Αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις στη Λακωνία

Διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από ερώτηση του βουλευτή Ν. Κρητικού - Στον σχεδιασμό οι αποτεφρωμένες εκτάσεις στη Μάνη και άλλες περιοχές του νομού

Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2020 15:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις στη Λακωνία

Νέα δεδομένα ανέκυψαν μετά το θέμα του «Λακωνικού Τύπου», όπου σχολιάστηκε η απουσία της Λακωνίας από το πρόγραμμα αναδάσωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η επίσημη απάντηση της Δ/νσης Δασών Λακωνίας στον βουλευτή Νεοκλή Κρητικό ανοίγει τον δρόμο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις εκτάσεις του νομού που η πύρινη λαίλαπα μετέτρεψε σε «κρανίου τόπο», όπως η επικράτεια της Μάνης που επλήγη σε μεγάλη βαθμό από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κρητικός στη Βουλή με θέμα «Χαρακτηρισμός αναδασωτέων όλων των δασικών εκτάσεων, οι οποίες κάηκαν στην πυρκαγιά της 22 Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη» το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Δ/νσης Δασών Λακωνίας της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων διαβεβαιώνει ότι όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις, κηρύσσονται αναδασωτέες.

Ύστερα από σχετικούς επιτόπιους ελέγχους, καταγραφές, αλλά και επεξεργασία δορυφορικών εικόνων, σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις εντός της καμένης έκτασης, η αναδάσωση θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από τους σχετικούς νόμους διαδικασίες.

Όπως  γνωστοποιήθηκε στον Κρητικό, το Δασαρχείο συγκεντρώνει στοιχεία, στοιχειοθετεί με χάρτες την κατάσταση και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, τα σχετικά έγγραφα και εισηγήσεις θα υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, για να γίνει η ένταξη των αναδασωτέων περιοχών στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο και δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί σε πέντε στάδια. Οι περιοχές της Μάνης αλλά και της Λακωνίας γενικότερα, θα συμπεριληφθούν αμέσως όταν το Δασαρχείο αποστείλει τους σχετικούς φακέλους.

Ο Ν. Κρητικός επισημαίνει πως «ακόμα η διαδικασία είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά, όπως έχω υποσχεθεί, θα παρακολουθούμε το θέμα στενά και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους Λάκωνες.

Εξάλλου τα παραπάνω είναι και κατ’ επιταγή του άρθρου 17 του Συντάγματος».

Σε πέντε φάσεις
  Το πλάνο αναδάσωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να υλοποιηθεί στις ακόλουθες πέντε φάσεις:
-Στο πρώτο στάδιο βρίσκεται η μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, στην οποία έχει γίνει εντοπισμός και ιεράρχηση των περιοχών που θα αναδασωθούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
-Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συντονίσει και θα παρακολουθεί το έργο. Σκοπός της ομάδας θα είναι και η κινητοποίηση εθελοντών καθώς επίσης και η ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.  
-Στο τρίτο μέρος του προγράμματος συναντάμε τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του έργου, με τη σύνταξη ειδικών μελετών διάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.
-Το τέταρτο στάδιο αφορά την έμπρακτη υλοποίηση των αναδασώσεων που θα φτάσει μέχρι και το 2026
- Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι και το 2030 ενώ περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των αναδασωμένων περιοχών.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia