Ναι μεν, αλλά για EastMed: Ανταποδοτικά οφέλη διεκδικεί ο Δ. Μονεμβασίας

Οι αντιρρήσεις για ιδιοκτησίες, περιβάλλον και χρήση αερίου - Για το αρχικό «όχι» του ΔΣ στη μελέτη επιπτώσεων μιλά στον «ΛΤ» ο δήμαρχος Ηρ. Τριχείλης

Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2022 12:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ναι μεν, αλλά για EastMed: Ανταποδοτικά οφέλη διεκδικεί ο Δ. Μονεμβασίας

Αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης και απαιτητικής διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι καθίσταται το θέμα της χάραξης κι όδευσης -επί λακωνικού εδάφους- του μελλούμενου αγωγού EastMed, δηλαδή του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιταλίας. Κι αυτό καθώς ο Δ. Μονεμβασίας, όπου προσαιγιαλώνεται ο αγωγός, αξιώνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις κι αντισταθμιστικά οφέλη για να αποδεχθεί τον σχεδιασμό του φαραωνικού έργου. Οι αντιρρήσεις περί της ζώνης διέλευσης του αγωγού έγκεινται κυρίως σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, στην απουσία άμεσων οφελών για την τοπική κοινωνία από τη χρήση του φυσικού αερίου, δεύτερον στις συνέπειες στα ακίνητα-ιδιοκτησίες που «συναντά» στο πέρασμά του ο αγωγός και τρίτον στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της ύπαρξης προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας γνωμοδότησε αρνητικά -κατά πλειοψηφία- για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πρότζεκτ που συνδέει δια θαλάσσης και ξηράς δύο ηπείρους. «Αν και συμφωνούμε κατ’ αρχήν με την υλοποίηση του έργου, όπως σαφώς ανέφερα στην τοποθέτησή μου ως δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράσαμε αρνητική γνώμη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επειδή δεν προβλέπει ανταποδοτικά, αντισταθμιστικά ωφελήματα και ενέργειες για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υλοποίηση του έργου», εξηγεί ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, στον οποίο απευθύνθηκε ο «Λακωνικός Τύπος» για να λάβει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής.

«Αγκάθια» ελαιοκαλλιέργειες
κι εκτάσεις NATURA
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου απηύθυνε κάλεσμα στους εμπλεκόμενους Δήμους Μονεμβασίας, Ευρώτα, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, ώστε να εκφράσουν γνώμη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED – Ελληνικό Τμήμα.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Μονεμβασίας, που όπως προαναφέρθηκε γνωμοδότησε αρνητικά για τη μελέτη, ο εισηγητής του θέματος εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι «ο σχεδιασμός υλοποίησης του έργου, δεν προβλέπει καμιά άμεση ή μελλοντική διάθεση του φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία». Ακόμα, όπως είπε, «οι πολίτες εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις σχετικά με την χάραξη του αγωγού, αφού θίγονται οι αντικειμενικές αξίες των ιδιοκτησιών τους. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι από την κατασκευή του έργου, θα προκληθούν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αφού ο αγωγός θα διέλθει από προστατευόμενες περιοχές NATURA». Επιπλέον, κατά τον ίδιο, «ο δήμος μας επιβαρύνεται υπέρμετρα με την υπερσυγκέντρωση έργων υποδομής, τα οποία έχουν αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις μεταξύ τους και με το σχεδιαζόμενο έργο». Στη συνέχεια, ο εισηγητής εστίασε και στο πρόβλημα των καλλιεργειών, που αναπόφευκτα πρέπει να εκριζωθούν για την εγκατάσταση του χερσαίου τμήματος του αγωγού: «Υπάρχει μία ζώνη εργασίας 28 μέτρων σε πλάτος πάνω στην οποία θα μπει ο αγωγός, δηλαδή θα βγούνε τα δέντρα, θα ανοιχτεί ένα χαντάκι και θα μπει ο αγωγός». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο αυτό «επηρεάζει αρκετούς ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων, δηλαδή υπάρχουν κάποιοι πίνακες και κάποιοι άνθρωποι που τους παίρνει 200 ελιές, 150. Μπορώ να πω σε μία γενική εκτίμηση στη ΔΕ Μονεμβασίας υπάρχουν 15-20 άτομα που ο καθένας θα χάσει από 100 δέντρα μέχρι 200. Θα χαθούν και κάποιες ελιές που είναι σε ξερότοπους -50 ετών και άνω- που είναι πολύ δύσκολο μετά να ξαναφυτευτούν».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις που τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της μελέτης, προβάλλοντας τα επιχειρήματα του εθνικού χαρακτήρα και του γεωστρατηγικού ρόλου και συμβολής  του έργου ως προς τη διασφάλιση της ενεργειακή επάρκειας και των συμμαχιών της χώρας. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ειπώθηκε: «Είναι εθνικής σημασίας έργο, θωρακίζει τη χώρα, τη βάζει σε διεθνές επίπεδο μπροστά, μάς δίνει συμμάχους δεκάδες χώρες, εξασφαλίζει την ενεργειακή μας αυτάρκεια στο μέλλον και την επιβίωσή μας και εμείς θα πάμε, επειδή πέντε άτομα φωνάζουν για τις δέκα ελιές, να βάλουμε τρικλοποδιά στη χώρα και να φέρουμε εμπόδιο και να κάνουμε ενστάσεις στο ΣτΕ».

«Ο δήμος οφείλει να προστατεύσει τον χαρακτήρα,  
το περιβάλλον και τα συμφέροντα των δημοτών»
Όπως αποκαλύπτει στον «Λακωνικό Τύπο» ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, «ο Δήμος Μονεμβασίας απέστειλε την μελέτη σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για περιβαλλοντικά θέματα. Από την επεξεργασία της προέκυψε ότι θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον δήμο, χωρίς να προβλέπονται ανταποδοτικά, αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου. Από την κατασκευή του θα προκληθούν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αφού ο αγωγός θα διέλθει από περιοχές Natura».

trixeilis Ο κ. Τριχείλης παρατηρεί ακόμα ότι ο «Δ. Μονεμβασίας επιβαρύνεται υπέρμετρα από την υπερσυγκέντρωση έργων υποδομής, τα οποία έχουν αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις μεταξύ τους και με το σχεδιαζόμενο έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται ο αγωγός διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, η αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία 35 ΑΣΠΗΕ με 336 ανεμογεννήτριες εντός των διοικητικών μας ορίων, η δραστηριότητα πλοίων στον Λακωνικό κόλπο που εκτελούν μεταγγίσεις πετρελαιοειδών φορτίων (Ship to Ship Transfer), η εκμίσθωση από το ΥΠΕΝ του μεταλλείου Μολάων για εξόρυξη μεταλλευμάτων κλπ.

Η επιβάρυνση αυτή υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και είναι προδήλως άνιση, εάν συγκριθεί με την επιβάρυνση που υφίστανται άλλες περιοχές με ομοειδή χαρακτηριστικά. Η διέλευση του φυσικού αερίου EastMed θα συνιστά μία επιπλέον επιβάρυνση του δήμου μας, χωρίς να έχει προβλεφθεί κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία».

Ο Ηρ. Τριχείλης τονίζει ότι «ο δήμος οφείλει να προστατεύσει τον χαρακτήρα που έχει επιλέξει για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, το περιβάλλον του και τα συμφέροντα των δημοτών.

Αν και συμφωνούμε κατ’ αρχήν με την υλοποίηση του έργου όπως σαφώς ανέφερα στην τοποθέτησή μου ως δήμαρχος στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε αρνητική γνώμη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επειδή δεν προβλέπει ανταποδοτικά, αντισταθμιστικά ωφελήματα και ενέργειες για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υλοποίηση του έργου».

Ωστόσο, ο δήμαρχος Μονεμβασίας σπεύδει να ξεκαθαρίζει ότι «η έκφραση αρνητικής γνώμης για την ΜΠΚΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο, ουδόλως επηρεάζει την συνολική εκτέλεση του έργου. Είναι όμως ο μοναδικός μοχλός πίεσης του δήμου για να προστατεύσει το περιβάλλον του και τη φυσιογνωμία του.

Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι αντιρρήσεις σχετικώς με κάποιο έργο,  θα πρέπει να έχουν διατυπωθεί στο στάδιο της δημοσιοποίησης και της δημόσιας διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφ’ όσον τελικώς η υπόθεση εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (κάτι εντελώς απευκταίο), ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να προβάλλει για πρώτη φορά τις αντιρρήσεις του ενώπιον του Δικαστηρίου και οι σχετικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται ως απαράδεκτοι».

Εξ’ άλλου, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τριχείλης, «πριν αλέκτορα φωνήσαι ο Δήμος Σητείας ο πρώτος δήμος υποδοχής του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, έχοντας τον ίδιο προβληματισμό απέστειλε επιστολή σε όλους τους δήμους που διέρχεται ο αγωγός, ζητώντας  συνολική επίλυση μέσω της ΚΕΔΕ του θέματος των ανταποδοτικών-αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Ορθά λοιπόν ο δήμος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) και εδώ είμαστε όταν και εάν εισακουσθούν οι αντιρρήσεις μας να άρουμε τις επιφυλάξεις μας».

Ο σχεδιασμός και οι μέχρι στιγμής ενέργειες
Ο EastMed είναι αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιταλίας προς Ευρώπη. Επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και αν προχωρήσει η υλοποίησή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025.

Η διαχείριση του έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ ΙΑΦΑ «Ποσειδών» και ισομερώς στην ιταλική Edison.

Ο αγωγός, ερχόμενος από την Κρήτη προσαιγιαλώνεται στον Άγιο Φωκά – Κοινότητα  Νομίων και διατρέχει τον Δήμο Μονεμβασίας.

Η Κοινοπραξία (Ποσειδών, Edison) είχε αναθέσει τα πρώτα στάδια της μελέτης σε υπεργολάβους.

Έως τώρα έχουν υλοποιηθεί:
1) Η χάραξη της όδευσης του αγωγού
2) Κτηματογράφηση: «Αρκετοί συνδημότες μας εξέφρασαν αντιρρήσεις διότι θεωρούν ότι θίγονται οι αξίες των ιδιοκτησιών τους», σημειώνει ο Δ. Μονεμβασίας
3) Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Eπιπτώσεων από την IGI Poseidon S.A. στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση και εκ του Νόμου το Περιφερειακό Συμβούλιο απέστειλε ανακοίνωση για διαβούλευση και έκφρασης γνώμης προς κάθε ενδιαφερόμενο.

eastmed map

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία
από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.

Κατά της ΜΠΕ ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π. Κάτσαρης, Ι. Κελλάρης, Δημ.  Δρούγκας, Αθ. Πετράκος και Δ. Λυμπεροπούλου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti