25η Νοεμβρίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Αστυνόμος Α. Μαρούλη δίνει χρήσιμες απαντήσεις

Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2022 07:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
25η Νοεμβρίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τον Δεκέμβριο του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. 

Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη «πανδημία» -εκτός από αυτή του κορωνοϊού- την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Λακωνικός Τύπος» μίλησε με την Αστυνόμο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας Αριστέα Μαρούλη, σχετικά με τις υφιστάμενες μορφές βίας, την αύξηση των περιστατικών αλλά και για τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της μια γυναίκα, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό της.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του «ΛΤ», η Αστυνόμος Αριστέα Μαρούλη εξηγεί πως οι μορφές βίας με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η γυναίκα σήμερα είναι πολλαπλές. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται οι:
i) Ψυχολογική: με τη μορφή απειλών ή την άσκηση παράνομης βίας,
ii) Σωματική: με την πρόκληση σωματικών βλαβών, σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία κ.ά.,
iii) Σεξουαλική: με τη μορφή της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της κατάχρησης σε ασέλγεια, του βιασμού.
«Σε κάποιες περιπτώσεις, τα περιστατικά βίας μπορούν να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν ακόμη και σε ανθρωποκτονία. Οι πράξεις που στρέφονται σε βάρος εγκύων, ανηλίκων ή ατόμων που δεν μπορούν να αντισταθούν, συνιστούν επιβαρυντικές περιπτώσεις.», σημειώνει.

Υπάρχουν διαφορές στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, σε σχέση με τα χρόνια πριν την πανδημία; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και σε ποιους τομείς εστιάζονται;Ήταν πράγματι περισσότερα τα περιστατικά κακοποίησης εν μέσω καραντίνας και ποια ήταν συνήθως τα αίτια;
Οι καταγγελίες των περιστατικών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αυξήθηκαν, γεγονός το οποίο -όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο- κρίνεται και ως θετικό, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η βία δεν πρέπει να μένει πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά να αντιμετωπίζεται. Επιπροσθέτως, καθίσταται σαφές πως το κοινωνικό αυτό φαινόμενο διατρέχει το σύνολο της κοινωνίας. Δεν αφορά ανθρώπους με συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά.
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος του τρέχοντος έτους είναι ήδη κατά 8,5 % περισσότερα από το έτος 2021 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος). Και στα δύο έτη τα περισσότερα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας αφορούν σε ενδοοικογενειακή απειλή και σωματικές βλάβες, με θύματα στο  μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες.

Τι μπορεί να κάνει στην πράξη κάποια γυναίκα σε περίπτωση που υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας;
Το θύμα μπορεί να καταγγείλει την κακοποίηση που δέχεται στην αστυνομία ή στην εισαγγελία. Τα αδικήματα του ν. 3500/2006 διώκονται αυτεπαγγέλτως. Οποιοσδήποτε πολίτης είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να αποταθεί στις αστυνομικές Υπηρεσίες για υποβολή μήνυσης.
Ακόμη και οποιοσδήποτε συγγενής, οικείο πρόσωπο, πολίτης διαπιστώνει ή περιέρχεται σε γνώση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τρίτου, μπορεί ομοίως να αποταθεί στις αστυνομικές Υπηρεσίες για την υποβολή καταγγελίας.
Ειδικότερα, αν κάποιος είναι θύμα και υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή ή την σωματική του ακεραιότητα μπορεί να καλέσει στο 100, να αποστέλλει γραπτό μήνυμα στο αριθμό «100», στο οποίο αναγράφει ονοματεπώνυμο, ακριβή διεύθυνση, είδος επείγουσας ανάγκης ή να ζητήσει από τρίτο πρόσωπο να επικοινωνήσει με το 100.

Για περισσότερες κατευθύνσεις, οδηγίες και παροχή πληροφοριών κάθε πολίτης μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο 2731089602ή να αποστέλλει email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στοιχεία με τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας [www.astynomia.gr]. Επίσης μπορεί κάποιο θύμα να ζητήσει βοήθεια καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό «166» αν χρειάζεται άμεση βοήθεια μεταφοράς στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, κάποιο θύμα μπορεί να απευθυνθεί στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή sos «15900», αποστέλλοντας mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για περισσότερες πληροφορίες υφίσταται η ιστοσελίδα www.womensos.gr
Παράλληλα, το θύμα μπορεί να απευθυνθεί στις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίες παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική  υποστήριξη σε όλα τα θύματα βίας, καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» ή καλώντας στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107».

Στο νομό Λακωνίας υφίσταται υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας;
Η χώρα μας έχει υπογράψει, από το 2011, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Με βάση τα ανωτέρω, προβλέφθηκε η ίδρυση και η λειτουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Επικράτεια, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές Υπηρεσίες.
Στην Αστυνομική Διεύθυνσή Λακωνίας, ιδρύθηκε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας το οποίο βρίσκεται στον 3ο όροφο του καταστήματος της Δ.Α. Λακωνίας, επί της οδού Επισκόπου Βρεσθένης αρ. 18., τηλέφωνο επικοινωνίας 2731089602. 

Το Γραφείο είναι αρμόδιο για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, για την ενημέρωση των πολιτών ως προς τον τρόπο αντίδρασης και προστασίας τους από εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση θυματοποίησης. Επιπλέον είναι αρμόδιο για την πρόληψη δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης, καθώς και τη συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις σε περιπτώσεις που αυτή απαιτείται.

Τέλος, θα ήθελα ακόμα να αναφέρω ότι στο Ν. 4531/2018 (Α΄62) ορίζεται ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα προστατεύονται από την απέλαση/επιστροφή και έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για έκδοση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα migration.gov.gr/migration-policy/metanasteusi-stin-ellada.

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti