«Άκαιρη και άστοχη η απομάκρυνσή της από τη διεύθυνση του ΙΝΕΒΙΠ»

Άστοχη αλλά και άκαιρη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Μυστρά κ. Δημήτρης Αποστολάκος την  απομάκρυνση της καθηγήτριας κ. Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου από τη...
Πέμπτη, 04 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Άκαιρη και άστοχη η απομάκρυνσή της από τη διεύθυνση του ΙΝΕΒΙΠ»

Άστοχη αλλά και άκαιρη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Μυστρά κ. Δημήτρης Αποστολάκος την  απομάκρυνση της καθηγήτριας κ. Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου από τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά.
Κάνοντας ένα γενικότερο απολογισμό του έργου της, με σημαντικότερο την ίδρυση του ΙΝΕΒΥΠ στον ιστορικό Μυστρά, που αποτέλεσε επί πολλές δεκαετίες πάγιο και δίκαιο αίτημα του τόπου μας, επισημαίνει ότι η παρουσία στη θέση αυτή, ενός ανθρώπου που μόχθησε και αγάπησε το Ινστιτούτο, αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση για την αίσια ολοκλήρωσή του.
Γίνεται λόγος για ένα Ινστιτούτο διεθνούς εμβέλειας, που θα καλλιεργεί όλο το φάσμα των επιστημών του βυζαντινού πολιτισμού (Αρχαιολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Δίκαιο, Φιλοσοφία, δημώδη παράδοση), ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών.
Μετά τον αρχικό εντοπισμό του κτιρίου, στο οποίο μέχρι πρότινος στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο Μυστρά, ο δήμος του χωριού προέβη στην παραχώρηση του κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ενέργεια αυτή ήταν άμεση, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Αποστολάκος πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτίριο και σε θέση αρμόζουσα, μιας και βρίσκεται στους πρόποδες της Βυζαντινής Καστροπολιτείας.
«Έκτοτε υπήρξε αρμονική συνεργασία της κ. Ξανθάκη-Καραμάνου με όλους τους θεσμικούς φορείς, όχι μόνο του δήμου αλλά και του νομού, για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Δεδομένης λοιπόν της τεράστιας και συνεχιζόμενης προσπάθειας που κατέβαλλε η κ. Ξανθάκη-Καραμάνου,  σε συνδυασμό με τις ικανότητές της, κατάφερε ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες και να προωθηθεί η μελέτη και δημοπράτηση της αναπαλαίωσης-μετασκευής του κτιρίου.
«Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι ήταν άστοχη η απομάκρυνσή της από τη διεύθυνση του ΙΝΕΒΥΠ», σημειώνει.
Αναφέροντας εν συνεχεία ο δήμαρχος Μυστρά την άποψη, ότι μία σωστή διοίκηση πρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο το διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο και ιδιαίτερα ανθρώπους με την επιστημονική εμβέλεια, το όραμα, τον ενθουσιασμό και τις ικανότητες της κ. Ξανθάκη-Καραμάνου, προσθέτει ότι κατά τη γνώμη του, το γνωστικό της αντικείμενο, η αρχαία δηλαδή ελληνική φιλολογία, είναι απόλυτα συναφές με τον Βυζαντινό Πολιτισμό.
«Η ιστορία μιας χώρας, μπορεί να χωρίζεται σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, όμως αν δεν τις δούμε και δεν τις συνθέσουμε μεταξύ τους, σαν αδιάσπαστη συνέχεια, τότε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ιστορία της», συμπληρώνει.
Η ένσταση του κ. Αποστολάκου και ο χαρακτηρισμός της απομάκρυνσης της καθηγήτριας ως άκαιρη, στηρίζεται στο δεδομένο ότι αυτή έγινε πριν τη λήξη της θητείας της ως διευθύντρια του Ινστιτούτου, η οποία μάλιστα είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Ο δήμος Μυστρά αναγνωρίζοντας τόσο το έργο της καθηγήτριας κ. Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου όσο και τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την υλοποίηση του ΙΝΕΒΥΠ, αποφάσισε να την τιμήσει ανακηρύσσοντάς την επίτιμο δημότη του ιστορικού αυτού δήμου.
Κλείνοντας ο κ. Αποστολάκος τόνισε ότι: «πιστεύουμε πως πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η απόφαση ανάκλησης και απομάκρυνσή της από την διεύθυνση του Ινστιτούτου, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί  η πορεία ολοκλήρωσής του».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα