Ξανανοίγει το ΤΕΙ Σπάρτης με παρέμβαση του νομάρχη

Ένα μήνα λειτουργίας συμπλήρωσε το παράρτημα Σπάρτης του ΤΕΙ Καλαμάτας πριν δει τις πύλες του να κλείνουν πάλι τη Δευτέρα...
Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξανανοίγει το ΤΕΙ Σπάρτης με παρέμβαση του νομάρχη

Ένα μήνα λειτουργίας συμπλήρωσε το παράρτημα Σπάρτης του ΤΕΙ Καλαμάτας πριν δει τις πύλες του να κλείνουν πάλι τη Δευτέρα 12/4, ως συνέπεια της παντελούς έλλειψης διοικητικού προσωπικού
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί καμία θέση διοικητικού και τεχνικού, από μόνιμο προσωπικό στο εν λόγω Ίδρυμα. Η έλλειψη υπαλλήλων είναι φανερή σε θέσεις όπως η γραμματεία, η βιβλιοθήκη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν υπεύθυνοι εγκαταστάσεων, εργαστηρίων κλπ. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό, λόγω της φύσεως του τμήματος, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια.
Για τις ανωτέρω ανάγκες είχαν προβλεφθεί τρείς θέσεις μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο, μόνο για τις δύο από αυτές που αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια, οι δύο αυτές θέσεις δεν αναμένεται να καλυφθούν πριν από το 2011, σύμφωνα με τη συνήθη ροή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, ενώ για την τρίτη θέση εκκρεμούν τα οριστικά αποτελέσματα.
Από την ίδρυση του ΤΕΙ μέχρι το 2009 υπηρετούσαν επτά άτομα με συμβάσεις που έληξαν στις 31/5/09. Από τότε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 31/3, υπηρετούσαν μόνο τρία άτομα με σύμβαση εργασίας περιορισμένου χρόνου και δύο με συμβάσεις έργων βοηθητικού προσωπικού που λήγουν άμεσα.  Επιτακτική ανάγκη λοιπόν είναι η παρουσία τριών ατόμων για να μπορέσει να λειτουργήσει το Ίδρυμα, καθώς η καθαριότητα και η φύλαξη καλύπτονται από δημόσιους διαγωνισμούς.
Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι έχουν προκηρυχτεί από το υπουργείο Παιδείας εκατόν μία θέσεις συμβασιούχων, οι οποίες όμως δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κανάκης, για την εξέλιξη των πραγμάτων, το Ίδρυμα είχε ενημερώσει επανειλημμένως με έγγραφά του και με άλλους τρόπους την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως λύση στο πρόβλημα δεν εδόθη. «Αποτέλεσμα της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης, είναι η ανυπαρξία σήμερα έστω και ενός υπαλλήλου στον οποίο θα ενεχειρίζαμε τα κλειδιά του κτηρίου του παραρτήματος, για να ανοίξει τις θύρες πρόσβασης σε αυτό», σημείωσε ο κ. Κανάκης.
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο κ. Κανάκης εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος και ζητά συγγνώμη από τους σπουδαστές του παραρτήματος και τη συγκατάβαση της κοινής γνώμης τόσο της Λακωνίας όσο και της Μεσσηνίας. Κλείνοντας την επιστολή του εξέφρασε τις ελπίδες του η Πολιτεία να δώσει την αρμόζουσα λύση, ώστε τα πράγματα να επανέλθουν στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν.
Η είδηση αυτή βέβαια δεν μπόρεσε να αφήσει αδιάφορη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, παρά το ότι η λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί αρμοδιότητά της. Έτσι, μετά από άμεση επικοινωνία με τους δημάρχους Σπάρτης κ. Χρήστο Πατσιλίβα, Θεραπνών κ. Ιωάννη Ράλλη, Μυστρά κ. Δημήτρη Αποστολάκο και Οινούντος κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, αποφασίστηκε η προσωρινή διάθεση προσωπικού των δήμων και της ΝΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του τμήματος, μέχρι να δοθεί λύση από το αρμόδιο υπουργείο.
Σχετικά με το θέμα ο νομάρχης Λακωνίας έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα τη Δευτέρα 12/4 από τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Καλαμάτας κ. Ανδρέα Κανάκη, την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Παραρτήματος Σπάρτης, λόγω της παντελούς έλλειψης διοικητικού προσωπικού.
Και είναι πραγματικά λυπηρό, σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργεί από το 2005, να μην υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος διοικητικός υπάλληλος. Οι δε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των τριών ατόμων που εξυπηρετούν το Παράρτημα έληξαν στις 31/3, με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσουν η γραμματεία, η βιβλιοθήκη αλλά ακόμα και τα εργαστήρια του Παραρτήματος, μια που οι ανάγκες σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό ενός τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα αυξημένες».
Η ανακοίνωση του νομάρχη κλείνει με τις ευχαριστίες του στους ανωτέρω δημάρχους για την άμεση ανταπόκριση, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τη φοιτητική κοινότητα και όλους τους λάκωνες, ότι η ΝΑ Λακωνίας, θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia