Στη Βουλή από το ΜέΡΑ25 τα Ψηφιακά Συστήματα Σπάρτης

«Η υποστελέχωση του τμήματος απειλεί τη βιωσιμότητά του»

Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2020 08:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Βουλή από το ΜέΡΑ25 τα Ψηφιακά Συστήματα Σπάρτης

Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, σχετικά με τα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέτει ο δραστήριος Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος των Ψηφιακών Συστημάτων με έδρα τη Σπάρτη.

Ειδικότερα, η κ. Μπακαδήμα αναφέρει στην ερώτησή της τα εξής:

Οι φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών τους, μετά από επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος.

Το κρισιμότερο πρόβλημα που βιώνει το συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με τον Φοιτητικό Σύλλογο, είναι “η έλλειψη διδακτικού προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα πολλά μαθήματα των ενεργών οδηγών σπουδών (ΤΕΙ και Πανεπιστημίου) να μην προσφέρονται ή να προσφέρονται τυπικά, αλλά να διδάσκονται με μεγάλες καθυστερήσεις (μέχρι και 8 διδακτικών εβδομάδων στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο). Επιπλέον, τα εργαστηριακά σκέλη των μαθημάτων καταργούνται ή μετατρέπονται σε Ασκήσεις Πράξεις (χωρίς τμήματα και χρήση εξοπλισμού από τους φοιτητές), υποβαθμίζοντας περαιτέρω το επίπεδο των σπουδών».

Με δεδομένο πως υπάρχουν 4 ενεργοί οδηγοί σπουδών που αφορούν τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και ένας που αφορά τους νέους εισαχθέντες του νυν Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, 5 μέλη ΔΕΠ (μετά την πρόσφατη μετακίνηση του 6ου μέλους σε άλλο τμήμα του πανεπιστήμιού Πελοποννήσου) και 2 μέλη ΕΤΕΠ (τεχνικό / εργαστηριακό προσωπικό) δεν επαρκούν για την διεκπεραίωση των μαθημάτων. Και μπορεί, όπως αναφέρουν «τα διδακτικά κενά να καλύπτονται εν μέρει με εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ΕΣΠΑ και Π.Δ.407, όμως οι θέσεις που διατίθενται στο τμήμα υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών”.
  Κατά τον φοιτητικό σύλλογο, “στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσέλαβε εννέα καθηγητές με σύμβαση 407, με τους οποίους οι έξι είναι για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο και οι υπόλοιποι τρεις για το εαρινό εξάμηνο. Αυτές οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν (αν δε χαθεί καμία θέση με σύμβαση 407) ακάλυπτα 22 μαθήματα στο χειμερινό και 15 στο εαρινό εξάμηνο. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.”

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως το πρόβλημα που αναφέρουν οι φοιτητές υπάρχει τα τελευταία 2 χρόνια, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις προκηρύξεων 407 και έλλειψη επαρκών πιστώσεων από το Υπουργείο,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Είναι ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί συγκεκριμένο τμήμα;

Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό;

Υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των κενών με ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι πληρωνόντουσαν από τα αποθεματικά του ιδρύματος, πράγμα που συνέβαινε στο παλαιό ΤΕΙ Πελοποννήσου για τις ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής;

Ποια τα αποθεματικά του ιδρύματος;

Για ποιο λόγο καθυστερούν οι προκηρύξεις 407 για το συγκεκριμένο τμήμα;

Ποια η πρόβλεψη για ενίσχυση του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους;

Τι πιστώσεις διατίθενται από το Υπουργείο και ποια η κατανομή τους;»

ΜέΡΑ25 Λακωνίας: «Διερωτόμαστε
για τις προθέσεις του Υπουργείου»
Σε συνοδευτικό σχόλιο για την παραπάνω ερώτηση της βουλευτή Μπακαδήμα, το ΜέΡΑ25 Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Στο ΜέΡΑ25 Λακωνίας διερωτόμαστε αν τελικά το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να στηρίξει έμπρακτα το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης».

Επίσης, επισημαίνει: «Σημειώνουμε μικρή αλλά σημαντική τροποποίηση ενός δεδομένου, που εκ παραδρομής είχε σταλεί αλλιώς από τον Σύλλογο των Φοιτητών. Μόλις 3 Καθηγητές (ΟΧΙ 9) προσελήφθησαν για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, για να καλύψουν όλα τα μαθήματα των φοιτητών!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia