Βιταμίνη C: Οφέλιμη ή όχι η πρόσληψή της κατά την διάρκεια της κύησης

Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2021 19:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βιταμίνη C: Οφέλιμη ή όχι η πρόσληψή της κατά την διάρκεια της κύησης

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, ώστε να ανταποκριθεί ο οργανισμός στις αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Ως εκ τούτου, μια κανονική διατροφή πρέπει να συμπληρώνεται καθημερινά με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Προτείνεται ένα ολιστικό πρόγραμμα διατροφής που αποτελείται από πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και «πλούσια» πρόσληψη βιταμίνης C για την εν λόγω περίοδο της ζωής της γυναίκας.

Ποια τα οφέλη της βιταμίνη C στο παιδί και στην μέλλουσα μητέρα
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), είναι ένα υδατοδιαλυτό μικροθρεπρικό συστατικό, το οποίο συμβάλλει στην διόρθωση των ιστών του δέρματος, στην ανάπτυξη των ιστών και συμβάλλει στην υγεία και την λάμψη του δέρματος εν γένει.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η παραγωγή κολλαγόνου είναι σημαντική δομική διαδικασία.

Η πρωτεΐνη του κολλαγόνου αποτελεί συστατικό του χόνδρου των οστών, των τενόντων, των οστών και του δέρματος. Και σε αυτή την παραγωγή της πρωτεΐνης συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη βιταμίνης C.

Μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C βοηθά επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα.

Τόσο η αναγκαία ύπαρξη σιδήρου όσο και η απορρόφησή του από το έμβρυο αποτελεί μία από τις βασικές «απαιτήσεις» του εμβρύου από τις μέλλουσες μητέρες για την ανάπτυξή του.

Η βιταμίνη C συμβάλλει, ακόμη στην αύξηση του μεταβολισμού της μητέρας και του μωρού.

Μερικές φυσικές πηγές πλούσιες στο ασκορβικό οξύ είναι το πορτοκάλι, οι φράουλες, το λεμόνι, το μάνγκο, η ντομάτα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, τα πεπόνια και οι πιπεριές.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την έλλειψη της βιταμίνης C κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η έλλειψη της βιταμίνης C στην εγκυμοσύνη μπορεί έχει επιπτώσεις στο αγέννητο μωρό.

Η έλλειψή της εκδηλώνεται στα μωρά με το να έχουν εύθραυστα μαλλιά, φλεγμονή των ούλων, τραχύ και ξηρό δέρμα, κοψίματα και μελανιές αργής επούλωσης.

Πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης C κατλα την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σε όλες τις περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός είναι το κατάλληλο πρόσωπο να συμβουλεύσει την εγκυμονούσα να καταναλώσει βιταμίνη C σε μορφή συμπληρώματος σε περίπτωση που η αναγκαία ημερήσια δόση δεν προσλαμβάνεται επαρκώς μέσω φυσικών πηγών.

Αυτό που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν σχετικά με την βιταμίνη C είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, το σώμα μας ούτε την συνθέτει ούτε την αποθηκεύει.

Σύμφωνα με έρευνα, αποδείχθηκε ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα τους σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες.

Επομένως, η κατανάλωση βιταμίνης C σε μορφή συμπληρώματος μπορεί σε κάποιες εγκυμονούσες να είναι πραγματικά αναγκαία, κάτι βέβαια που θα κρίνει ο γυναικολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti