«Είστε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!» αγανακτισμένοι οι δημότες φωνάζουν

«Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Η εκτεθειμένη και χωρίς προστατευτικά μέτρα ασφαλείας εξέδρα ή οι άρχοντες που μας διοικούν»; Το ερώτημα-καταγγελία...
Τρίτη, 07 Ιούλιος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

«Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Η εκτεθειμένη και χωρίς προστατευτικά μέτρα ασφαλείας εξέδρα ή οι άρχοντες που μας διοικούν»; Το ερώτημα-καταγγελία απευθύνουν σχεδόν καθημερινά στο «ΛΤ» οι πολίτες της Σπάρτης, ζητώντας επιτακτικά λύση.
Η αναφορά συμβάντων, στα οποία διερχόμενοι ή καθήμενοι πολίτες γίνονται θύματα ατυχημάτων από ποδοσφαιρικές μπάλες και ποδήλατα που σουζάρουν στην πλατεία, οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών στη βεβαιότητα ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα (χωρίς φυσικά να προσδιοριστεί ποια είναι αυτά).
Τετάρτη βράδυ. Η συνεδρίαση του Σώματος με θέμα τον έλεγχο της πλατείας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συζήτηση παλινδρομεί μεταξύ της πρότασης του αντιδημάρχου κ. Δ. Καραχάλιου, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, για κατάσχεση σε μπάλες και ποδήλατα, και στην αναρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να ελέγξει την κατάσταση.
Την ίδια ώρα ένα μικρό παιδί, έχοντας ξεφύγει από την επίβλεψη των γονιών του, έπεφτε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θαμώνων της πλατείας από την εκτεθειμένη και απροστάτευτη εξέδρα, ύψους 1,50 μέτρων. Η διακομιδή του στο νοσοκομείο άμεση, καθώς ο τραυματισμός στο κεφάλι θα μπορούσε να έχει αποβεί μοιραίος.
Η απάντηση του αντιδημάρχου α΄ κ. Παρ. Καλομοίρη στα παράπονα των γονιών για την παντελή έλλειψη προστατευτικών μέτρων, θρασεία και αφοπλιστική: «Εσείς οι γονείς είστε υπεύθυνοι… Μαζέψτε τα παιδιά σας!»…
Εσπευσμένη η παρέμβαση του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού κ. Σελίμου να ζητήσει συγγνώμη, προκειμένου να εκτονωθεί η οργή και η κατακραυγή που προκάλεσε η καθ’ όλα απρεπής και ανεύθυνη απάντηση του εν λόγω αντιδημάρχου.
Πέντε ημέρες μετά, η προσωρινή εξέδρα του δήμου, που στήθηκε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεχίζει προκλητικά να παραμένει αφύλαχτη, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, με βίδες να προεξέχουν και σκουριασμένα σιδερένια υποστυλώματα να στέκουν απειλητικά ως έμβολα, με τη Δημοτική Αστυνομία να δηλώνει αναρμοδιότητα ελέγχου, τον υπευθυνοανεύθυνο αντιδήμαρχο να μεταθέτει την ευθύνη στους γονείς και τον κίνδυνο για σοβαρότερα ατυχήματα να καραδοκεί.

Κι εμείς απλώς ρωτάμε, κύριοι του δήμου:
- Ποιος δίνει την άδεια για λυόμενες προσωρινές κινητές κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους;
- Ποιος είναι εκείνος που καθορίζει τον τρόπο κατασκευής και τα μέτρα ασφαλείας σε αυτές τις περιπτώσεις;
- Ελήφθη ποτέ η απαιτούμενη, σχετική με τα παραπάνω, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;
Για αρχή, θα σας προτείναμε να ανατρέξετε στο άρθρο 19 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και στο άρθρο 5 του Κτηριοδομικού Κανονισμού. Στη συνέχεια, ρίξτε μία ματιά στον Ποινικό Κώδικα, όπου προβλέπεται φυλάκιση μέχρι 2 ετών για την παραβίαση των κανόνων οικοδομικής. Και μετά, ελάτε να μιλήσουμε για εκείνη την περίφημη «παράβαση καθήκοντος». Επωδό την οποία επικαλείστε διαρκώς για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα