Στις «καλένδες» η μελλούμενη Στατιστική Σπάρτης

Αποσύρεται μαζί με άλλα 36 τμήματα ΑΕΙ που δεν λειτούργησαν ποτέ

Πέμπτη, 27 Μάιος 2021 15:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στις «καλένδες» η μελλούμενη Στατιστική Σπάρτης

Σε οριστικό παρελθόν, προτού καν αποτελέσουν «παρών», οδηγούνται τα 37 νέα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, που είχαν συσταθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 την ίδρυση των νέων τμημάτων, με αντικείμενα όπως η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός και η στατιστική-αναλογιστική επιστήμη. Τα νέα τμήματα θα είχαν έδρα σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Άμφισσα, Καβάλα, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Άρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

Την αναστολή των συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα λειτουργούσαν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, τα παραπάνω 37 τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο Νόμος προέβλεπε τη συμβολή της.

Το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε τότε τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας πως η προοπτική δραστηριοποίησης των νέων τμημάτων θα επανεξετάζονταν με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αξιολόγησή τους τελικά δεν προχωράει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη.

«Κόβεται»
και το τμήμα της Σπάρτης

Ανάμεσα στα 37 τμήματα που φέρονται να βαίνουν προς αμετάκλητη κατάργηση είναι και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης της Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που επρόκειτο να έχει έδρα τη Σπάρτη και θα λειτουργούσε από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Έτσι, η πόλη παραμένει με τρία πανεπιστημιακά τμήματα (Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Φυσικοθεραπείας και Ψηφιακών Συστημάτων), με την πρωτεύουσα της Λακωνίας να «αποχαιρετά» μια σχολή, πριν καν την υποδεχθεί, καθώς η λειτουργία της  παρέμεινε μόνο «επί χάρτου».

Στοίχημα, πλέον, αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων του ΠΑΠΕΛ στη Λακωνία, ενώ θα ξεδιαλύνει και το τοπίο αναφορικά με πιθανή αύξηση του αριθμού τους. Σημειώνεται πως στην «ατζέντα» βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, από εκπροσώπους αρχών και φορέων στη Λακωνία, η διερεύνηση ίδρυσης Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), για το οποίο ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα το τελευταίο διάστημα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland