Καρκίνος του Πνεύμονα

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος 2020 18:03 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καρκίνος του Πνεύμονα

Oγκολόγος: o ιατρός που έχει εξειδεικευτεί στην χορήγηση αντινεοπλασματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία). Είναι ο ιατρός που είναι υπεύθυνος για το θεραπευτικό πλάνο του κάθε ασθενή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο και συντονίζει τις θεραπείες που δίνονται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ - Ερωτήματα & Απαντήσεις

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
Στην Ελλάδα το 2018 είχαμε περίπου 10.000 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο πνεύμονα και από αυτούς μόνο το 30% θα ζήσει πάνω από 5 έτη. Αυτό συμβαίνει, γιατί η διάγνωση στην πλειοψηφία των ασθενών γίνεται σε προχωρημένο-μεταστατικό στάδιο. Είναι σε όλο τον κόσμο η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Αναμφίβολα οι καπνιστές. 9 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Ακόμα δεν υπάρχει κάποιος εγκεκριμένος τρόπος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως προηγείται ο βήχας. Επίμονος βήχας κυρίως σε καπνιστή, θα πρέπει να διερευνάται με αξονική τομογραφία. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Πως γίνεται η διάγνωση;
Με βρογχοσκόπηση ή με βιοψία που καθοδηγείται από αξονικό τομογράφο. Υπάρχουν διαφορετικοί ιστολογικοί τύποι καρκίνου πνεύμονα. Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζουμε τον ιστολογικό τύπο γιατί πάνω σε αυτόν προσαρμόζεται όλη η θεραπεία.

Πως θεραπεύεται;
Για τα αρχικά στάδια γίνεται χειρουργείο που ενδεχομένως να συνοδεύεται από χημειοθεραπεία, η οποία προληπτικό χαρακτήρα. Στα προχωρημένα στάδια όπου η χειρουργική αφαίρεση του όγκου δεν προσφέρει παράταση ζωής, χορηγείται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.΄

Αξίζει να πάρει ο άνθρωπός μας χημειοθεραπεία ή θα τον κάνει χειρότερα;
Το να μην λάβει θεραπεία ένας ασθενής με καρκίνο πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο, ισοδυναμεί με ταχεία εξέλιξη της νόσου και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τι προσφέρουν οι θεραπείες;
Στα αρχικά στάδια μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου, ενώ σε προχωρημένα στάδια εξασφαλίζουν καλή ποιότητα ζωής με σημαντική παράταση της επιβίωσης.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία;
Πρόκειται για νέα θεραπεία που χορηγείται ενδοφλεβίως και διεγείρει το ανοσοποιητικό, ώστε να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Όλοι οι ασθενείς που έχουν καρκίνο πνεύμονα σε μεταστατικό στάδιο λαμβάνουν πλέον ανοσοθεραπεία, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Σε ορισμένους ασθενείς, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Έχει παρενέργειες η ανοσοθεραπεία;
Έχει, αλλά πολύ σπάνια προκαλεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του ασθενή. Η ανοσοθεραπεία έχει λιγότερες παρενέργειες από την χημειοθεραπεία.

Τι είναι η στοχευμένη θεραπεία και πως εφαρμόζεται στον καρκίνο του πνεύμονα;
Γίνεται με χάπια, γεγονός που την κάνει εύκολα χορηγήσιμη και ανεκτή. Επιλέγεται για ασθενείς σε μεταστατικό στάδιο και κατόπιν γονιδιακού ελέγχου. Η θεραπεία αυτή, στοχεύει σε ειδικά μονοπάτια που χρησιμοποιεί ο καρκίνος για να αναπτυχθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα 10% των ασθενών πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει αυτήν την θεραπεία.

Ποιο είναι σήμερα το προσδώκιμο ζωής σε έναν ασθενή με μεταστάσεις;
Πριν λίγα χρόνια, οι ασθενείς με μεταστατικό στάδιο έχαναν την μάχη μέσα σε 12 μήνες. Με τις νέες θεραπείες, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ένα 10% ξεπερνά τα 5 έτη. Ιδιαίτερα, οι περισσότεροι ασθενείς που μπορούν να λάβουν στοχευμένη θεραπεία, ξεπερνούν 5 έτη επιβίωσης.

Ηλίας Α. Κοττέας, MD, PhD
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Ιατρείο Σπάρτης: K. Παλαιολόγου 83, Τηλ: 27310-73232, 6988-006755
Ογκολογική Μονάδα, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Αθήνα
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. kotteas.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος