Εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης ΦΑΠ τα ξενοδοχεία φυσικών προσώπων

Επιστολή Λακώνων ξενοδόχων σε Στουρνάρα
Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος 2013 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης ΦΑΠ τα ξενοδοχεία φυσικών προσώπων
Την αντίδραση μεγάλης μερίδας ξενοδόχων έχει προκαλέσει η εξαίρεση των επιχειρήσεων τους από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το υπ. Οικονομικών, αποδεχόμενο την άποψη πως το ξενοδοχείο είναι «εργαλείο δουλειάς», ψήφισε το Ν. 3842/2010 για μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ 0,33‰ (αντί του 6‰). Στη ρύθμιση ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, αλλά μόνο αυτά που ανήκουν σε εταιρείες.
Το θέμα θέτει προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με επιστολή της η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση και για ενέργειες που δεν αντέχουν σε κανένα λογικό επιχείρημα.
Σύμφωνα με τους Λάκωνες ξενοδόχους αποτέλεσμα της εξαίρεσης αυτής είναι οι επιχειρήσεις -φυσικά πρόσωπα, να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΦΑΠ -σε σχέση με τις εταιρείες- σε μία περίοδο που πλήττονται από την συμπίεση των τιμών λόγω ανταγωνισμού, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την επιβολή διαφόρων άλλων φόρων και τελών (ΕΕΤΗΔΕ, πετρέλαιο κλπ). Επισημαίνουν μάλιστα, πως σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ΦΑΠ που πρέπει να καταβάλλουν οι ατομικές επιχειρήσεις, υπερβαίνει τα ετήσια έσοδά τους.
Με δεδομένο δε πως τα εξαιρεθέντα από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ξενοδοχεία είναι ως επί το πλείστον μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα, η Ένωση επισημαίνει την αδυναμία τους να καταβάλλουν τον υπέρογκο ΦΑΠ του 2010, πόσω μάλλον του 2011 και του 2012 που θα ακολουθήσουν.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή της, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας ζητά το αυτονόητο. Να σταματήσει δηλαδή η δυσμενής αυτή διάκριση και να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις στην ευνοϊκή ρύθμιση υπολογισμού του ΦΑΠ, που ισχύει ήδη για τις εταιρείες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα