Σημαντική πρωτοβουλία της ΝΑ Λακωνίας: Διερευνάται η αξιοποίηση της γέφυρας του Ευρώτα

Σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Πολυτεχνείο Πατρών προχώρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της...
Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σημαντική πρωτοβουλία της ΝΑ Λακωνίας: Διερευνάται η αξιοποίηση της γέφυρας του Ευρώτα

Σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Πολυτεχνείο Πατρών προχώρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της μεταλλικής γέφυρας του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των «Ευρωτείων» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας το περασμένο Φθινόπωρο, επανήλθε στην επικαιρότητα  το θέμα της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει εδώ και τόσα χρόνια η μεταλλική γέφυρα του Ευρώτα.
Η μεταλλική γέφυρα του Ευρώτα, χαρακτηρίστηκε από το 2001 ως ακατάλληλη και επισφαλής για χρήση από τα οχήματα και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Η αφαίρεση του ασφάλτινου οδοστρώματος την κατέστησε ακατάλληλη ακόμα και για περίπατο, ενώ συνετέλεσε και συντελεί στην επιτάχυνση της καταστροφής της από τα καιρικά φαινόμενα και το χρόνο. Παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς πρόκειται για μεταλλική κατασκευή του 19ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης της τεχνικής και της τεχνολογίας στην κατασκευή γεφυριών.  Παρόλα αυτά είναι διαπιστωμένο, ότι ουδεμία παρέμβαση έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς όλα αυτά τα χρόνια, για να αρθεί η επικινδυνότητά της και να αξιοποιηθεί ως αρχιτεκτονικό μνημείο, με αποτέλεσμα ένα ιστορικό μνημείο να παραμένει επί χρόνια εγκαταλελειμμένο, αλλά και να δημιουργούνται δυσάρεστες εντυπώσεις στους επισκέπτες κατά την είσοδο τους στη Σπάρτη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας αναγνωρίζοντας τη σημασία όλων αυτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αποκατάστασης της γέφυρας. Ως πρώτο βήμα κρίθηκε αναγκαίο να αποτυπωθεί πλήρως η υφιστάμενη κατάσταση και οι δυνατότητες αποκατάστασης, προκειμένου στη συνέχεια να διερευνηθεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης και περαιτέρω χρήσης της γέφυρας αυτής που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία της Σπάρτης και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Η υλοποίηση της μελέτης αυτής λόγω και της ιστορικότητας της γέφυρας απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ειδικό εξοπλισμό. Για αυτό και επιλέχθηκε το Πολυτεχνείο Πατρών και ο Τομέας Μεταλλικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ως εξειδικευμένος φορέας σε τέτοιου είδους κατασκευές και με εμπειρία σε συναφή έργα.
Ήδη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Πολυτεχνείο Πατρών για την υλοποίηση έργου με τίτλο «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της γέφυρας του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης» και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 95.000 ευρώ και η δαπάνη θα καλυφθεί αποκλειστικά από πόρους της νομαρχίας.
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς και να μπορέσει να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση χρηματοδότησης του έργου της αποκατάστασης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα