Η πνευμονολόγος Σεμίραμις Ζακάκη λύνει τις απορίες μας σχετικά με την ορθολογική χρήση μάσκας

Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2020 17:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πνευμονολόγος Σεμίραμις Ζακάκη  λύνει τις απορίες μας σχετικά με την ορθολογική χρήση μάσκας

Τεράστια είναι η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται νέα, πιο αυστηρά μέτρα. Η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι πλέον γεγονός.
Πόσο ασφαλής όμως μπορεί να είναι η πολύωρη χρήση της; Πόσο μας προστατεύει και πως πρέπει να την φοράμε;
 Η πνευμονολόγος κ. Σεμίραμις Ζακάκη μας απαντά.

-Ποια μάσκα μας προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία;
Η απλή χειρουργική μάσκα είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό  έναντι των σταγονιδίων (αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν δυσάρεστο αίσθημα). Το εσωτερικό στρώμα είναι λευκό και απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό. Αντίθετα, για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας, υπάρχουν περιορισμένα μόνο στοιχεία. Οι υφασμάτινες μάσκες εμποδίζουν κυρίως τη διασπορά σταγονιδίων από τον χρήστη στο περιβάλλον του. Στην πλειονότητα τους, δεν έχουν υγροαπωθητικές ιδιότητες. Είναι προτιμότερο η χρήση τους να περιορίζεται σε καταστάσεις έκθεσης χαμηλού κινδύνου. Όσο για τις μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2), αυτές έχουν θέση αποκλειστικά για χρήση από τους επαγγελματίες υγείας, που εκτίθενται σε συνθήκες πρόκλησης αερολύματος. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η χρήση μάσκας, ως μόνο μέτρο, δεν αρκεί. Επιβάλλεται η προσπάθεια τήρησης των φυσικών αποστάσεων (τουλάχιστον 1m), καθώς και η τακτική εφαρμογή υγιεινής των χεριών.


-Εγκυμονεί κινδύνους η πολύωρη χρήση μάσκας;
Η πολύωρη χρήση μάσκας (απλής χειρουργικής/υφασμάτινης), μπορεί να είναι άβολη και να προκαλεί δυσάρεστο αίσθημα, όμως ούτε προκαλεί αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, ούτε επηρεάζει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Φυσικά, δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε τις μάσκες μιας χρήσης και πρέπει να αλλάζουμε τη μάσκα όταν αυτή υγρανθεί (καθώς τότε μειώνεται η αποτελεσματικότητα της και προάγεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών).


-Υπάρχουν τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει κάποιος για να περιορίσει τον κίνδυνο να νοσήσει δεδομένου ότι έχει άσθμα;
Στους ασθενείς με άσθμα συστήνεται, να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή κανονικά και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους, με στόχο τη διατήρηση καλού ελέγχου της νόσου τους. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα πρέπει να λαμβάνεται κανονικά. Σημειώνεται ότι, το ήπιο άσθμα -υπό φαρμακευτική αγωγή, με καλό έλεγχο νόσου- δεν ανήκει στις σοβαρές πνευμονοπάθειες.Υπενθυμίζεται, η σημασία του εμβολιασμού κατά του πνευμονιοκόκκου και του ετήσιου αντιγριπικού  εμβολιασμού, των ασθενών με άσθμα.


-Αν κάποιος έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), θα πρέπει να φορά μάσκα ώστε να προστατευτεί από τον ιό;
Ναι, τα μέτρα προστασίας ισχύουν φυσικά και για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Παρομοίως, συστήνεται συμμόρφωση με την φαρμακευτική τους αγωγή και την τυχόν οξυγονοθεραπεία τους και τακτική παρακολούθηση.


- Από ποια ηλικία θεωρείτε ότι πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκες; Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση μάσκας ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες;
Η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Παιδιά προσχολικής ηλικίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να φορέσουν μάσκα σωστά, ειδικά για αρκετή ώρα. Για το λόγο αυτό, δίνεται προτεραιότητα στη χρήση μάσκας, όταν είναι δύσκολη η τήρηση αποστάσεων (π.χ. κατά την μεταφορά τους στο σχολείο με το σχολικό). Η επιλογή μάσκας κατάλληλου μεγέθους, η συχνή υπενθύμιση και εκπαίδευση των παιδιών πάνω στη σημασία και τον τρόπο σωστής χρήσης της μάσκας, μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή συμμόρφωση.


- Πιστεύετε ότι η προληπτικός εμβολιασμός κατά του πνευμονιοκόκκου, μπορεί να βοηθήσει κάποιον ώστε να μην μολυνθεί από τον ιό;
Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου, προστατεύει έναντι πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, ενώ δεν προσφέρει προστασία από τη λοίμωξη από τον ιό. Ωστόσο, παραμένει ύψιστης σημασίας η συνέχιση του εμβολιασμού, των ατόμων που έχουν ένδειξη, καθώς συχνά οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, επιπλέκονται από βακτηριακή πνευμονία, με σημαντική επιβάρυνση στην πρόγνωση.


- Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απέναντι στον ιό, απ’ ότι οι υπόλοιποι;
Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι το κάπνισμα, προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών λοιμώξεων. Η γνωστή, από την εποχική γρίπη, βαρύτερη πορεία των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, στους χρήστες προϊόντων καπνού, επιβεβαιώνεται και με τον SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο ιός, προσπερνά σχετικά εύκολα την υπολειτουργική άμυνα των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), η γονιδιακή έκφραση του οποίου, είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή. Παρουσία περισσότερων υποδοχέων συνεπάγεται πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση το ιού στον πνεύμονα.
Επίσης, τονίζεται ότι η χρήση προϊόντων καπνού συνεπάγεται μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, αναπτήρας κ.α.) και δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος