Γυναίκες που δεν διακόπτουν την καριέρα τους έχουν καλύτερη υγεία

Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2020 20:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γυναίκες που δεν διακόπτουν την καριέρα τους έχουν καλύτερη υγεία

Ανάλυση έρευνας σε γυναίκες, υποδεικνύει ότι το να εργάζεται κάποια χωρίς να διακόπτει την καριέρα της, συμβάλλει στο να παραμένει υγιής μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Demography υποδεικνύει ότι η εργασία είναι καλή για τις γυναίκες. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία της National Longitudinal Survey of Mature Women στις ΗΠΑ, 5.100 γυναικών 30 έως 44 ετών και τις παρακολούθησε για 36 χρόνια, από το 1967 έως το 2003.

Με επικεφαλής την Jennifer Caputo, του Max Planck Institute for Demographic Research, οι ερευνητές εστίασαν στην ψυχική και σωματική υγεία γυναικών τα 36 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, συγκρίνοντας στοιχεία γυναικών που δεν διέκοψαν την εργασία τους και γυναικών που εργάζονταν χωρίς να αμείβονται- όπως μητέρες που έμεναν σπίτι.

Οι συμμετέχουσες που εργάζονταν αλλά δεν αγαπούσαν τη δουλειά τους ή που βίωναν ανισότητα είχαν φτωχότερη σωματική και ψυχική υγεία καθώς μεγάλωναν.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η υγεία μη ικανοποιημένων εργαζομένων ήταν καλύτερη από αυτή των ανέργων.

Γενικά, δραστήριες γυναίκες ανέφεραν λιγότερους περιορισμούς υγείας, λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και είχαν 25% υψηλότερο προσδόκιμο ζωής 9 χρόνια μετά την έρευνα (2012).

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν το συμπέρασμα ότι η υγεία των γυναικών ωφελείται από την απασχόληση άσχετα από την οικονομική τους κατάσταση, ακόμα και αν δεν έχουν πάντα τις καλύτερες εργασιακές εμπειρίες.

Για πρώτη φορά μπόρεσαν να δείξουν θετική μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ εργασίας στη μέση ηλικία και υγείας πολλά χρόνια αργότερα, ακόμα και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα