή δέντρα μπορεί να σκιάζουν τις φωλιές ωοτοκίας, ελαττώνοντας τη θερμοκρασία της άμμου και κατ’ επέκταση επηρεάζοντας την επώαση των αυγών.
- Ρύπανση θαλασσών (πχ. τις πλαστικές σακούλες ή τα κομμάτια πλαστικού τα συγχέουν με φαγώσιμο).
- Εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία ή θανάτωση από ψαράδες.
- Λαθροθηρία αυγών για κατανάλωση.
- Σύλληψη για σκοπούς εκμετάλλευσης (κρέας, μέρη του σώματος).

caretta caretta 01 2

Καταγραφή θνησιμότητας της θαλάσσιας ζωής
στον Αργολικό και τον Λακωνικό Κόλπο
Από το 2015 ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας καταγράφει τη θνησιμότητα της θαλάσσιας ζωής μέσω των δελτίων εκθαλάσσωσης/αναφοράς άγριας ζωής, που αποστέλλονται από τις Λιμενικές Υπηρεσίες της περιοχής χωρικής αρμοδιότητας του (Λ.Τ. Παράλιου Άστρους και Λ/Χ Ναυπλίου).   Με τη ψήφιση του Ν. 4519/2018 και την ενσωμάτωση νέων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» στην υφιστάμενη περιοχή ευθύνης του, η χωρική αρμοδιότητα περιλαμβάνει πλέον τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα τη θαλάσσια ζώνη έως Ακρωτήριο Καμήλι GR 2540001 και τη θαλάσσια περιοχή του Λακωνικού Κόλπου GR2540003. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας «η απόκριση των αρμόδιων λιμενικών υπηρεσιών των περιοχών ήταν μερική, καθώς μόνο το Λιμεναρχείο Γυθείου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Φορέα για αποστολή των Δελτίων Εκθαλάσσωσης».

Τα αποτελέσματα καταγραφής των νεκρών ζώων για το 2018 είναι ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με το 2017. Για το 2018 τα θύματα αποτελούν αποκλειστικά θαλάσσιες χελώνες, δύο όμως ειδών, καρέτα caretta-caretta και Πράσινη Χελώνα Μύδας Chelonia mydas, με το πρώτο είδος να εμφανίζει θνησιμότητα 95%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος καρέτα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη θαλάσσια χελώνα της Μεσογείου, με την Ελλάδα να διαθέτει εξαιρετικές περιοχές για την ωοτοκία του είδους (Ζάκυνθος, Πελοπόννησος, Κρήτη). Η θαλάσσια Πρασινοχελώνα συναντάται σπάνια στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ούτε αναπαραγωγική δραστηριότητα. Την περίοδο ωοτοκίας της επιλέγει τις ακτές της Ανατολικής Μεσόγειου (Ανατολική Τουρκία, Δυτική Κύπρο).

Από τα αριθμητικά δεδομένα προκύπτει ότι στην θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, η θνησιμότητα είναι η μεγαλύτερη, ενώ για όλες τις θαλάσσιες περιοχές την άνοιξη καταγράφηκαν τα πιο πολλά νεκρά ζώα. Επίσης, στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης (παραλία Πόρτο Κάγιο), βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2018 ζωντανή τραυματισμένη χελώνα καρέτα, η οποία και αποστάλθηκε προς περίθαλψη, από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Γυθείου στον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών ζώων που εκθαλασσώνονται στις ακτές. Η εντατικοποίηση της αλιείας και η χρήση μη κατάλληλων αλιευτικών εργαλείων, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και η υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω ρύπανσης, αποτελούν τις κύριες αιτίες θνησιμότητας της θαλάσσιας ζωής.

Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου νεκρού ή ζωντανού ζώου στην ακτή, ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει με την Λιμενική Υπηρεσία της περιοχής του ή με τον Φορέα Διαχείρισης.

caretta caretta 01 4

Σε περίπτωση που βρείτε:
- Ενήλικη νεκρή χελώνα ειδοποιούμε το Λιμενικό Τμήμα ή τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής μας.
- Ενήλικη τραυματισμένη χελώνα ειδοποιούμε το Λιμενικό Τμήμα της περιοχής μας ή τον Φορέα Διαχείρισης ή τον Σύλλογο για την Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
- Ενήλικη χελώνα ή νεοσσό να κολυμπάει στη θάλασσα δεν πλησιάζουμε, δεν τον αγγίζουμε και παρατηρούμε από απόσταση.
- Νεοσσό στην ακτή δεν τον αγγίζουμε και παρατηρούμε από απόσταση. Αν είναι δυνατόν σβήνουμε τυχόν φώτα που μπορεί να υπάρχουν κοντά στη φωλιά, ώστε να μην αποπροσανατολίσουν το ζώο από την πορεία του προς τη θάλασσα.
- Νεοσσό αποπροσανατολισμένο (πχ. σε δρόμο) δεν τον αγγίζουμε και δεν τον μεταφέρουμε στη θάλασσα με τα χέρια μας. Ενδείκνυται η χρήση κουβά ή κάποιου μέσου με θαλασσινό νερό, ώστε να μεταφερθεί ο νεοσσός και πάλι στην ακτή και να κατευθυνθεί μόνος του στη θάλασσα.

caretta caretta 01 1
Γραφική απεικόνιση του αριθμού χελωνών (ζωντανών – νεκρών) της θαλάσσιας περιοχής του Αργολικού και του Λακωνικού Κόλπου ανά μήνα και Υπηρεσία επιτήρησης της περιοχής

caretta caretta 01 5
Αριθμός νεκρών χελωνών της θαλάσσιας περιοχής του Αργολικού και του Λακωνικού Κόλπου ανά υπηρεσία επιτήρησης για το 2018


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε  μέλος στην  ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα