«Ο Μυστράς δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης»

Τι οραματίζεται ο Π. Δούκας

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 09:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ο Μυστράς δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης»

Τις προτάσεις του για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της βυζαντινής καστροπολιτείας είχε εκθέσει προ ημερών ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όπως ζητάμε επίμονα να μπορούν να γίνονται λειτουργίες στο Ναό της Αγίας Σοφίας που είναι το κυριότερο σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανικής κληρονομιάς (και πολύ καλά κάνουμε), έτσι θα ‘πρεπε να μπορούν να γίνονται λειτουργίες και μυστήρια (γάμοι και βαπτίσεις) στις ιστορικές και πανέμορφες εκκλησίες του Μυστρά! Δυστυχώς σήμερα πάρα πολλοί επισκέπτες του Μυστρά, εκπλήσσονται με τη κατάστασή του και τη μη αξιοποίησή του! Παντελώς νεκρή πολιτεία, ενώ θα μπορούσε να σφύζει από ζωντάνια!

Κατ’ αρχήν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε γάμους και βαπτίσεις στα προαύλια κάποιων ναών και της Μητρόπολης, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στην Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, για να καλύπτουν όλα τα έσοδα μισθοδοσίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, φωτισμού, διακόσμησης, συντήρησης, απολογγοποίησης και κηπουρικής, επίβλεψης, βελτίωσης, κλπ., για τα οποία σήμερα χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι!

Στα Παλάτια (που είναι τα μοναδικά Βυζαντινά παλάτια που έχουν διασωθεί σε όλη τη Βυζαντινή επικράτεια), όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα έπρεπε να επιτρέπονται εκδηλώσεις και events πολύ υψηλού επιπέδου, και μάλιστα όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και (όπως σε όλο το κόσμο), επιχειρηματικά (corporate)! Εντωμεταξύ, στη πλατεία μπροστά από τα παλάτια καθώς και στην πτέρυγα ‘των Καντακουζηνών’ θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις υψηλού κύρους και ποιότητας που θα απέφεραν σημαντικά έσοδα (και πολλές νέες θέσεις εργασίας που χρειάζεται άμεσα ο τόπος)!

Στην κάτω είσοδο (ντάπια), θα μπορούσαν να επανακατοικηθούν 3-4 από τα όρθια οικήματα, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του Υπουργείου. Άλλα οικήματα που θα μπορούσαν να (ανα)οικοδομηθούν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοναδική εικαστική παρέμβαση».

Καταλήγοντας, ο Π. Δούκας επισημαίνει: «Θα χρειαστούν επενδύσεις για έργα υποδομής = αποχέτευση, ύδρευση, υπογειοποίηση ρεύματος και καλώδια οπτικών ινών, φωτισμός του κάστρου, κλπ., αλλά αυτά θα αποσβεστούν πολύ σύντομα από τα έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα όλα τα επωμίζονται οι ταλαίπωροι Έλληνες φορολογούμενοι!

Ο Μυστράς = σύμβολο της ζωντάνιας και της Αναγέννησης, δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης! Αντίθετα πρέπει να γίνει οδηγός για το τι μπορεί να πετύχουμε οι νέοι Έλληνες εδώ και τώρα!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος