Μια αδελφοποίηση υπό το ιστορικό πρίσμα του Στρατηγού Βρασίδα (ΦΩΤΟ)

Το έναυσμα είχε δοθεί με το δρομικό προσκύνημα «Σπάρτα-Δράμα» το 2014 - Αφιέρωμα του «Λακωνικού Τύπου»

Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια αδελφοποίηση υπό το ιστορικό πρίσμα του Στρατηγού Βρασίδα (ΦΩΤΟ)

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από εκείνο το τετραήμερο ταξίδι στην Μακεδονία και την αδελφοποίηση μεταξύ των ιστορικών Δήμων Σπάρτης, Αμφίπολης και Παγγαίου, με επίκεντρο τον ιδιοφυή και ήρωα του Πελοποννησιακού Πολέμου, τον Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα. Το ημερολόγιο έγραφε τότε Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019.

Στη σπαρτιατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο  Λύκειο Σπάρτης, το 1ο  ΕΠΑΛ Σπάρτης, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Λύκειο Καστορείου.

Όπως αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» ο Σπαρτιάτης δρομέας και ακτιβιστής, Νίκος Μπακής, που συμμετείχε στην αποστολή του Δ. Σπάρτης, «η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στις Θερμοπύλες, όπου οι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δ. Σπάρτης επισκέφτηκαν το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και μαζί με Θεσπιείς μαθητές περπάτησαν εκεί όπου -χιλιάδες χρόνια πριν- οι πρόγονοί τους “έπεσαν” ηρωικά στην ομώνυμη μάχη εναντίον των Περσών, που διεξήχθη το 480 π.Χ.»

Τους μαθητές, αλλά και τους τότε εκπροσώπους του Δ. Σπάρτης (τον δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρο Μοιράγια, τη δημοτική σύμβουλο Χριστίνα Μακρυσοπούλου η οποία βρίσκονταν ήδη στις Σέρρες, τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Κουμουνδούρο, τον αντιπρόεδρο του ΝΠ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεώργιο Σούπο, το μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Νικόλαο Μπακή), υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο οποίος παρείχε μια υποδειγματική ξενάγηση στον ιστορικό χώρο, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Αλιάρτου- Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης.

Ακολούθησε η περιήγηση στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα, μέσω πλοήγησης σε τράπεζες ψηφιακών πληροφοριών και παρακολούθησης οπτικοακουστικού υλικού τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την περίφημη μάχη.

Την επόμενη ημέρα στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου Καβάλας -με φόντο την μαγευτική θέα του ακρωτήριου του Στρατηγού Βρασίδα- μέσα σε κλίμα συγκίνησης διεξήχθη την Τρίτη 5 Μαρτίου, η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Παγγαίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, της αντιπροσωπίας του Δ. Σπάρτης, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, τον δήμαρχο Αμφίπολης Κωνσταντίνο Μελίτο, δημοτικών συμβούλων των Δήμων Σπάρτης και Παγγαίου, μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Σπάρτης και των τοπικών σχολικών μονάδων. Το πρόγραμμα, εκτός από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας,  περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία από τον δικηγόρο-ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Λυμπεράκη και ανταλλαγές δώρων-αναμνηστικών.

Ο τότε δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης είχε δηλώσει: «Είναι χρέος μας, αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια να συνεχισθεί, κυρίως με τα παιδιά μας που πρέπει να μάθουν ιστορία, γιατί λαός που ξέρει την ιστορία του δεν πεθαίνει ποτέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους πρωτεργάτες αυτής της αδελφοποίησης, τους κ.κ. Μπακή και Ζουμπλιό, όπως και τα στελέχη των δύο δήμων που προσπάθησαν για να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Όπως αναφέρει ο Ν. Μπακής, «οι στόχοι της αδελφοποίησης συνοψίζονται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, χρήσιμων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σε διοικητικά και πολιτιστικά θέματα, στη διοργάνωση τουριστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, σε επισκέψεις οργανισμών και συλλόγων, φοιτητών και μαθητών, καθώς και στην αδελφοποίηση σχολείων και γενικότερα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Στη συνέχεια, οι Σπαρτιάτες ξεναγήθηκαν από τους οικοδεσπότες τους στα αξιοθέατα της περιοχής, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Μ.Σ. Βρασίδας Νέας  Περάμου, την παραλία Βρασίδα (μία από τις μεγαλύτερες και πολυσύχναστες παραλίες της Μακεδονίας) και στο μεσαιωνικό κάστρο του Βρασίδα -γνωστό κι ως «Ανακτορούπολη»- όπου στην κορυφή του λόφου αγνάντεψαν τον περίφημο Κόλπο του Στρατηγού Βρασίδα.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, το 422 π.Χ., κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά της Αμφίπολης, εγκλωβίστηκε με το πλοίο του στον κόλπο της Νέας Περάμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, κατάφερε να διαφύγει, αφού μετέφερε το καράβι του, κατασκευάζοντας έναν αυτοσχέδιο δίολκο, πάνω από μια στενή λωρίδα στεριάς, όπου χωρίζει τον κόλπο της Νέας Περάμου με την ανοιχτή θάλασσα. Για τον λόγο αυτό η χερσόνησος στη Νέα Πέραμο, ονομάστηκε «Κόλπος Στρατηγού Βρασίδα». Η πόλη για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στην ποδοσφαιρική ομάδα Α.Μ.Σ. Βρασίδας Νέας Περάμου, ενώ διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις με ομιλίες και αθλητικούς αγώνες.

Πως ξεκίνησε η ιδέα
της αδελφοποίησης
Όλα ξεκίνησαν το 2014 κατά τη διάρκεια του «Σπάρτα - Δράμα», ενός δρομικού  προσκυνήματος προς τιμήν των δασοκομάντος, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994.

Δύο Σπαρτιάτες συνοδοιπόροι, ο Γιώργος Βασίλαρος και ο Νίκος Μπακής, ολοκλήρωσαν μετά από έναν μήνα μια απίστευτη πορεία 900 χλμ. με τα πόδια από την Σπάρτη έως τη Δράμα για να καταλήξουν στη Νέα Πέραμο. Στον τόπο της τραγωδίας, έξω από το χωριό Τερψιθέα Δράμας, τελέσθηκε τρισάγιο εις μνήμην των 10 αδικοχαμένων παιδιών από την Καβάλα, παρουσία των οικογενειών, όπου οι δυο Σπαρτιάτες απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Μάκης Ζουμπλιός, τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε στην περιοχή και τα μνημεία, ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορική δράση του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα. Τότε μπήκε ο «σπόρος» της αδελφοποίησης με συνδετικό κρίκο τον Βρασίδα.

Το Πάσχα του 2015, ο Νίκος Μπακής, εκπροσωπώντας πλέον τον Δ. Σπάρτης, επισκέφτηκε την περιοχή και φιλοξενήθηκε στο χωριό Παλαιοχώρι Παγγαίου, από τις οικογένειες του Κωνσταντίνου και του Τρύφωνα (Άκη) Αράπογλου.

Φημολογείται πως στην ίδια περιοχή κατά την αρχαιότητα ο Θουκυδίδης συνέγραψε το έπος του, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, καθώς εκείνος βρισκόταν σε εξορία στον τόπο καταγωγής του πατέρα του Όλορος, διότι κατηγορήθηκε ως υπαίτιος από τους Αθηναίους για την ήττα τους στην Αμφίπολη. Επίσης, λέγεται ότι ήταν ιδιοκτήτης χρυσωρυχείων στην παράκτια περιοχή της Θράκης απέναντι από την Θάσο, κοντά στους σημερινούς Φιλίππους Καβάλας.

Σήμερα στο Παλαιοχώρι υπάρχει ένα αρχαίο μακεδονικό κάστρο που για αιώνες είναι γνωστό ως το «Κάστρο του Αλέξανδρου» (σήμερα ονομάζεται Βρανόκαστρο), το οποίο προστάτευε τα μεταλλεία χρυσού της περιοχής και χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος για την εκστρατεία του στην Ανατολή. Το μόνο που έχει απομείνει είναι βουνά από υπολείμματα του επεξεργασμένου αυτού μετάλλου.

Τότε, ο Σπαρτιάτης δρομέας και ακτιβιστής έκανε επίσημη πρόταση αδελφοποίησης της περιοχής με τη Σπάρτη.

Οι εκδηλώσεις των αδελφοποιήσεων συνεχίστηκαν και την επομένη μέρα Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίπολης στο Ροδολίβο, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Αμφίπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Μελίτο και του Δ. Σπάρτης με τον Ευ. Βαλιώτη, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου  Λυκείου Σπάρτης, του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης και του Λυκείου Καστορείου.

Εκτός από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων και ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών. Ακολούθησε ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης και στον τάφο του Στρατηγού, ο οποίος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών το 1976.

Την τελευταία ημέρα πριν αναχωρήσει για την Σπάρτη, η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε, με ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, στον περίφημο τάφο της αρχαίας Αμφίπολης στον Τύμβο Καστά στο χωριό Νέα Μεσολακκιά Σερρών, παρουσία της διευθύντριας Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρας Μαλαμίδου, του δημάρχου Κωνσταντίνου Μελίτου και της προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Παλαιοκόμης Αλεξάνδρας Στεργιοπούλου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης που είναι  κρυμμένη μέσα στα πυκνά δάση του Παγγαίου Όρους, ενώ η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην γενέτειρα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και το λαογραφικό μουσείο στο χωριό Πρώτη Σερρών.

Η τότε δημοτική Αρχή Σπάρτης απηύθυνε ευχαριστίες στους δυο δημάρχους για τη σύντομη, αλλά ιστορικής σημασίας, φιλοξενία και την πρωτόγνωρη υποδοχή που επιφύλαξαν στους εκλεκτούς καλεσμένους τους. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αντιδημάρχους του Δήμου Παγγαίου Χρήστο Μποσμπότη και την Ελένη Μπενή, τον πρόεδρο της κοινότητας της Νέας Περάμου Καβάλας Μάκη Ζουμπλιό, καθώς επίσης και την πρόεδρο της κοινότητας Παλαιοκόμης Σερρών Αλεξάνδρα Στεργιοπούλου και τον Νίκο Μπακάλη από το χωριό Πρώτη Σερρών. Ο Νίκος Μπακής με τη σειρά του ευχαριστεί «τον δικηγόρο – ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Λυμπεράκη και τον δημοσιογράφο Αριστείδη Μεντίζη για την ξενάγηση στα χρυσωρυχεία του Μέγα Αλεξάνδρου και τις βραχογραφίες του Παγγαίου Όρους».  

Οι τρεις πλέον αδελφοποιημένες πόλεις έδωσαν ραντεβού για την επετειακή χρονιά του 2020 στην Σπάρτη, όπου συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. «Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο Ν. Μπακής, οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης με την συμμετοχή των Δήμων Σπάρτης, Αμφίπολης, Παγγαίου, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λαμιέων και Θηβαίων δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ο Σπαρτιάτης δρομέας και ακτιβιστής επισημαίνει: «Ευελπιστούμε όμως μέσα στο 2021 η οποία είναι και αυτή επετειακή χρονιά να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις. Καθώς εκτός από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συμπληρώνονται και τα 2.500 χρόνια από την Μητέρα Των Μαχών, τη Μάχη των Πλαταιών. Ό,τι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ο Βασιλιάς Λεωνίδας στις Θερμοπύλες λόγω της προδοσίας, συνέβη όμως ένα χρόνο αργότερα στην αιματοβαμμένη κοιλάδα των Πλαταιών το 479 π.Χ., όπου διεξήχθη η πιο φονική μάχη στην ιστορία. Μια χούφτα ελεύθερων πολιτών των 40.000 περίπου ανδρών, με αρχηγό των Ελληνικών Δυνάμεων τον Σπαρτιάτη Στρατηγό Παυσανία, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: να συντρίψουν ολοκληρωτικά τις πανίσχυρες περσικές ορδές του Ξέρξη, της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που γνώρισε ποτέ ο αρχαίος κόσμος, πριν εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, με στρατό που ξεπερνούσε τους 300.000 σύμφωνα με πληροφορίες του Ηροδότου».

φωτογραφίες: Νίκος Μπακής


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia