Ερώτηση για εγκύκλιο του ΟΑΕΕ

Οριστική λύση χωρίς αδικίες ζητά ο Αθαν. Δαβάκης
Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ερώτηση για εγκύκλιο του ΟΑΕΕ

Το θέμα που έχει προκύψει από εγκύκλιο του ΟΑΕΕ (113/09) με την οποία υποχρεώνονται μικροί επαγγελματίες της περιφέρειας να υπαχθούν στον οργανισμό αλλάζοντας ασφαλιστικό φορέα, θίγει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Απευθυνόμενος στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο λάκωνας βουλευτής μεταφέρει το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί στο νομό μας μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Το Δεκέμβριο τον 2009 ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εξέδωσε εγκύκλιο (την 113/2009), με την οποία προέβαινε σε ερμηνεία, τον αρθ.9 του Ν.3050/02 που αφορά στην απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενός μικρού αριθμού επαγγελματιών και επιχειρηματιών που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές κόποι τον 2.000 κατοίκων ή 1.000 σε ορισμένες περιοχές και δηλώνουν εισόδημα μέχρι το 500πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου τον ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κληθούν μικροί επαγγελματίες της Περιφέρειας που μέχρι σήμερα, απαλλάσσονταν από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλιστούν σε αυτόν.
Όπως είναι φυσικό η εγκύκλιος αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς ασφαλισμένους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί και στους ασφαλισμένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης.
Πρόσφατα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Επαγγελματιών τον Νομού Λακωνίας σε ανακοίνωση της στα λακωνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη Γ., ο οποίος σύμφωνα με την ανωτέρω ανακοίνωση «έκανε αποδεκτό ότι υπάρχουν αδικίες στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, για την οποία θα σταλεί συμπληρωματική το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη εξαλείφοντας αρκετές από αυτές που αφορούν όπως πχ μικροπωλητές - πλανόδιους - λαϊκές αγορές». Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «θα συνδεθεί η ασφάλιση ΟΑΕΕ με εισοδηματικό κριτήριο έως 10.000 ευρώ και όχι το 500πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη .....» και ότι «όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν απόλυτα στο καινούργιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο»..
Επιπλέον, στις 26/1/2010 ο ΟΛΕΕ, με το υπ’ αριθμ. ΔΙΑΣΦ/Φ9/11/7933/26-1-10 έγγραφο του καλεί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με την εκμετάλλευση ελαιοτριβείου να υπαχθούν στην υποχρεωτική ασφάλιση τον ΟΑΕΕ, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.   
Τα ερωτήματα προς τον υπουργό έχουν ως εξής:
- Είναι σύμφωνος με την εγκύκλιο Π 3/09 του ΟΑΕΕ όπως αυτή διατυπώνεται και εφαρμόζεται;
- Είναι σύμφωνος με το ανωτέρω έγγραφο του ΟΑΕΕ που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των εκμεταλλευτών ελαιοτριβείων;
- Σκοπεύει το υπουργείο να συζητήσει αυτό το πρόβλημα στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή να το αλλάξει ριζικά;
- Αν ναι, γιατί δεν προχωρά σε υπόδειξη στον ΟΑΕΕ για αναστολή της εγκυκλίου, προκειμένου αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά, χωρίς να υπάρξουν αδικίες και άσκοπη ταλαιπωρία επαγγελματιών που θα κληθούν να ασφαλιστούν σήμερα στον ΟΑΕΕ, αλλά αργότερα θα τους δίνεται το δικαίωμα να απαλλαγούν από την υποχρεωτική ασφάλισή τους;
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα