Ο Π. Σκανδαλάκης στο 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού

Με τη συμμετοχή του σηματοδότησε το 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού της ΝΔ, ο συμπατριώτης μας τ. υφυπουργός Εξωτερικών και νυν...
Σάββατο, 26 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Π. Σκανδαλάκης στο 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού

Με τη συμμετοχή του σηματοδότησε το 1ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού της ΝΔ, ο συμπατριώτης μας τ. υφυπουργός Εξωτερικών και νυν γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος κ. Π. Σκανδαλάκης.
Στο συνέδριο, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται από ελληνικό κόμμα, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ακαδημαϊκοί. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΑΕ, της ΠαΔΕΕ, κοινοτήτων και συλλόγων και περισσότεροι από εκατό σύνεδροι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, όπου βρίσκονται οργανωμένοι πυρήνες της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία σύγκλησης του εν λόγω συνεδρίου έγκειται, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης, στην προτεραιότητα που δίνει η ΝΔ για την ενδυνάμωση των δεσμών της πατρίδας με τους ομογενείς, θέτοντας ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της, τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου αξιοποίησης της διασποράς προς το συμφέρον της Ελλάδας και των απανταχού Ελλήνων.
«Είναι επιθυμία αλλά και χρέος μας να συμπαρασταθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομογένεια, που πάντα έδινε και δίνει, δίχως να ζητάει», σημείωσε ο κ. Σκανδαλάκης, προσθέτοντας ότι η νέα λογική της ΝΔ προσανατολίζεται στη διαμόρφωση μίας αμφίδρομης συνεργασίας με την ελληνική διασπορά.
Προς υποστήριξη των λόγων του, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, ανέφερε τις προτεραιότητες που θέτει το κόμμα για την υλοποίηση της εθνικής αυτής στρατηγικής και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
- Στήριξη της εκπαίδευσης των ομογενών και της ελληνομάθειας.
«Ως Νέα Δημοκρατία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, καθώς η στήριξη της εκμάθησης της γλώσσας αποτελεί την βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί και να ενδυναμωθεί ο δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και των αποδήμων.
Πρέπει ν’ αναζητήσουμε νέα μοντέλα εκπαίδευσης, χωρίς να γκρεμίσουμε τα παλιά, και γιατί όχι να αντιγράψουμε κράτη τα οποία έχουν πετύχει στην Παιδεία ως προς τους αποδήμους τους πχ καλύτερη εκπαίδευση σε επιτόπιο προσωπικό, αξιοποίηση του διαδικτύου, περισσότερες έδρες στα πανεπιστήμια, περισσότερες υποτροφίες».
- Ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της Ομογένειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών υποδοχής.
- Συμμετοχή των ομογενών στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.
«Θεωρούμε ότι η δυνατότητα ψήφου για τους αποδήμους, αφενός μεν αποτελεί κίνητρο και ευκαιρία για μεγαλύτερη εμπλοκή και διασύνδεση τους με τις εξελίξεις στη μητρόπολη, αφετέρου δε δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικούς ανθρώπους της διασποράς να συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτική διαδικασία, δίνοντας μια νέα πνοή στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας».
- Συμμετοχή της διασποράς στην Ελληνική οικονομία.
«Ένας σημαντικός τομέας όπου έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω ως χώρα. Η προσέλκυση πολύτιμων κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις και η αξιοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων για την ενίσχυση  της εξαγωγικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας είναι τομείς καίριοι, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ενώ σημαντική για την τουριστική βιομηχανία θα είναι η αύξηση της προσέλευσης ομογενών σε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας».
- Στήριξη του ομογενειακού τύπου.
«Ο ομογενειακός τύπος είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ της διασποράς και της μητρόπολης. Η ενίσχυσή του, ιδίως με την αξιοποίηση του διαδικτύου, είναι σωστή ενημέρωση των ομογενών για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και στις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες».
- Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
«Υπήρξε πάντοτε ένας πολύτιμος συνδετικός κρίκος του Απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ο φάρος της ορθοδοξίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο ποιμενάρχης μας και ο θεματοφύλακας της διατήρησης της ελληνικότητας».
-  «Η δημιουργία θεσμών και η αύξηση προγραμμάτων θα φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα τους νέους της ομογένειας που αυτό αποτελεί  για μάς κεντρική προτεραιότητα. Οι ανταλλαγές, τα θερινά σχολεία, η δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών και η στήριξη πολιτιστικών δρώμενων είναι τα εργαλεία μας για να κινητοποιήσουμε τους νέους Έλληνες της διασποράς, για να ενδυναμώσουμε τη φλόγα του ελληνισμού μέσα τους, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την αυριανή ηγεσία της Ομογένειας, που θα παραμένει το ίδιο προσηλωμένη στην προάσπιση της ελληνικότητας των Ελλήνων της διασποράς».
Τις ευχαριστίες του εξέφρασε τέλος ο κ. Σκανδαλάκης στον κ. Σαμαρά για την ανάθεση του σημαντικότερου -για τον τομέα του- έργου της ΝΔ, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «κουβαλάτε ζωντανή στην καρδιά σας την Ελλάδα και φυλάτε σαν πολύτιμο πετράδι στην ψυχή σας κάθε τι ελληνικό».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος