Εποχική Γρίπη και Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Η πνευμονολόγος Σεμίραμις Ζακάκη-Βλαχάκου λύνει όλες τις απορίες

Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 23:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εποχική Γρίπη και Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Γράφει η Σεμίραμις Ζακάκη-Βλαχάκου, Πνευμονολόγος

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Η βαρύτητα της νόσου, κυμαίνεται από ήπια ως πολύ σοβαρή. Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Η νόσος είναι αιφνίδιας έναρξης και παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή/συμφόρηση, μυαλγίες, κεφαλαλγία, καταβολή, εμέτους/διάρροια.

Στις δυνητικά σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, περιλαμβάνονται, η πνευμονία, καθώς και η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, εγκεφαλίτιδας, μυοσίτιδας, σήψης και πολυοργανικής ανεπάρκειας. Τέλος, η γρίπη συνήθως προκαλεί επιδείνωση προϋπαρχόντων νοσημάτων, όπως αναπνευστικών και καρδιολογικών παθήσεων.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται πρωτίστως μέσω μολυσμένων σταγονιδίων (κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μετά από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια και μεταφορά στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.
Συχνά ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να μεταδίδει την νόσο, ήδη μια ημέρα πριν το ίδιο εμφανίσει συμπτώματα, έως και 5-7 ημέρες μετά την έναρξη αυτών.
Από τη στιγμή της μόλυνσης, συνήθως μεσολαβούν δυο ήμερες μέχρι την κλινική εκδήλωση συμπτωμάτων.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Το όφελος είναι πολλαπλάσιο καθώς το άτομο που εμβολιάζεται, εκτός από την προσωπική του προστασία, συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος του. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όταν στο περιβάλλον του, ανήκουν ευπαθή άτομα, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, χάρη στη μείωση των απουσιών από την εργασία, το σχολείο και άλλες δραστηριότητες.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός οφείλει να είναι ετήσιος. Έτσι, κάθε χρόνο, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα, στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δυο εβδομάδες για την απάντηση του οργανισμού, με παραγωγή αντισωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται ιδανικά, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Ωστόσο, αν δεν χορηγηθεί μέχρι τότε, ο εμβολιασμός συνεχίζει να έχει ένδειξη και πρέπει να συστήνεται, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο διάστημα δραστηριότητας της εποχικής γρίπης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Ενήλικες και παιδιά >6 μηνών, που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες, λεχωίδες, θηλάζουσες
5. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2
6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, λόγω του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
8. Οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατεύσιμοι, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
9. Επαγγελματίες που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Αντένδειξη εμβολιασμού έχουν τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών και τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο ή τα συστατικά του. Επί ενδεχόμενης οξείας λοίμωξης -με ή χωρίς πυρετό- ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά την αποδρομή της. Άτομα με ιστορικό Συνδρόμου Guillain Barre (σοβαρή παραλυτική νόσος), θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Τέλος, σημειώνεται ότι η αλλεργία στο αυγό, δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού, όμως άτομα με ιστορικό σοβαρής εκδήλωσης αλλεργίας (δηλαδή συμπτώματα πέραν της κνίδωσης), μετά από κατανάλωση αυγού, μπορούν να εμβολιάζονται μόνο υπό κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.

Οι παρενέργειες του εμβολιασμού συνήθως είναι τοπικές: άλγος, οίδημα, ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης . Κάποιες φορές, μπορεί να παρουσιαστούν συστηματικά συμπτώματα όπως χαμηλή πυρετική κίνηση, καταβολή, μυαλγίες, αυτά ωστόσο δεν διαρκούν περισσότερο από 1-2 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα