Στα όριά τους τα Αστυνομικά Τμήματα της Λακωνίας

Επίμαχο το θέμα φύλαξης της οικίας Θεοδωρικάκου στη Μάνη - Η συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών στον «ΛΤ» και το έγγραφο στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ

Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2023 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα όριά τους τα Αστυνομικά Τμήματα της Λακωνίας

Δισεπίλυτη εξίσωση παραμένει η υποστελέχωση και αποδυνάμωση των αστυνομικών  υπηρεσιών της Λακωνίας, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που επανέρχεται στο σοβαρό ζήτημα μετά την αρχική δημοσιοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν και το θέμα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις το φθινόπωρο μετά το δημοσίευμα του «Λακωνικού Τύπου», όπως ισχυρίζεται η Ένωση δεν έχει επέλθει «ουσιαστική λύση» με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι αστυνομικές υπηρεσίες προς όφελος της ασφάλειας και της γενικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και «να επιδεινώνεται ραγδαία η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπηρετούντων αστυνομικών».

Όπως εξηγεί στον «ΛΤ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Αγγελής Κουτσομιχάλης, «θέτουμε εκ νέου ένα καίριο πρόβλημα, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δημιουργεί προβλήματα που επιφέρουν δυσλειτουργία των αστυνομικών τμημάτων της Λακωνίας». Όπως περιγράφει, η κατάσταση, ιδίως στο ΑΤ Σπάρτης, «είναι τραγική, καθώς οι συνάδελφοι δυσκολεύονται ακόμα και να πάρουν τα ρεπό τους για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και τις βάρδιές τους». Εξίσου αναιμική εμφανίζεται η εικόνα στα ΑΤ Βοιών, Γυθείου, Αρεόπολης κι Ευρώτα, τα οποία λειτουργούν με μειωμένο δυναμικό. «Στο Γύθειο για παράδειγμα, που είναι μία τουριστική περιοχή, υπάρχουν μέρες που λόγω των ελλείψεων δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε εποχούμενη περιπολία», λέει ο κ. Κουτσομιχάλης, κρούοντας για μία ακόμα φορά το «καμπανάκι» στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Αδιάψευστος «μάρτυρας»
οι αριθμοί που δεν… βγαίνουν
Χαρακτηριστικό είναι πως το σύνολο των οργανικών θέσεων αστυνομικών στη Λακωνία είναι 275, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι 237. Ο υψηλότερος αριθμός κενών καταγράφονται στο νευραλγικό ΑΤ Σπάρτης, το οποίο λειτουργεί με μόλις 27 αστυνομικούς από το προβλεπόμενο προσωπικό των 52 ατόμων, διέπεται δηλαδή από ελλείψεις σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 50%. Αποδυναμωμένο είναι και το ΑΤ Αρεόπολης, το οποίο φέρεται να λειτουργεί με έμψυχο δυναμικό 10 μάχιμων αστυνομικών εκ συνόλου 15 οργανικών θέσεων.

«Κανένα τμήμα δεν λειτουργεί με το σύνολο της προβλεπόμενης δύναμης. Το 80% των υπηρεσιών υπολειτουργούν», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών, ενώ παρατηρεί ότι «υπάρχει και μεγάλο ποσοστό αποσπασμένων αστυνομικών εκτός Λακωνίας, ενώ κάποιοι συνάδελφοι είναι εκτός μάχιμων θέσεων λόγω ασθενείας».

«Δεν αρνούμαστε τη φύλαξη της υπουργικής οικίας,
αλλά θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες»
Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις κι επικριτικά σχόλια είχε συγκεντρώσει προ μηνών η ανάδειξη του θέματος της αστυνομικής φύλαξης στην εξοχική οικία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε περιοχή της Μάνης. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε παραθέσει τότε κάποιες παραμέτρους, υποστηρίζοντας ότι ίσως δεν αξιολογήθηκαν κατά τον σχεδιασμό της απόφασης για την προστασία της κατοικίας του υπουργού.

Το οίκημα, το οποίο κατοικείται μόνο ανά διαστήματα, εξακολουθεί να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από τον Σεπτέμβριο του 2022, απορροφώντας έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών που διατίθενται για την επιτήρησή του. «Δεν έχει σταματήσει η φύλαξη της οικίας του υπουργού, για την οποία απαιτούνται σε ημερήσια βάση 8 αστυνομικοί, που προέρχονται από τα ΑΤ Αρεόπολης, Γυθείου κι Ευρώτα, τα οποία συνδράμουν ποσοστιαία», επισημαίνει ο Αγγ. Κουτσομιχάλης και τονίζει: «Δεν αρνούμαστε τη φύλαξη που έχει αποφασιστεί από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ. Αυτό που διεκδικούμε είναι η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό εκτός Λακωνίας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες».
 
«Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα
η Δ/νση Αστυνομίας Λακωνίας»
Όπως ξεκαθαρίζει ο Αγγ. Κουτσομιχάλης, υπάρχει καλή συνεργασία με την ηγεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, η οποία -όπως υπογραμμίζει- «αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της προωθεί τα αιτήματά μας. Είναι κοινός μας στόχος η εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας στον νομό».

Ο ρόλος των μεταθέσεων
«Ανάσα» στα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα μπορούν να δώσουν οι μεταθέσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, ενώ οι δηλώσεις γίνονται λίγους μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσομιχάλη, «φέτος το καλοκαίρι αναμένονται 8 νέοι αστυνομικοί. Υπάρχει ενδιαφέρον ένστολων να υπηρετήσουν στη Λακωνία, αλλά ελπίζουμε να ισχυροποιηθεί».

«Το φιλότιμο και η ανεκτικότητα
έχουν τα όρια τους»
Σε έγγραφό τους προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο  Κωνσταντίνο Σκούμα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, ο πρόεδρος Αγγελής Κουτσομιχάλης και η γενική γραμματέας Αδαμαντία Βαγιακάκου αναφέρουν:

«Κύριε Αρχηγέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας δέχεται καθημερινά παράπονα από αγανακτισμένους συναδέλφους-μέλη μας, συνοδευόμενα ορισμένες φορές από εκρήξεις οργής, σχετικά με την κρατούσα κατάσταση στο πάλαι πότε ισχυρό Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης, αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Βοιών Λακωνίας. Φυσικά αναφερόμαστε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών. Η Ένωσή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναδείξει το πρόβλημα επανειλημμένες φορές με επισκέψεις στην φυσική ηγεσία του Σώματος. Έως και σήμερα δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση με αποτέλεσμα τόσο να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι ανωτέρω υπηρεσίες προς όφελος της ασφάλειας αλλά και της γενικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή αστυνόμευσης τους, όσο και να επιδεινώνεται ραγδαία η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπηρετούντων Αστυνομικών.

Μελετώντας κάποιος τα αριθμητικά στοιχεία που θα παραθέσουμε παρακάτω και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 300/4/16 από 22-06-2022 εγγράφου μας προς εσάς, θα μείνει κυριολεκτικά άναυδος:
- Το Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης έχει οργανική δύναμη 52 Αστυνομικών, αλλά η παρούσα δύναμη του είναι μόλις 27 Αστυνομικοί. Δηλαδή διαπιστώνεται ότι η ανωτέρω υπηρεσία υπολείπεται σε ποσοστό 40-50% περίπου, βάσει της οργανικής δύναμης που η πολιτεία έκρινε ότι πρέπει να έχει. Η κατάσταση είναι τραγική, οι δε οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις στο τέλος του μηνός Δεκεμβρίου 2022 ήταν 73 και στο τέλος Ιανουαρίου 2023 ανήλθαν στις 82!!! Δεν μιλάμε απλά για διατάραξη εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας, αλλά για οριακή λειτουργία αυτής!
- Το Αστυνομικό Τμήμα Βοιών έχει οργανική δύναμη 16 Αστυνομικών, αλλά η παρούσα δύναμη του είναι μόλις 6 Αστυνομικοί. Εδώ το ποσοστό λειψανδρίας ξεπερνάει το 50%. Και αναφερόμαστε σε μία νευραλγική υπηρεσία όπου αστυνομεύει το νοτιότερο άκρο του νομού Λακωνίας και πέραν των λοιπών καθημερινών αναγκών, διαχειρίζεται και μεταναστευτικές ροές.

Κύριε Αρχηγέ,
Μέχρι πότε οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση θα αδιαφορούν, συνεχίζοντας να αφήνουν αποδυναμωμένα το Α.Τ. Σπάρτης και το Α.Τ. Βοιών;

Η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός είναι υπεράνθρωποι και πρέπει να εργάζονται πέραν των δυνάμεων τους;

Μέχρι πότε τα μέλη μας θα δέχονται αδιαμαρτύρητα την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;»

«Το “βάλτε πλάτη”
μάς τελείωσε»
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας απαιτεί «να σταματήσει η αποδυνάμωση των ανωτέρω υπηρεσιών και να δρομολογηθεί άμεσα η ενίσχυσή τους από τους ιθύνοντες».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η πρακτική «“βάλτε πλάτη”, τελείωσε», οι ένστολοι τονίζουν ότι «είναι υποχρέωση της φυσικής ηγεσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας καθώς και της προϊσταμένης Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, να προβούν στην άμεση μείωση του ποσοστού υποστελέχωσης, μέσω του δίκαιου εξορθολογισμού του συνόλου του προσωπικού των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού Λακωνίας».

Οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, αρνούνται ως σωματείο «τον περαιτέρω “βασανισμό” των υπηρετούντων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους. Σε όμοια κατάσταση, να περιέλθουν και άλλες υπηρεσίες του νομού Λακωνίας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση-καταγγελία και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ.: 401/3/3 από 22-9-2022 εγγράφου τους προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, η Ένωση αναφέρει ότι «μετά από τόσους μήνες ουδεμία μέριμνα και υπηρεσιακή πρωτοβουλία έλαβε χώρα και συνεχίζουν να απασχολούνται μέλη μας στην φύλαξη της ακατοίκητης εξοχικής κατοικίας του κου υπουργού μας και μάλιστα σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εύλογα γίνεται κατανοητό, ότι η απασχολούμενη δύναμη φύλαξης καθ’ όλο το 24ωρο εδώ και τέσσερις μήνες, απαλλαγμένη από το φόρτο αυτό, θα μπορούσε να είναι στο πλευρό των πολιτών. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι με ζήλο και αυταπάρνηση Αστυνομικοί, για την δυσαρέσκεια των πολιτών που εισπράττουν καθημερινά».

Καταλήγοντας, η Ένωση υπογραμμίζει ότι «θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να γίνεται φάρος ανάδειξης όλων των ζητημάτων και των αδικιών που υφίστανται οι Έλληνες αστυνομικοί, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του νομού Λακωνίας ως προς την ασφάλεια τους». «Πάντα θα επιζητούμε άμεσα δίκαιες λύσεις», τονίζει.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti