Συγκρότηση περιφερειακής παράταξης

Στη συγκρότηση μίας περιφερειακής παράταξης προχώρησαν εκπρόσωποι των νομαρχιακών κινήσεων από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν όψει των...
Τρίτη, 06 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συγκρότηση περιφερειακής παράταξης

Στη συγκρότηση μίας περιφερειακής παράταξης προχώρησαν εκπρόσωποι των νομαρχιακών κινήσεων από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν όψει των περιφερειακών αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη, σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λακωνία» κ. Σταύρου Χρυσαδάκου, «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» κ. Θανάση Πετράκου, «Αργολίδα Κοινωνία των Πολιτών» κ. Γιώργου Αντωνόπουλου, και μελών των γραμματειών των νομαρχιακών παρατάξεων «Αρκάδων Κοινόν», «Αδέσμευτοι και Ενεργοί Πολίτες Κορινθίας».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πέντε κινήσεις αναφέρονται στα προβλήματα της περιφέρειας και στην ανάγκη συγκρότησης προγράμματος για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Στη σύσκεψη μάλιστα αποφασίστηκε η συγκρότηση προσωρινής συντονιστικής γραμματείας, αποτελούμενης από τους κ.κ. Διονύση Θωμά και Σταύρο Χρυσαδάκο (Λακωνία), Γιώργο Αντωνόπουλο (Αργολίδα), Γιάννη Κουνέλη (Αρκαδία), Θανάση Πετράκο και Νίκο Πατσαρίνο (Μεσσηνία) και Παναγιώτη Ψιλογιαννόπουλο (Κορινθία).
Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών παρατάξεων αναφέρουν:
«Η Πελοπόννησος παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα και έντονες περιφερειακές ανισότητες. Βασικά έργα υποδομής λείπουν (σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, οδικοί άξονες, περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υδατικών πόρων, χωροταξικό σχέδιο ανύπαρκτο κλπ). Η αγροτική της οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση. Οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται για τους κυβερνώντες ελάσσον ζήτημα. Σχέδιο και πολιτικές για μια αειφόρο ανάπτυξη στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει. Για όλη αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η Πελοπόννησος, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και στους φορείς της αυτοδιοίκησης που είχαν τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων στον α΄ και β΄ βαθμό μέχρι σήμερα. Συνεπώς, οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να αποδοκιμάσουν όλους όσους έφεραν την Πελοπόννησο στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Ο Καλλικράτης παρά την καθιέρωση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, διαχρονικό αίτημα και των 5 συνεργαζόμενων νομαρχιακών παρατάξεων, δεν είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση αφού, δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες του κράτους προς την αυτοδιοίκηση. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Επιπλέον, απομακρύνει τους πολίτες από τη λήψη των αποφάσεων. Συνεπώς, πρέπει να εκφραστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου η αντίθεση του κόσμου στην υπονόμευση μιας αναγκαίας δημοκρατικής αναγέννησης της αυτοδιοίκησης.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση του αιώνα εκ μέρους των δυνάμεων του κεφαλαίου. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την κυβέρνηση ρίχνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα και θα βαθύνει την ύφεση στη χώρα μας.  
Συνεπώς οι εκλογές του Νοεμβρίου αποκτούν μεγάλη σημασία και θα πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του κόσμου απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης».
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψη τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών παρατάξεων συμφώνησαν να συγκροτήσουν περιφερειακή παράταξη με τον τίτλο «Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου», η οποία θα επιδιώξει ευρύτατες συσπειρώσεις με συλλογικότητες και κοινωνικές πρωτοβουλίες και με όλους όσοι πιστεύουν ότι:
- Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο στοιχείο ισότητας και ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών αλλά και βασικό στοιχείο δημοκρατίας και διαφάνειας.
- Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να παράγει πολιτική, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού και όχι απλά να διαχειρίζεται πόρους.
- Το περιφερειακό συμβούλιο εκτός από κυρίαρχος πολιτικός θεσμός για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, πρέπει είναι και συντονιστής του αγώνα της κοινωνίας και των φορέων της για ένα καλύτερο μέλλον για τους Πελοποννήσιους και την Πελοπόννησο.
Επίσης με όσους θέλουν να:
- Αγωνιστούν για μια αειφόρο ανάπτυξη της Πελοποννήσου και μείωση των ενδοπεριφερειακών και περιφερειακών ανισοτήτων.
- Διεκδικήσουν την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής (σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων, των υγρών αποβλήτων και των υδατικών πόρων, βασικοί οδικοί άξονες, χωροταξικός σχεδιασμός, ενεργειακός σχεδιασμός κ.λπ.).
- Διεκδικήσουν περιφερειακή πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου (λάδι, ελιές, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, κτηνοτροφία, αλιεία κ.λπ.).
- Υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον, το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου και αποτρέψουν τα σχέδια υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
- Υπερασπίσουν το δικαίωμα στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, το εισόδημα των αγροτών και κάθε εργαζομένου και των απομάχων της εργασίας
- Αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον της νέας γενιάς.
- Διεκδικήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
- Αποτρέψουν την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.
- Αγωνιστούν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
- Αγωνιστούν για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιό του.
Καλώντας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, σε συμπόρευση κάθε συλλογικότητα που συμφωνεί με τις παραπάνω αρχές η «Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου» επισημαίνει:
«Η αιρετή περιφέρεια της Πελοποννήσου χρειάζεται μια κίνηση που θα παρεμβαίνει και θα αγωνίζεται και μέσα στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας, αλλά παράλληλα θα ενεργοποιεί και θα κινητοποιεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις, τους φορείς και τα κινήματα για να υπάρξει μια άλλη πορεία της περιφέρειας Πελοποννήσου για την κοινωνική συνοχή και μια ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος