Παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού στην Πελοπόννησο

Η εισήγηση του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού - «Κλειδιά» τα πρωτογενή στοιχεία και η διασύνδεση με την έρευνα

Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2023 08:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού στην Πελοπόννησο

Τη συγκρότηση ενός «Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού» στην Πελοπόννησο, με την στήριξη του δικτύου των περιπτέρων τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας, προτείνει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

Ο ίδιος εδράζει την εισήγηση αυτή στα ιδιαίτερα διαφωτιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα,  σχετικά με τις προτιμήσεις και τις τάσεις των εισερχόμενων τουριστών που επισκέπτονται την Μεσσηνία και τους όμορους νομούς δια μέσου του διεθνούς αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των στελεχών του περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης που στεγάζεται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ από την στατιστική επεξεργασία των στοιχείων εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τα τρέχοντα προβλήματα από πλευράς υποδομών και αναδομών (αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς-πολιτιστικούς χώρους, απουσία υψηλών τεχνολογιών και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών). Επίσης, προέκυψαν θετικά σχόλια, καθώς όπως φάνηκε, «παρά τα όποια προβλήματα, οι τουρίστες θα επισκέπτονταν ξανά τη Μεσσηνία και τις όμορες περιοχές, καθότι τα βασικά κίνητρα του ταξιδιού τους είναι η φύση, η ιστορία και η γαστρονομία της περιοχής που είναι πραγματικά πλούσια. Η επαναληψιμότητα των επισκεπτών και η ψήφος εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου αποτελούν τεκμήριο ποιότητας για την ευρύτερη περιοχή».

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες συλλέχθησαν επίσης ως προς τις νέες τάσεις των καταναλωτών (τύπο προορισμού, τύπο διαμονής, διάρκεια διαμονής), τις αγορές-στόχους και τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της πληροφόρησης, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού, Κ. Μαρινάκος, διατύπωσε την πρόταση δημιουργίας ενός «Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Πελοποννήσου», εφόσον όπως είπε «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για αυτό» και επεσήμανε τον «σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης στις επιμέρους περιφερειακές ενότητες, ως προς τη συλλογή πρωτογενών στοιχείων, τα οποία με την ανάλογη υποστήριξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και χάραξης τουριστικών πολιτικών εκ μέρους των αναπτυξιακών φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΟΠ επεσήμανε ότι «το εν λόγω παρατηρητήριο, πέραν της διασύνδεσής του με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας, θα μπορούσε να τελεί υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και Διεθνών Δικτύων Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού με στόχο την βελτίωση του τρόπου μέτρησης της τουριστικής δραστηριότητας». Τέλος, εξίσου χρήσιμη έκρινε ότι θα ήταν και «η δημιουργία δημοσίων ομάδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κλπ) για την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και προτάσεων αναφορικά με την εικόνα του τουρισμού στην Πελοπόννησο και τη βελτίωσή της».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti