Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά

«Αποπέμφθηκε» από τη διεύθυνσή του η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη
Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά

Με έκπληξη έγινε δεκτή από τους Λάκωνες η πληροφορία της αντικατάστασης της καθηγήτριας Γ. Ξανθάκη - Καραμάνου από τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά
Όλη η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι το για πολλές δεκαετίες πάγιο και δίκαιο αίτημα για τη δημιουργία αυτού του ιδρύματος στον ιστορικό Μυστρά έλαβε σάρκα και οστά χάρις στο όραμα, στις αδιάλειπτες προσπάθειες και τις αναμφισβήτητες ικανότητες της κ. Ξανθάκη. Η απόφαση της απομάκρυνσής της από τη νευραλγική θέση της διεύθυνσης του ινστιτούτου, στην πρώτη μάλιστα συνεδρίαση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά την εκλογή του νέου πρύτανη, δημιουργεί προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία του έργου, στο οποίο ο νομός μας τόσο είχε επενδύσει.
Η τοπική κοινωνία προσδοκά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να προωθήσει την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και την πολιτιστική αναβάθμιση στο χώρο λειτουργίας του. Η αντικατάσταση ανθρώπων που έχουν συμβάλλει έμπρακτα στη σύλληψη και την οικοδόμηση ενός τέτοιου μεγαλόπνοου έργου δημιουργεί ανασφάλεια για την πρόοδό του.
Σε επικοινωνία του «ΛΤ» αναφορικά με το θέμα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου διευκρίνισε, ότι η απόφαση της Συγκλήτου για την αντικατάσταση του δ/ντή του Ινστιτούτου υπήρξε απόλυτα σύννομη και μέσα στο πλαίσιο του σχετικού καταστατικού που ορίζει τις προϋποθέσεις πλήρωσης τέτοιων θέσεων. Όπως ενημέρωσε, σύμφωνα με αυτό, ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής ενός ερευνητικού ινστιτούτου οφείλουν να έχουν γνωστικά αντικείμενα συναφή ή ίδια με εκείνα του Ινστιτούτου, όρο που δεν πληρούσε η ειδικότητα της κ. Ξανθάκη, η οποία είναι καθηγήτρια αρχαίας κλασσικής φιλολογίας στο τμήμα του Πανεπιστημίου  με  έδρα την Καλαμάτα.
Έτσι, η Σύγκλητος αποφάσισε τη θέση της Δ/νσης να αναλάβει η καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας τμήματος Καλαμάτας κ. Σαράντη και του αναπληρωτή δ/ντή ο κ. Σαββίδης, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με έδρα την Καλαμάτα.
Διασαφηνίζοντας τους λόγους που τον ώθησαν στην εισήγηση για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο πρύτανης τόνισε: «Τιμώ την καθηγήτρια κ. Γ. Ξανθάκη. Η ακαδημαϊκή μου ηθική, πρακτική και δεοντολογία δεν επιτρέπουν τις όποιες προσωπικές διαστάσεις στο θέμα της αντικατάστασής της. Δέσμευση μάλιστα της Συγκλήτου και της πρυτανείας αποτελεί η πρόθεση να συνεχιστεί χωρίς παρέκκλιση από τη νόμιμη λειτουργία του το έργο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Μελετών στο Μυστρά και να αναδειχθεί, όπως επίσης και να βοηθηθούν όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ευελπιστώντας σε μια αμοιβαία και απρόσκοπτη συνεργασία».
Παρόλα αυτά, τους ισχυρισμούς του Πρύτανη αντικρούει η κ. Ξανθάκη στην εφημερίδας μας, τονίζοντας την πικρία και την έκπληξή της για την αντικατάστασή της από τη διεύθυνση του Ινστιτούτου, θεωρώντας μάλιστα την απόφαση της Συγκλήτου παράνομη και αντίθετη προς στις κείμενες διατάξεις. Η ίδια επισημαίνει, ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ με ημερήσια διάταξη, γεγονός που, όπως ορίζει ο νόμος, οφείλει να γίνει οκτώ μέρες προ της συγκλήσεως. Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχει «διάζευξη» όσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο του Ινστιτούτου, καθώς ο νόμος ορίζει τρία μέλη από τον κλάδο της φιλολογίας και δύο από τον κλάδο της ιστορίας. «Αν μη τι άλλο η αρχαία ελληνική φιλολογία έχει αντικείμενο απόλυτα συναφές με το βυζαντινό πολιτισμό», λέει. Όπως εξάλλου αναφέρει, η Σύγκλητος δεν είχε κανένα δικαίωμα να την απομακρύνει από τη θέση της διοικούσης επιτροπής, από τη στιγμή που διένυε ακόμα την πρώτη θητεία της, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής προσφοράς της, αφού με πολύ κόπο προώθησε το θέμα της μελέτης και θεσμικής κατοχύρωσης του ιδρύματος στο Μυστρά. Χαρακτηρίζει λοιπόν εσπευσμένη και αναιτιολόγητη την απόφαση αυτή και χωρίς μάλιστα να έχει σημειωθεί, από την πλευρά της, κάποιο διοικητικό ή άλλης φύσεως πρόβλημα. Ωστόσο, η κ. Ξανθάκη ευελπιστεί  και η ίδια σε μία αμοιβαία και απρόσκοπτη συνεργασία, χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις από το νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti