Δριμύ «κατηγορώ» Σπυρόπουλου σε Δαβάκη

Τι απαντά ο βουλευτής
Παρασκευή, 02 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δριμύ «κατηγορώ» Σπυρόπουλου σε Δαβάκη

Την άμεση αντίδραση του διευθυντή συστηματικής ανασκαφής της Πελλάνας και αρχαιολόγου κ. Θ. Σπυρόπουλου προκάλεσε η ερώτηση του λάκωνα βουλευτή κ. Θ. Δαβάκη στη Βουλή, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής («ΛΤ» 11/6).
Για ουσιώδεις ανακρίβειες κάνει λόγο ο κ. Σπυρόπουλος στην επιστολή του, οι οποίες όπως σημειώνει έχουν εμφιλοχωρήσει στην ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο.
Σε μία προσπάθεια να δώσει την ακριβή εικόνα των πραγμάτων, ο αρχαιολόγος επισημαίνει ότι οι συστηματικές ανασκαφές που διηύθυνε ο ίδιος στην Πελλάνα δε διήρκησαν μόνο από το 1980 έως το 1995 όπως υποστηρίζει ο λάκωνας βουλευτής. Αντίθετα, εκτείνονταν από το 1980 έως και το 2002, οπότε και διεκόπησαν λόγω της συνταξιοδότησης του, με εντολή όμως του ΥΠΠΟ να συνεχιστούν υπό την διεύθυνση του ιδίου και την διεπιστημονική του ομάδα και την επόμενη πενταετία (2004-2009).
Ωστόσο, ο κ. Σπυρόπουλος επιμελώς παρακωλύθηκε από τη συνέχιση της έρευνας, καθώς όπως αναφέρει: «το ΥΠΠΟ με όρους και μεθοδεύσεις προσβλητικές και παράνομες, δε μου επέτρεψε να συνεχίσω ακωλύτως την έρευνα της Πελλάνας, ούτε μου έδωσε το έννομο δικαίωμα -αν και με όρισε διευθυντή της ανασκαφής- να ανασκάψω το Βασιλικό Τάφο που είχα ανακαλύψει και μερικώς ανασκάψει πριν συνταξιοδοτηθώ».
Συνεχίζοντας την επιστολή του, ο διευθυντής της συστηματικής ανασκαφής της Πελλάνας προσθέτει τα εξής:
«Ως γνωστόν τον τάφο αυτό τον κατέχωσαν με τις ευλογίες του ΥΠΠΟ οι υπάλληλοί του αρχαιολόγοι, ένας από τους οποίους εισήχθη σε ποινική δίκη και απηλλάγη λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασε το δικαστήριο στη Σπάρτη.
Όταν ο κ. βουλευτής αρχαιολογεί, διολισθαίνει στις ανακρίβειες που σκοπίμως καλλιεργούν αυτοί, που πολέμησαν με σφοδρότητα και εμπάθεια την ανακάλυψη των σημαντικότατων μνημείων που βρέθηκαν ποτέ στο λακωνικό χώρο. Μερικοί από αυτούς όχι μόνο ανέτρεψαν ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που όριζαν τα αποκαλυφθέντα μνημεία ως Μυκηναϊκό Ανάκτορο, αλλά υποβίβασαν την σημασία και την ταυτότητα των αποκαλυφθέντων σε οχυρωμένο οικισμό της Λακωνικής, αποφεύγοντας κουτοπόνηρα βεβαίως να προσδιορίσουν ποιας εποχής είναι ο κατ’ αυτούς οχυρωμένος οικισμός, μη αποφεύγοντας όμως να περιληφθούν στην ομάδα που θα επόπτευε τις ανασκαφές μου, σε μία επιτροπή που δεν προβλέπεται από το νόμο.
Δεν είναι λοιπόν Ελληνιστικά τα τείχη κ. Δαβάκη είναι τμήματα του Κυκλώπειου Τείχους της Μυκηναϊκής Λακεδαίμονος που περικλείει και την περιοχή του Ανακτόρου και την κάτω πόλη και την υπόγεια πηγή Πελλανίδα σε ένα σχήμα αμυντικό τυπικά μυκηναϊκό. Οι αρχαιολόγοι εθελοτυφλούν ενώπιον εκπληκτικών μνημείων, όπως οι Θολωτοί Οκτώσχημοι Τάφοι της Πρωτοελλαδικής Εποχής, οι Λακκοειδείς Τάφοι της Schachtgraeberzeit, οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι θολωτοί λαξευτοί τάφοι όλου του μυκηναϊκού πολιτισμού, το μέγαρο και το διοικητικό συγκρότημα στο λόφο Παλαιόκαστρο και ο Πρωτογεωμετρικός Ναός με πλήθος αφιερώματα, ακρωτήρια και ενεπίγραφους δίσκους, που βρέθηκαν εκεί που ανεμένετο να βρεθούν δηλαδή στο μέσον του Μεγάρου, σύμφωνα με το κλασσικό παράδειγμα και άλλων ανακτορικών εγκαταστάσεων στις Μυκήνες, την Θήβα, την Τίρυνθα κλπ.
Ο κ. Δαβάκης όφειλε να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για την συνέχιση της ανασκαφής και την προστασία των μνημείων της Πελλάνας, όταν το κόμμα στο οποίο ανήκει είχε την κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει για βουλευτές και παράγοντες του νομού Λακωνίας και ου μόνον.
Εάν τώρα πρέπει να γίνει κάτι είναι ένα και μόνον νόμιμο και θεμιτό, δηλαδή να συνεχισθεί η έρευνα και η προστασία των μνημείων από εμένα και την διεπιστημονική μου ομάδα. Οι καλοθελητές που θέλουν να μπουν στην ανασκαφή από το παράθυρο, λασπολόγησαν κατά κόρον και μερικοί είναι τώρα υπόδικοι στα δικαστήρια.
Η παρατήρηση του κ. βουλευτού να γίνει η συνέχιση των ανασκαφών με συστηματικό και εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, όζει αρχαιολογικής παραπληροφόρησης και εμπάθειας για την οποίαν παρακαλείται να δώσει συγκεκριμένα ονόματα. Προσωπικά συνιστώ στους διαδοσίες να προσέχουν και να καθαρίσουν στοιχειωδώς τα του οίκου τους.
Οι ανασκαφές της Πελλάνας έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικώς, αναγνωρισθεί από διαπρεπείς μελετητές και σύντομα θα εμφανισθούν δημοσιευμένες.
Ερωτάται ο κ. βουλευτής, τίνος ιδέα είναι η πρόταση του για την ανάμιξη του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και η κατασκευή στεγάστρων στα μνημεία της Πελλάνας; Μήπως πρέπει να στεγάσουμε τον καταχωμένο τάφο για να προστατεύσουμε τους 250 τόνους αμμοχάλικο που έριξαν οι αρχαιολόγοι μέσα σ αυτόν; Ή μήπως πρέπει να επαναλάβουμε στην Πελλάνα το παράδειγμα ανθρωποκτόνων στεγάστρων ή ακαλαίσθητων και δαπανηρών που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο ΚΑΣ;».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει ότι ως ερευνητής της Πελλάνας έχει απαράγραπτα πνευματικά, ηθικά και νομικά δικαιώματα στην αποκάλυψη και την προστασία των μνημείων της περιοχής, αλλά και το χρέος να διορθώνει «στρεβλώσεις και σκόπιμες ανακρίβειες αρχαιολογικών κύκλων, που κινούνται από ιδιοτέλεια και παραπλανούν εκπροσώπους της πολιτείας και της κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Απάντηση Δαβάκη

Την έκπληξη του εκφράζει από την πλευρά του ο κ. Δαβάκης για την απροκάλυπτη επίθεση, όπως τη χαρακτηρίζει, προς το πρόσωπό του από τον κ. Σπυρόπουλο και μάλιστα για τη διατύπωση απλών αποριών και καλοπροαίρετων προτάσεων.
Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν είχε καμία πρόθεση αλλά και ούτε έγινε καμία απαξιωτική αναφορά στο έργο και την προσφορά του δημόσιου λειτουργού, δημοσιοποιεί και ο ίδιος τις απόψεις του, προκειμένου να διευκρινιστούν πλήρως οι θέσεις του.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ένας βουλευτής δεν μπορεί  και δεν πρέπει να είναι παντογνώστης ούτε φυσικά να αρχαιολογεί, όπως με κατηγορεί ο κ. Σπυρόπουλος. Για τη διατύπωση της ερώτησης μου και την αρχαιολογική της τεκμηρίωση, βασίστηκα αποκλειστικώς στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Συνεπώς, οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη πρέπει να αναζητηθεί στον διαδικτυακό κόμβο του υπουργείου.
Δεν αφορά εμένα, ούτε τους κατοίκους της Πελλάνας, πολλώ δε μάλλον τους απανταχού λάκωνες, οι προσωπικές αντιδικίες, διαμάχες και ίντριγκες μεταξύ πρώην και νυν στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως έχουν αποτυπωθεί σε αναρίθμητα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων. Με αφορά, όμως, το ότι οι ανασκαφές στον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας έχουν διακοπεί, εδώ και πολλά έτη (τουλάχιστον από το 2002), και δεν διαφαίνεται ο χρονικός ορίζοντας επανάληψής τους. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και ο ανασκαφέας οφείλουν να εξηγήσουν τους λόγους διακοπής τους και της μη επανάληψης τους αλλά και να εξεύρουν τη βέλτιστη λύση, με σκοπό την εκ νέου έναρξη ανασκαφικών εργασιών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Επιδιώκω και επιζητώ την ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Πελλάνα, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και τελικώς την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την μετεξέλιξή της σε πόλο έλξης επισκεπτών. Δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο, δεν υποκρύπτεται τίποτε περισσότερο και όποιος προσπαθεί να αναζητήσει μύχιες και δόλιες σκέψεις, τότε πλανάται πλάνην οικτρά.
Η εμπειρία από την ένταξη των μνημείων του Μυστρά σε Επιστημονική Επιτροπή του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεως για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, υπήρξε θετική για τον αρχαιολογικό χώρο (παρά τις καθυστερήσεις) και την αναβάθμιση συνολικά της περιοχής. Η ένταξη εξασφαλίζει ευελιξία στη διαχείριση του δημόσιου λογιστικού, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και απασχόλησης για την τοπική κοινωνία, ενώ προάγεται η τοπική οικονομία. Βασιζόμενος στα παραπάνω, ζήτησα στην Ερώτηση μου στη Βουλή, να εξετασθεί η δυνατότητα συγκρότησης ανάλογης Επιστημονικής Επιτροπής και για την Πελλάνα.  Στην Επιστημονική Επιτροπή λόγο και ρόλο, μπορεί και πρέπει να έχει και ο ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Δεν είμαι υπέρ του αποκλεισμού, αλλά είμαι θιασώτης της σύνθεσης για το κοινό καλό. Εννοείται ότι πρώτιστο μέλημα πρέπει να καταστεί η συνέχιση της ανασκαφής και όχι η στέγαση των καταχωμένων μνημείων (που προφανώς θα συνέβη για την προστασία και όχι την καταστροφή τους, άλλως, όσοι την πραγματοποίησαν φέρουν και ποινικές ευθύνες), όπως λανθασμένα γράφει ο κ. Σπυρόπουλος, ότι τάχα ζήτησα. Το μόνο που ζητείται μετ’ επιτάσεως είναι η επανάληψη των ανασκαφικών εργασιών, η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, η δημιουργία χώρου πληροφόρησης για το κοινό, η σήμανση των μνημείων κ.α.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογισθεί και η υποστελέχωση της Ε΄ ΕΠΚΑ και οι εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές (στη Σπάρτη και το Γύθειο), που πραγματοποιούνται με υπέρμετρη αίσθηση καθήκοντος από  τους μονίμους και ωρομίσθιους αρχαιολόγους, εργάτες, φύλακες και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Κανείς δεν τίθεται υπεράνω κριτικής και ο κ. Σπυρόπουλος, ανασκαφέας σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων στη Βοιωτία, την Αρκαδία και τη Λακωνία, οφείλει έστω και προκαταρκτικά να δημοσιεύσει τα πορίσματα των ερευνών του σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (πχ στο Αρχαιολογικό Δελτίο), προκειμένου να τύχουν της προσήκουσας επιστημονικής κριτικής και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων. Αναμένουμε τη δημοσίευση του πρωτογεωμετρικού ναού αλλά και των Οκτώσχημων θολωτών τάφων της Πρωτοελλαδικής Εποχής, προκειμένου να διαφωτισθεί τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η τοπική κοινωνία, για τα τόσο σημαντικά και μοναδικά  ευρήματα για τα οποία, άγνωστο για ποιο λόγο, εθελοτυφλούν, κατά τον κ. Σπυρόπουλο, οι αρχαιολόγοι».   

Κινητοποίηση φορέων και κατοίκων
Πελλάνας για τα αρχαία της περιοχής

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση κατοίκων και φορέων του Δήμου Πελλάνας στις 15/5 για συγκρότηση μίας Κίνησης Φορέων και Πολιτών με σκοπό τη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της σπουδαίας και πολύχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, απέδωσε καρπούς.
Συγκεκριμένα, με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι με απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης, ιδρύθηκε σύλλογος για την προστασία της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελλάνας, με την επωνυμία «Η Λακεδαίμων».
Ειδική έμφαση θα δοθεί από την πλευρά του συλλόγου, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, στη διηνεκή προστασία των έργων του υλικού και πνευματικού πολιτισμού της Πελλάνας, ως κεντρικού σημείου αναφοράς της λακωνικής παράδοσης. Επίσης, επισπεύδουν τις νόμιμες ενέργειες για τη διάσωση των λαμπρών της μνημείων, με ιδιαίτερη επισήμανση στο Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης και τους μεγαλύτερους Βασιλικούς Θολωτούς Τάφους του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Τα εν λόγω μνημεία, όπως τονίζει το προσωρινό ΔΣ του Συλλόγου, κινδυνεύουν άμεσα από την αδικαιολόγητη διακοπή των συστηματικών ανασκαφών, την εγκληματική κατάχωση ενός βασιλικού τάφου και την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου καλούν όλους τους λάκωνες και τους φίλους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο τους.
                

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος