Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2023 14:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Ελεύθερη πρόσβαση σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα έχουν έως το τέλος Μαΐου οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ενώ για να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, στη συνέχεια, θα αρκεί η εξόφληση μόνο των εισφορών του κλάδου υγείας που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κλάση που έχουν επιλέξει. 

Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε τροπολογία, το Υπουργείο Εργασίας ανανεώνει την ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους), προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. 

Ειδικότερα, δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσό που οφείλουν και αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές μόνο του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, ώστε να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω κι αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε κατ’ εξαίρεση ισχύσει τον περασμένο χρόνο, αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών που ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω Covid-19, αφετέρου λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά, με τον φόβο των πιθανών αντιδράσεων, εν μέσω μάλιστα και της έντονης προεκλογικής περιόδου, αλλά και των ήδη εκτεταμένων αντιδράσεων για την αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6%, το Υπουργείο Εργασίας επέλεξε την ανανέωση της συγκεκριμένης διάταξης.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti