Άμεση η αντίδραση Φούρκα στις σαρωτικές αλλαγές του ΥΠΕΠΘ

Την έκπληξη και την αγανάκτηση που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η πρόταση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσπολάκη για...
Παρασκευή, 02 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άμεση η αντίδραση Φούρκα στις σαρωτικές αλλαγές του ΥΠΕΠΘ

Την έκπληξη και την αγανάκτηση που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η πρόταση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσπολάκη για το χωροταξικό επανασχεδιασμό των πανεπιστημίων, η οποία  περιλαμβάνει και την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, μετέφερε στην υπουργό παιδείας, ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κων/νος Φούρκας.
Σημειώνοντας, ότι από τις 26/5 έχει ζητήσει συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν το φλέγον αυτό ζήτημα αλλά και άλλα θέματα αρμοδιότητας της υπουργού, ο κ. Φούρκας τονίζει στη σχετική επιστολή του, ότι  τέτοιες προτάσεις από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας φανερώνουν:
«Ότι γίνονται με εξαιρετική επιπολαιότητα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλους τους σημαντικούς παράγοντες (κοινωνικούς, οικονομικούς κλπ.) και χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση που θα άρμοζε σε ένα τόσο σημαντικό και εθνικής σημασίας θέμα, μη συνάδουσα με τη θεσμική θέση και το επιστημονικό υπόβαθρο αυτών που τις διατυπώνουν, ή ότι αποφασίζονται και διατυπώνονται κατά παραγγελία, σύμφωνα με τις απόψεις και τα θέλω της εκάστοτε κυβέρνησης».
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό- αναφέρει ο κ. Φούρκας- ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων προτάσεων θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή, καθώς κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με τη ζωή, την προοπτική και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να πετούν στα «σκουπίδια» όνειρα, αγώνες, έξοδα και υποδομές που η κοινωνία της Λακωνίας από το υστέρημά της επένδυσε.
Με αφορμή δε και την πρόσφατη ανακοίνωση της, στην 64η Σύνοδο των Πρυτάνεων, για αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο νομάρχης επισημαίνει στην κ. Διαμαντοπούλου τα  παρακάτω, σχετικά με την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας:
-Στην πόλη της Σπάρτης λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που περιλαμβάνει το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και το Τμήμα Νοσηλευτικής, τα οποία προκηρύσσουν και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Επίσης λειτουργεί το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας.
-Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, το μοναδικό αντίστοιχο τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα έχει ως στόχο την εκπαίδευση ηγετικών στελεχών οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού (sport managers), ικανών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης αθλητικής βιομηχανίας, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η Σχολή εγκαταστάθηκε ήδη στις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στην πόλη της Σπάρτης και στοίχισαν στην Ελληνική Πολιτεία 6.271.300 ευρώ.
-Το Τμήμα Νοσηλευτικής είναι το ένα από τα δύο αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα. Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία μας είναι ελλειμματικά σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ότι υπάρχει διατυπωμένο αίτημα του κλάδου των νοσηλευτών για να σταματήσει η νοσηλευτική εκπαίδευση να γίνεται σε επίπεδο τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕΙ) και να είναι ενιαία και πανεπιστημιακή. Η Νοσηλευτική Σχολή λειτουργεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, παράγοντας σημαντικό επιστημονικό έργο σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δυο νοσοκομείων του νομού.
-Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, επιμορφώνει στελέχη στους σύγχρονους τομείς των ΤΠΕ, για τους οποίους υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Γι αυτό και το συγκεκριμένο τμήμα δεν αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας, όπως άλλα ΤΕΙ με την εφαρμογή της βάσης του 10. Το τμήμα στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο που κατασκευάστηκε με την ευγενική δωρεά λακώνων ομογενών και που έχει τη δυνατότητα να στεγάσει ένα ακόμα τμήμα πληροφορικής. Μάλιστα είχε εγκριθεί να λειτουργήσει από το υπουργείο Παιδείας, τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, μετά από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που είχε εκπονήσει η ΝΑ Λακωνίας.
Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Φούρκας αναφέρει: «Όλα τα παραπάνω φανερώνουν την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία οι τοπικοί θεσμικοί φορείς σε συνεργασία με την Πολιτεία, αντιμετώπισαν το θεσμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές σε μόλις 7 χρόνια. Γι αυτό και σε μία δημόσια διαβούλευση όπως αυτή που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ακούσει την κοινωνία της Λακωνίας και τους θεσμικούς εκπροσώπους της. Η μονομερής αποδοχή προτάσεων που μηδενίζουν το έργο που έχει συντελεστεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει θυμό, οργή και καθολική αντίδραση των λακώνων».              

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος