Αναθεωρούνται ΠΕΠ και περιφερειακός σχεδιασμός: Αποφασισμένος ο Φ. Χατζημιχάλης

Ανυπαρξία σχεδιασμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, καθυστερήσεις σε πληρωμές και εκταμιεύσεις πόρων και μεγάλες δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες συνθέτουν την εικόνα  της περιφέρειας...
Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναθεωρούνται ΠΕΠ και περιφερειακός σχεδιασμός: Αποφασισμένος ο Φ. Χατζημιχάλης

Ανυπαρξία σχεδιασμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, καθυστερήσεις σε πληρωμές και εκταμιεύσεις πόρων και μεγάλες δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες συνθέτουν την εικόνα  της περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το νέο γενικό γραμματέα κ. Φώτη Χατζημιχάλη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε αποφασισμένος να
ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση με σκληρή δουλειά, στηριζόμενος στους φορείς της περιοχής από τους οποίους ζητάει την συνεργασία τους, καθώς και όλων των πολιτών, για να οδηγήσει την περιφέρεια σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Στόχος, όπως τόνισε, είναι η παραγωγή έργου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Αναφορικά με τον προγραμματισμό έργων ο κ. Χατζημιχάλης ενημέρωσε  πως η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεννόηση με την υπουργό κ. Λ. Κατσέλη, την προσπάθεια αναθεώρησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς της Πελοποννήσου για να εξεταστούν οι άξονες προτεραιότητας που χρειάζεται να ενισχυθούν, ώστε η περιφέρεια να ολοκληρώσει ένα σχεδιασμό στη στρατηγική της ανάπτυξη. Η αναθεώρηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του.
Ο περιφερειάρχης μίλησε και για το φλέγον θέμα των απορριμμάτων εξαγγέλλοντας την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισής τους, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απορρίμματα θα πρέπει να μετατραπούν από «απόβλητα» σε προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να αποφέρουν κέρδη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία της περιοχής. Όπως σημείωσε, θα χρειαστεί η συνεργασία των Φορέων Διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της περιοχής.
Γνωστοποίησε μάλιστα, ότι η περιφέρεια έχοντας ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων θα πράξει τα ακόλουθα:
- Σύνταξη έκθεσης για την προηγούμενη πενταετία υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού.
- Εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αφού εγκριθεί, θα αρχίσει ουσιαστικά η αναθεώρηση του σχεδιασμού της περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων.
«Χρόνος για χάσιμο σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η έκθεση της αποτίμησης θα είναι έτοιμη σύντομα και θα σταλεί από τον ίδιο στο υπουργείο. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης, αλλά και ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο γενικός γραμματέας Πελοποννήσου έκανε ακόμα λόγο και για άλλα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η  ενίσχυση της πολιτικής της ανακύκλωσης και της διαλογής που θα αποτελέσει προτεραιότητά του. Ενδιάμεση χαρακτήρισε την κατάσταση που βρήκε, καθώς η περιφέρεια είχε εγκαταλείψει την ανακύκλωση και την διαλογή, είχε αγνοήσει την οριστική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και είχε μείνει μόνο στο ενδιάμεσο στάδιο των δεματοποιητών. Συμπλήρωσε πως το στάδιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί μόνο ως μια μεταβατική κατάσταση, ενώ οι προσπάθειες της περιφέρειας θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στην ανακύκλωση και βεβαίως στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. «Επιδίωξή μας είναι να γίνει χρήση της πιο σύγχρονης και φιλικής τεχνολογίας περιβαλλοντικά αλλά και της αποδοτικότερης  οικονομικά» κατέληξε ο κ. Χατζημιχάλης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα