Οι γυναίκες που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν λιγότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση

Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2020 21:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι γυναίκες που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν λιγότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες που κάνουν λιγότερο σεξ, έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Royal Society Open Science" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών και διεξήχθη από τους ερευνητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Η έρευνα έδειξε ότι όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μια φορά το μήνα. Όσες γυναίκες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, είχαν κατά 19% μειωμπενη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.

«Αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα 'επιλέγει' να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς δεν θα είχε νόημα», ανέφερε η ερευνήτρια Μέγκαν 'Αρνοτ.

Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Έως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας.