«Πράσινο φως» για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Tzakas

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  θα κηρυχθεί ο Δ. Σπάρτης

Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2021 18:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πράσινο φως» για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Στα χέρια των αρμοδίων του Δήμου Σπάρτης θα φτάσουν από ώρα σε ώρα οι πολυπόθητες υπογραφές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που θα κηρύττουν το Δήμο Σπάρτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων. 

Σύμφωνα με την απόφαση των παραπάνω, μόλις παραληφθεί το σχετικό έγγραφο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθανάσιος Καρλαύτης θα δώσει άμεσα εντολή στα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου να ξεκινήσουν το δύσκολο έργο της καθαριότητας της πόλης, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους είναι αποκρουστική. 

Όπως δηλώνει στον «ΛΤ» ο κ. Καρλαύτης, «τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ζητάμε από όλους σας κατανόηση καθώς όπως καταλαβαίνετε θα χρειαστούν δυο έως τρεις μέρες να καθαριστούν πλήρως όλες οι περιοχές του Δήμου Σπάρτης».

Ανοίγει ξανά
ο ΧΑΔΑ στο Αφυσσού
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία θα περιέλθει ο Δήμος Σπάρτης επιτρέπει στην υπηρεσία Καθαριότητας να εναποθέτει ξανά τα απορρίμματα της πόλης στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, όμως για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τα σκουπίδια της λακωνικής πρωτεύουσας θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας στην Παλαιοχούνη Δ. Τρίπολης, που είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Η σχετική αδειοδότηση, μάλιστα, αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, για το θέμα.

Ωστόσο, το έργο ΣΔΙΤ προβλέπει τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δ. Σπάρτης στο εργοστάσιο που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στη Σκάλα Δ. Ευρώτα, μόλις αυτό ολοκληρωθεί.

Θα επιβληθούν κυρώσεις;
Στις 29 Ιανουαρίου 2021 υπογράφηκε το έργο ΣΔΙΤ για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» που περιλαμβάνει την κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) και 2  Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), η παράδοση των οποίων προβλέπεται τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπρόσθετα, βάσει της σύμβασης του έργου, την 1η Δεκεμβρίου προβλεπόταν η έναρξη της μεταβατικής περιόδου διαχείρισης των απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας. Όρος της σύμβασης που μέχρι σήμερα -7 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας-, δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και που έχει φέρει σε δυσχερή θέση πολλούς δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εύλογο είναι, λοιπόν, το ερώτημα, για το αν και τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν στον ανάδοχο του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti