Σπάρτη: Ξεκινά η ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου

Η πρώτη φάση των εργασιών - Τι δηλώνει ο εργολάβος του έργου

Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2022 19:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπάρτη: Ξεκινά η ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου

Συνάντηση ενημέρωσης αναφορικά με το έργο της ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Σπάρτης. 

Την ενημέρωση, στην οποία είχαν προσκληθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, ο ΟΕΒΕΛ, ο Σύλλογος Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης καθώς και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που βρίσκονται επί της Κ. Παλαιολόγου, πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάρτης κ.κ. Άννα Καρακίτσου και Κωνσταντίνος Βαρζακάκος καθώς και ο ανάδοχος εργολάβος του έργου κ. Νικόλαος Γεωργαλής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εργασιών και οι φάσεις της επικείμενης ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου, που αναμένεται να φέρει ολικό αέρα ανανέωσης στην πόλη της Σπάρτης.
Αφού παρουσιάστηκε λεπτομερέστατα η μελέτη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις ερωτήσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους. 

Ο «Λακωνικός Τύπος», επικοινώνησε με τον ανάδοχο του έργου κ. Νικόλαο Γεωργαλή, ο οποίος όπως ενημέρωσε, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίφραξη στο νότιο τμήμα του έργου της Κ. Παλαιολόγου. Εκεί αναμένεται να στηθεί το εργοταξιακό κοντέινερ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες αρχικά θα πραγματοποιηθούν στο τμήμα της οδού από τη συμβολή της με την οδό Ευαγγελιστρίας έως τη συμβολή με την οδό Λυκούργου. 

Την έναρξη των εργασιών θα σηματοδοτήσει η απομάκρυνση των φοινίκων που εκτείνονται στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου και η καθαίρεση των υφιστάμενων νησίδων στην παραπάνω περιοχή.  

Ταυτοχρόνως, θα αποκλειστεί και τμήμα του οδοστρώματος, πλάτους περίπου 1,5 μέτρου, εκατέρωθεν των συγκεκριμένων νησίδων, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται κανονικά.  

Στη συνέχεια, το υπό διαμόρφωση τμήμα συνολικού πλάτους 7 μέτρων, μετά από γενική εκσκαφή, εξυγίανση του εδάφους και διάστρωση με το υλικό που προβλέπει η μελέτη (κυβόλιθος γρανίτη) θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, έναν μήνα περίπου μετά την έναρξη των εργασιών.

Μετά το πέρας των παραπάνω, θα ακολουθήσει αποξήλωση του εναπομένοντος οδοστρώματος και μέρους των υφιστάμενων πεζοδρομίων, φτάνοντας σε απόσταση 3-4 μέτρων από τις εισόδους των καταστημάτων της περιοχής. «Οι συγκεκριμένες εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 40 ημερών», όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαλής. 

«Θα ήθελα να αναφέρω, πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για φάσεις ολοκλήρωσης των εργασιών, αν δεν εξελιχθούν ομαλά οι ταμειακές ροές από το Δήμο Σπάρτης», σημείωσε ο εργολάβος, ο οποίος ωστόσο έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, ότι ο Δήμος θα καταβάλει τα μέγιστα ώστε να είναι όλα εντός των απαιτούμενων προθεσμιών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο ανάδοχος καλείται να έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση όλων των εργασιών σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Ο τρόπος υλοποίησης της παραπάνω πρώτης φάσης της ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου, βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους από τους παρευρισκομένους στην ενημερωτική συνάντηση της Τρίτης. 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος σημείωσε πως «θεωρώ ικανοποιητικό το πλάνο. Όλοι θέλουμε να γίνει το έργο, σύντομα και όσο το δυνατόν καλύτερα». Επιπλέον, όπως δηλώνει το μέλος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης κ. Χρήστος Κασδαγλάκης, «αποσαφηνίστηκαν αρκετά πράγματα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και ευελπιστούμε για το καλύτερο».

Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης κ. Γιώργος Γκουβάτσος ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο», ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τις μόνιμες πέργολες που θα τοποθετηθούν στα πεζοδρόμια. Ωστόσο όμως, όπως υπογράμμισε, «και από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης και από πλευράς εργολάβου, υπάρχει η διάθεση για συζήτηση ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες και πιο συμφέρουσες λύσεις για όλους». 

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το νέο περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι:
- Δροσερό με έντονη βλάστηση τοπίο «βουλεβάρτου», για τον περίπατο και την αναψυχή των πολιτών
- Άνεση κινήσεων στα μέτωπα των καταστημάτων, για την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας
- Πεζόδρομοι σε διασύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο πεζόδρομων και πλατειών.
- Ποδηλατόδρομοι για την κίνηση των πολιτών με ιδιωτικά και με δημοτικά ενοικιαζόμενα ποδήλατα
- Διασύνδεση με επιμέρους τόπους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίησή τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti