Δήμος Eυρώτα: Χωρίς Τοπικό Γραφείο ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ και οι Κροκεές χωρίς ΚΕΦ

Παρέμβαση του Ηλ. Παναγιωτακάκου

Τετάρτη, 08 Δεκέμβριος 2021 13:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δήμος Eυρώτα: Χωρίς Τοπικό Γραφείο ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ και οι Κροκεές χωρίς ΚΕΦ

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος


Αντί ανακοινώσεων:
1. Άμεση διεκδίκηση για Τοπικό Γραφείο ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ &
2. Πλήρωση της θέσης του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ) στις Κροκεές.

1) Δεν προκαλεί εντύπωση η ενημέρωση του Δήμου Ευρώτα για παύση των ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ από την 01 Δεκεμβρίου 2021 στο Δήμο που είναι κεντρική κυβερνητική πολιτική.

Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο και προκαλεί εντύπωση είναι οτι Δήμος Ευρώτα θα είναι ο μοναδικός Δήμος της Λακωνίας ,όπου στην ‘’νέα εποχή΄΄ δεν θα έχει Τοπικό Γραφείο ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ ,με συνέπεια οι ασφαλισμένοι άμεσα ή έμμεσα, οι οποίοι διαμένουν στο Δήμου Ευρώτα, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους σε θέματα ΟΓΑ – ΕΦΚΑ να απευθύνονται στον ΕΦΚΑ Σπάρτης.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι οι ανταποκριτές του ΟΓΑ δημοτικοί υπάλληλοι εξυπηρετούσαν εκ του σύνεγγυς τους δημότες λόγω έλλειψης υπηρεσιών από τον ΟΓΑ με αποδοχές του ‘’αστρονομικού’’ ποσό των 170€ το δίμηνο παύονται λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΦΚΑ κάλυπταν ανάγκες ασφαλισμένων και ηλικιωμένων όπως:
-Διαδικασίες συνταξιοδότησης γήρατος – αναπηρίας- χηρείας
-Διαδικασίες χορήγησης εξωϊδρυματικών επιδομάτων
-Έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας
-Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας
-Βεβαίωση ασφάλισης κλπ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναγκαίος για τον ασφαλιστικό Οργανισμό των Αγροτών, όμως θα πρέπει να έχει σταθερά βήματα μετάβασης όπως τα τοπικά Γραφεία ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ που δυστυχώς για τον Δήμο Ευρώτα δεν ιδρύθηκε σε σχέση με τους άλλους Δήμους της Λακωνίας.

Η συνολική εξυπηρέτηση των διαμενόντων πολιτών του Δήμου Ευρώτα θα γίνεται  από τον υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ Σπάρτης και θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.
α) Στις περιπτώσεις που απαιτείται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων οι περισσότεροι θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και λόγω Κορονοϊού κατόπιν ραντεβού ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ  Σπάρτης που καλύπτει και τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο (μέχρι τώρα η εξυπηρέτηση γινόταν από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ εγγύτερα στον τόπο κατοικίας τους).
β) Σε πολίτες μεγάλης ηλικίας και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογιών και χρειάζονταν την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης την βοήθεια παρείχαν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ όπως οι αιτήσεις γήρατος, τα έξοδα κηδείας ή στα προνοιακά επιδόματα, που γινόταν μέσω προσωπικών κωδικών τους στην ψηφιακή πύλη.

Αναμφισβήτητα στόχος είναι όλες οι υπηρεσίες να μεταβούν στην ψηφιακή μορφή, ειδικά για τις ψηφιακές αιτήσεις.

Το ερώτημα είναι ποιος πλέον θα καλύψει αυτό το κενό εφ’ όσον οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν έχουν την αρμοδιότητα να τους βοηθούν σε αυτό τον τομέα;

Κρίνεται αναγκαίο μετά το αναγκαίο ερωτηματικό γιατί εξαιρέθηκε ο Δήμος Ευρώτα να παρθεί ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

2) Πλήρωση της θέσης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων των Κροκεών
Είναι γνωστό ότι μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ δημιουργήθηκαν τα Κ.Ε.Φ μεταξύ των οποίων και στις Κροκεές.

Έγινε πλήρωση της θέσης από αρμόδιο υπάλληλο Δ.Ο.Υ  ο οποίος  δεν προσήλθε γιατί έχει νόμιμη άδεια ασκώντας καθήκοντα αιρετού – αντιδημάρχου σε άλλου Δήμο.

Όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων των Κροκεών να παραμένει ανενεργό με διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων και του αρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών.

Το αίτημα παραμένει ώριμο και δίκαιο ώστε να πληρωθεί η θέση έως ότου επανέλθει στα καθήκοντα του ο αρμόδιος υπάλληλος.

Είναι άδικο μια ολόκληρη περιοχή να στερείται των ανάλογων φορολογικών υποθέσεων, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι βουλευτές της Λακωνίας ας παρέμβουν νομίμως και αρμοδίως.

Ψηφιακή μετάβαση ΝΑΙ αλλά με σταθερά βήματα με ανάλογο προσωπικό και χωρίς εξαιρέσεις!

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti